85ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Βιβλιοθηκονομικών Ενώσεων IFLA 2019 τον Αύγουστο στην Αθήνα

Η Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνδιοργανώνουν το 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA) που θα φιλοξενηθεί στους χώρους του Συνεδριακού Κέντρου του Μεγάρου Μουσικής, το διάστημα 24-30 Αυγούστου 2019.

 

 

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων εκπροσωπεί από την ίδρυσή της, το 1927, τις ενώσεις των βιβλιοθηκονόμων και τα ιδρύματα βιβλιοθηκών παγκοσμίως. Η IFLA ορίζει τη διεθνή ατζέντα για το επάγγελμα και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς, όπως η UNESCO, συμβάλλοντας στην επίλυση σημαντικών κοινωνικών, περιβαλλοντικών κ.α. προβλημάτων, μέσω των βιβλιοθηκών. Διευκολύνει την ανάπτυξη προσωπικών και επαγγελματικών δικτύων, καθώς και την επαγγελματική εξέλιξη των συνέδρων.
Διοργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα το συνέδριό της, το οποίο αποτελεί το κορυφαίο γεγονός για τον χώρο των βιβλιοθηκών. Προσελκύει πάνω από 3.500 συνέδρους από όλες τις χώρες του κόσμου και πραγματοποιείται τον Αύγουστο εκάστου έτους. Στο συνέδριο συμμετέχουν βιβλιοθήκες κάθε μεγέθους, θεματικού πεδίου και είδους, δηλαδή:
  • Εθνικές,
  • Κοινοβουλευτικές,
  • Ακαδημαϊκές,
  • Σχολικές,
  • Δημοτικές και Δημόσιες,
  • Ιδιωτικές,
  • Νοσοκομειακές,
  • Ειδικές,
  • Επιστημονικές και ερευνητικές.
Τα οφέλη που θα αποκομίσει η πόλη της Αθήνας και γενικότερα η χώρα από αυτό το Συνέδριο είναι εκτενή, πολλαπλά και σε διαφορετικούς τομείς. Σε μελέτη της IFLA έχει διαπιστωθεί ότι κατά την περίοδο διεξαγωγής του Συνεδρίου και μετά από αυτό, η φιλοξενούσα πόλη γεμίζει με περισσότερους από 4.000 συνέδρους, πολλοί εκ των οποίων θα συνοδεύονται από τις οικογένειές τους. Εκτός από τις 25.000 και πλέον διανυκτερεύσεις κατά την εβδομάδα του Συνεδρίου, δημιουργείται απασχόληση για πολλούς συναφείς επαγγελματικούς κλάδους, όπως υπηρεσίες εστίασης, σίτισης, μεταφορικά μέσα, πολιτιστικοί φορείς και ψυχαγωγία στην πόλη. Εκτιμάται ότι τα οικονομικά οφέλη για τη διοργανώτρια πόλη ανέρχονται σε 5 εκ. €

 

Η παρακολούθηση του συνεδρίου, αποτελεί επιμορφωτική δραστηριότητα για τους συνέδρους και μοναδική ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας και συναντήσεων.
Το προσωπικό των ελληνικών βιβλιοθηκών που θα συμμετέχει θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις νέες τάσεις και εξελίξεις στην επιστήμη της πληροφόρησης, καθώς και για καλές πρακτικές για τις βιβλιοθήκες, οι οποίες θα μπορούν να αξιοποιηθούν στον ελληνικό χώρο.
Αυτή είναι η ευκαιρία των ελληνικών βιβλιοθηκών να παρουσιάσουν τις αξίες, τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες τους στη διεθνή βιβλιοθηκονομική κοινότητα, καθώς και να αποκτήσουν εμπειρίες και να ανταλλάξουν απόψεις με τους συναδέλφους του διεθνούς χώρου.
Παράλληλα με το Συνέδριο, διοργανώνεται επίσης διεθνής έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με το αντικείμενο του συνεδρίου.

 

Η τελευταία ημέρα του Συνεδρίου, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, περιλαμβάνει επισκέψεις σε 38 βιβλιοθήκες, εντός και εκτός Αττικής. Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, έχει υλοποιηθεί και προτείνεται ένα ευέλικτο πρόγραμμα επισκέψεων σε βιβλιοθήκες διαφορετικών ειδών, μεγεθών και θεματικών πεδίων, το οποίο είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου (ενότητα Programme – Library Visits) https://2019.ifla.org/conference-programme/library-visits-programme/ .

 

Μέσω του προγράμματος επισκέψεων οι ελληνικές βιβλιοθήκες γίνονται οικοδέσποινες για τους ξένους συνέδρους, ανοίγουν τους χώρους τους, προβάλλουν τις κτιριακές τους υποδομές και εγκαταστάσεις, αναδεικνύουν τις έντυπες συλλογές, τις ψηφιακές πηγές, τα συστήματα και τις υπηρεσίες τους, αποκαλύπτουν τους κρυμμένους θησαυρούς τους. Κυρίως όμως οι συμμετέχουσες βιβλιοθήκες έχουν την ευκαιρία να δείξουν τη στρατηγική, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τις συνέργειες και τις αξίες με τις οποίες προσπαθούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής, να επανεξετάσουν και να επανασχεδιάσουν το νέο τους ρόλο, να καινοτομήσουν και ενδεχομένως να πρωτοστατήσουν στις ραγδαίες αλλαγές που  πραγματοποιούνται στο διεθνή χώρο των βιβλιοθηκών.

 

Επιπροσθέτως, οι επισκέψεις βιβλιοθηκών της IFLA μπορούν να λειτουργήσουν ως μέσο ανταλλαγής ιδεών, απόψεων, γνώσεων, καλών πρακτικών, να αποτελέσουν όχημα διαλόγου, να δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω δικτύωση και για ενδεχόμενες μελλοντικές συνεργασίες, να φέρουν, επομένως, την αλλαγή και την εξέλιξη.

 

 

 

Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

About the author /


Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ο Μιχάλης Συριόπουλος γράφει επιστολή για την “Αρχή του Αρχιμήδη”
Posted in: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μιχάλης Συριόπουλος πρωταγωνιστεί στην σπουδαία παράσταση “Η αρχή του Αρχιμήδη” σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου και θα είναι για λίγες ακόμα ημερομηνίες στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Ένα συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε ο Καταλανός Josep Maria Miró και καλεί τον θεατή να πάρει θέση ή ακόμα και ευθύνη για το δύσκολο θέμα που θίγει […]

Read More
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Την σπουδαία Άλκη Ζέη αποχαιρετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το παρακάτω δελτίο τύπου Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, αγαπημένη συγγραφέα και πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x