Απόστολος Ρίζος… “Περνώ από γειτονιές του τραγουδιού, χωρίς να φοβάμαι πως θα χαθώ…” | Συνέντευξη

 Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη | Φωτογραφίες : Γιάννης Μαργετουσάκης

Η χρονιά που πέρασε του άφησε πολλές ωραίες αναμνήσεις από ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε και δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές από ανθρώπους της μουσικής, αλλά και από τον κόσμο που τον αγαπάει… Ο Απόστολος Ρίζος γεμίζει τις βαλίτσες του με συναισθήματα και τραγούδια, παίρνει κι ένα ξεχωριστό βαλιτσάκι με τα έξι καινούρια του τελευταίου του, σπουδαίου "6" και ανακαλύπτει χώρους και τρόπους να επικοινωνήσει με όλους εκείνους που βρίσκουν στη φωνή του την ευκαιρία να ταξιδέψουν… Στο πλαίσιο αυτό, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Φλεβάρη και κάπως έτσι, βρήκαμε την αφορμή να μιλήσουμε τόσο για αυτά που έρχονται, όσο και για όλα εκείνα που πέρασαν και του άφησαν σημάδια…


 

 
Το «6» σου θεωρήθηκε από τις σημαντικότερες κυκλοφορίες της προηγούμενης χρονιάς. Είσαι ικανοποιημένος από αυτή την αποδοχή κριτικών και κόσμου; Πήρα μεγάλη χαρά. Όπως ξέρεις, πρόκειται για μια ανεξάρτητη, προσωπική παραγωγή, που έγινε με αγάπη αλλά και με πολύ κόπο. Είναι μια επιβράβευση της προσπάθειας όλων όσων συνεργαστήκαμε για να ολοκληρωθεί, αλλά και ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι στο κατακερματισμένο τοπίο της δισκογραφίας, οι ανεξάρτητες προσπάθειες μπορούν να βρουν το δρόμο τους και να φτάσουν στο κοινό.
 
Γράφεις τραγούδια, τα τραγουδάς, φτάνουν στον κόσμο, φεύγουν από σένα και εκφράζουν τους πολλούς… πρέπει να είναι πολύ όμορφο αυτό… Ναι, είναι όμορφο… πιο πολύ είναι συγκινητικό όταν συμβαίνει. Νιώθω κάποιες φορές ότι έχουμε την ανάγκη ενός είδους λύτρωσης. Να αναζητούμε συνενόχους αλλά και συντρόφους για να αλαφρώνουν και να ανοίγουν οι καρδιές μας και ευτυχώς τα τραγούδια έχουν τη δύναμη να μας ενώνουν και να μας μεταμορφώνουν, έστω και για μια νύχτα.
 
Στο πλαίσιο των χειμερινών σου εμφανίσεων, φτάνεις στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του Φεβρουαρίου. Τι θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ; Οι εμφανίσεις αυτές έχουν ως πυρήνα τα τραγούδια του ‘6’, δηλαδή έξι διαφορετικά βλέμματα πάνω στη ζωή και μέσα από τη ζωή. Γύρω από αυτά τα βλέμματα, περιστρέφονται τραγούδια παλαιότερα δικά μου αλλά και τραγούδια σπουδαίων δημιουργών που νιώθω όχι μόνο ότι ταιριάζουν, αλλά ότι μαγνητίζονται. Είναι σαν να ενώνονται μικρόκοσμοι τραγουδιών και ήχων που μας συγκινούν και μας δονούν. Με αυτή την ‘πολυμήχανη’ μπάντα που έχουμε δέσει τα τελευταία χρόνια, νιώθω ότι καταφέρνουμε.
 

 
Από τον Χατζιδάκι στον Ζούδιαρη και από τον Βαμβακάρη στη Νικολακοπούλου. Ποια είναι τα κριτήρια για να φτιάξεις ένα πρόγραμμα και να βγεις στο κοινό; Το κριτήριο για να εκφράσω αυτό που με απασχολεί και με ανησυχεί την εκάστοτε περίοδο είναι ο λόγος. Η αγάπη μου και η εμπιστοσύνη στη γλώσσα μας και στα μεγάλα έργα της με διευκολύνει να περνώ από διάφορες «γειτονιές» του τραγουδιού, χωρίς να φοβάμαι πως θα χαθώ.
 
Πόσο εύκολο είναι να επικοινωνείς με τον κόσμο και να μοιράζεσαι συναισθήματα κάθε φορά σε ένα live; Αρκεί ένα καθαρό βλέμμα για να πιαστείς. Έπειτα την επικοινωνία την αναλαμβάνει η μουσική και το μοίρασμα το νόημα, η ουσία κάθε τραγουδιού.
 
Έχουν περάσει 17 χρόνια από τον «Κύκνο» και κάθε φορά αισθάνομαι πως είσαι ένας καινούριος Απόστολος Ρίζος. Είναι και δική σου πρόθεση αυτή ή απλώς τυχαίνει να έχεις κάτι καινούριο σε όσα κάνεις; Με τιμά αυτό που λες και είναι ευχής έργο να συμβαίνει. Συνειδητοποιώ μες τα χρόνια ότι λόγω χαρακτήρα δυσκολεύομαι να πηγαίνω από τα ίδια μονοπάτια ή να διαγράφω τον ίδιο κύκλο, ξανά και ξανά, ακόμη και αν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Με ενδιαφέρει η συνέχεια, το άγνωστο, και έχω περιέργεια να δω ποιος εαυτός μου με περιμένει εκεί. Κάθε περίοδος της ζωής μας είναι ένας κύκλος βιωμάτων, ανοιχτός προς τον επόμενο και αυτή η μετάβαση για μένα προσωπικά γίνεται μέσα από τη μουσική και το τραγούδι. Χαίρομαι όταν αυτό αποτυπώνεται στα δισκογραφικά μου βήματα.
 
Τι διαφορά έχει να τραγουδάς κομμάτια που έχεις γράψει εσύ ο ίδιος από αυτά άλλων δημιουργών; Τα δικά μου, τα τραγουδάω σαν να μην είναι δικά μου. Προσπαθώ να τα ακούω κάθε φορά σαν να είναι η πρώτη φορά. Όπως και τα τραγούδια των δημιουργών που αγαπώ.  Κάθε φορά μπορεί να με συγκινήσει ένα νέο αίσθημα, οπότε η ερμηνεία παίρνει κι αυτή άλλο δρόμο. Εν τέλει, όλα τα τραγούδια, είναι δικά μας και κανενός…
 
Περνάνε μεγάλα χρονικά διαστήματα από τη μια δισκογραφική σου δουλειά μέχρι την άλλη. Υπάρχει λόγος που κάνεις τόσο καιρό να παρουσιάσεις νέο υλικό; Κοιτώντας προς τα πίσω ο λόγος ήταν κάθε φορά διαφορετικός. Άλλοτε ήταν προσωπικός (πολυτεχνείο, εξωτερικό, στρατιωτικό) ενώ άλλες φορές είχε να κάνει με τη γενικότερη κατάσταση στη δισκογραφία, η οποία  είχε αρχίσει να καταρρέει, σχεδόν από το ξεκίνημά μου. Αν βάλεις και ως βασικό δεδομένο ότι κάθε φορά θέλω να με εκφράζει αυτό που θα παρουσιάσω ως νέο υλικό, γιατί είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαδρομής και βιώματος, τότε νομίζω ότι πράγματι ο δικός μου χρόνος κυλάει πιο αργά από τον συμβατικό. Ενδιάμεσα βέβαια, συμμετείχα σε άλλων δημιουργών, ενώ δεν σταμάτησα ποτέ να ανατροφοδοτούμαι από τις ζωντανές εμφανίσεις και την επαφή με το κοινό.
 
Είσαι όντως από τους καλλιτέχνες που έχουν κάνει πολλές συμμετοχές σε άλλες δουλειές. Ποιες ξεχωρίζεις; Δύσκολο να ξεχωρίσω, όλες προέκυψαν μέσα από την αμοιβαία εκτίμηση και οι δημιουργοί τους με τίμησαν με την πρότασή τους.  Κάποιες από αυτές έχουν αγαπηθεί πολύ, ενδεικτικά αναφέρω τη συμμετοχή μου στον «Τεμπέλη Δράκο» του Γιώργου Χατζηπιερή, ο οποίος μου έδωσε τη χαρά να συμμετάσχω και στους επόμενους δύο δίσκους του «Τεμπέλη δράκου».
 

 
Να σε πάω αρκετά χρόνια πίσω και θα θυμηθούμε τους λόγους που αγάπησες τη μουσική… Η κιθάρα του παππού μου και το καλαθάκι του με τις φυσαρμόνικες, η δισκοθήκη στο πατρικό μου σπίτι, ο Λοΐζος, ο Βαμβακάρης, ο Χατζιδάκις, ο Ξυδάκης, οι Led Zeppelin, το MTV Unplugged των Nirvana, η εφηβική παρέα ποτισμένη από τραγούδια ελληνικά και ξένα, ο Λειβαδίτης, ο Ελύτης, ο Καββαδίας, ο Ζούδιαρης, το καλοκαίρι του ’96 στα Κυκλαδίτικα νησιά παίζοντας στο δρόμο, οι φωνές της Αλεξίου, του Παπακωνσταντίνου, του Παπάζογλου. Είναι κάποιες από τις εικόνες, τις λέξεις και τους ήχους  που με καθόρισαν.
 

"Σε αυτούς τους καιρούς της μεγάλης ταχύτητας και του «μίξερ» ιδεών και αξιών, η τέχνη και η αγάπη σε βρίσκουν εκεί που δεν το περιμένεις"

 
Επιστρέφω στο «6» και θέλω να σταθώ στην εξαιρετική παραγωγή του και στην αισθητική. Είναι σπάνιο πλέον να βλέπουμε δουλειές με τόση φροντίδα… νομίζω πως ήθελες να δώσεις κάτι πολύ καλό από όλες τις πλευρές του; Χαίρομαι για τα λόγια σου και σε ευχαριστώ. Το ήθελα και το ένιωσα απαραίτητο μες τη γενικότερη κατάρρευση και απογοήτευση που υπάρχει, ως χρέος προς τον εαυτό μου και όσων μες τα χρόνια μου δίνουν τη δύναμη να συνεχίζω. Σε αυτό το album, πέραν των τραγουδιών και της δημιουργικής διαδικασίας ώσπου να ηχογραφηθούν, με απασχόλησαν εξίσου όλες οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής του μέχρι να το κρατήσω στα χέρια μου, από τις ηχογραφήσεις που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ανδρέου μέχρι τα εικαστικά της Τάμμυ Τσέκου. Κυκλοφόρησε επίσημα όταν ένιωσα ότι το αποτέλεσμα αντιπροσωπεύει πλήρως την ουσία των τραγουδιών.
 
Το κοινό θεωρείς πως μπορεί να ξεχωρίσει όσα γεννιούνται μέσα από την τέχνη και την αγάπη; Ναι, όσο και αν βομβαρδίζεται καθημερινά και του γίνεται πλύση εγκεφάλου από σκουπίδια. Αρκεί να δοθεί η ευκαιρία, μια χαραμάδα στην καθημερινότητα. Σε αυτούς τους καιρούς της μεγάλης ταχύτητας και του «μίξερ» ιδεών και αξιών, η τέχνη και η αγάπη σε βρίσκουν εκεί που δεν το περιμένεις.
 

 
Έχεις σκεφτεί ποια θα είναι τα επόμενα δισκογραφικά σου βήματα ή είναι νωρίς; Είμαι ενθουσιασμένος με την προετοιμασία ενός νέου project, για το οποίο όμως είναι μεν νωρίς να μιλήσω, όμως ελπίζω πως θα ολοκληρωθεί σχετικά σύντομα αυτή τη φορά. 
 
Στο «Παιδικό τραγούδι» συνεργάστηκες με τον Λάγνη σε ένα διαφορετικό είδος μουσικής από αυτά που ξέραμε για σένα. Είναι στις προθέσεις σου να δοκιμάζεις διαφορετικά είδη; Νομίζω ότι αυτό που μας αγγίζει είναι τα τραγούδια και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, και όχι το είδος της μουσικής μέσα απ’ το οποίο εκφράζονται. Με τον πολυτάλαντο Χρήστο γνωριστήκαμε στο αφιέρωμα που έκανε η Λίνα Νικολακοπούλου στο Ηρώδειο για τον Μάρκο Βαμβακάρη και η αμοιβαία εκτίμηση έφερε με φυσικό τρόπο κάτι που θέλαμε και οι δύο να κάνουμε παρέα. Ήταν και για τους δυο μας μια ευχάριστη έκπληξη το αποτέλεσμα.
 
Ποιά είναι αυτά που μπορούν να κάνουν ευτυχισμένο τον Απόστολο μέσα σε μια μέρα του; Οι ζωγραφιές της εξάχρονης κόρης μου. Το τελευταίο δίμηνο έχει ανέβει σκαλοπάτι!
 
Τι ετοιμάζεις για τους επόμενους μήνες; Θα συνεχίσουμε τα ταξίδια μας και σε άλλες πόλεις έχοντας μαζί το άλμπουμ ‘6’, ελπίζω επίσης πως θα βρω το χρόνο να σκαρώσω νέες ιδέες για συναντήσεις με ανθρώπους που με ενδιαφέρει να γνωρίσω μουσικά και φυσικά, θα ασχοληθώ με την υλοποίηση του δισκογραφικού που ανέφερα νωρίτερα. 
 
** Ο Απόστολος Ρίζος θα είναι στη Θεσσαλονίκη, στις 3 Φεβρουαρίου στο Υπόγειο (Μελενίκου 13)

 

 
 
Ημερομηνία δημοσίευσης
Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, 2017
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

 

 

Tagged with:    

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x