Φωτεινή Ναούμ… “Είναι απίστευτα γοητευτικό το σκοτεινό κομμάτι των ανθρώπων”

Όταν βρέθηκε στα χέρια μου η "Υγρή Πόλη" δεν ήξερα σχεδόν τίποτα ακόμα γι'αυτήν… το όνομα όμως της γυναίκας που το έγραψε, κάτι μου έλεγε αφού λίγο καιρό πριν είχα διαβάσει άλλο ένα βιβλίο της.
Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη ([email protected])
 
Η Φωτεινή Ναούμ έχει γράψει έξι βιβλία μέχρι τώρα και η "Υγρή Πόλη" είναι η αρχή της συνεργασίας της με τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε μια ιστορία που έχει ως φόντο της την Κομοτηνή. Το διάβασα όλο χωρίς σταματημό, σε ένα "ταξίδι" μου στον χρόνο και στις εσωτερικές αλήθειες των ανθρώπων. Όπως αυτές των ηρώων της "Υγρής Πόλης" που με εξαιρετικό τρόπο μεταφέρει στο χαρτί η συγγραφέας.
 

 

Στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της και με αφορμή την πρόσφατη της (Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στις 7 το απόγευμα) στα Public των Σερρών, η Φωτεινή Ναούμ δέχτηκε να μιλήσουμε και να πούμε για όσα κράτησα ως απορίες στην ανάγνωση του βιβλίου της, αλλά και για όσα θέλω να ρωτάω σε μια συγγραφέα που εκτιμώ… 
 
Η «Υγρή Πόλη» μας γυρνάει αρκετά χρόνια πίσω, με φόντο την Κομοτηνή. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να κάνετε βιβλίο αυτή την ιστορία; Πραγματικά, δεν έχω κανέναν λόγο να ξεκινώ να διηγούμαι μια ιστορία. Με βρίσκει ο αρχικός ήρωας, ο τόπος, η ατμόσφαιρα, ίσως μια λέξη. Με αγκιστρώνει μέχρι τη στιγμή που με αναγκάζει να καθίσω και να ασχοληθώ σοβαρά μ αυτήν. Η Κομοτηνή είναι ο τόπος μου και λειτούργησε ως φόντο της ιστορίας.
 
Πόσο δύσκολο ήταν να αποδώσετε σε χαρτί τους χαρακτήρες των ηρώων σας, ακόμα κι όταν κάποιοι από αυτούς, γνωρίζω πως είναι πραγματικοί; Όταν το κείμενο δεν έχει προσωπικές αναφορές, τα πάντα είναι εύκολα. Μπαίνω στο πετσί τους, γίνομαι ένα μ αυτούς και τους ακολουθώ.
 
Σε λίγες μέρες θα είστε στις Σέρρες για παρουσίαση του βιβλίου ενώ έχετε κάνει κι άλλες παρουσιάσεις τον τελευταίο καιρό. Πως επιστρέφει σε εσάς η συμπάθεια του κοινού και το γεγονός πως έρχονται να σας γνωρίσουν από κοντά; Είναι αφοπλιστική πάντα η αγάπη του κόσμου. Όλοι λίγο πολύ αποζητούμε την αποδοχή. Ίσως κι η ενασχόληση με τη συγγραφή, αυτό ακριβώς να εξυπηρετεί. Είναι μαγικό να έρχομαι κοντά με τους αναγνώστες μου. Αγαπούν κυρίως τους ήρωες μου κι ίσως μένει κάτι λίγο και για μένα.
 
Οι άνθρωποι για ποιο λόγο νομίζετε πως θέλουν να κάνουν κείμενα αυτά που σκέφτονται; Η επικοινωνία πρωτίστως. Η ανάγκη του να μοιράζεσαι τις σκέψεις, τους προβληματισμούς σου, τον τρόπο που βλέπεις, οραματίζεσαι τον κόσμο. Αν βρεις και κάποιους που εκφράζονται μέσα από τη δική σου οπτική, το κάνει ακόμη πιο όμορφο.
 
Έχω διαβάσει πως σας διακρίνει ο ρομαντισμός και η διάθεση για όνειρα. Είναι εύκολο να είστε έτσι στην Ελλάδα του 2017; Τίποτα δεν είναι εύκολο, όπως και τίποτα ακατόρθωτο. Είμαι απίστευτα κυνική και ρεαλίστρια, μα επιστρέψω κάθε τόσο στην πηγή του ρομαντισμού μου. Αγαπώ τους ονειροπόλους ανθρώπους, τους ευγενείς, αυτούς που πλημμυρίζουν ποταμούς συναισθημάτων. Το συναίσθημα πρώτα κι ύστερα η λογική.
 

 
Από αυτά που έχετε διαβάσει, υπάρχει κάποιο βιβλίο που αγαπάτε περισσότερο; Είναι πολλά αυτά που αγαπώ κατά καιρούς κι ίσως αδικούσα αν πω μόνο ένα. Παρόλα αυτά, θα το κάνω. Το "Αλεξανδρινό Κουαρτέτο" του Ντάρελ. Με εκπλήσσει το ίδιο, κάθε φορά που το διαβάζω.
 
Ποιες είναι οι λέξεις που θα θέλατε να χρησιμοποιούν οι άλλοι για το συγγραφικό σας έργο μετά από χρόνια; Ω, δύσκολη ερώτηση. Ωστόσο, θα θελα να βρίσκουν τα βιβλία μου αληθινά. Ξέρετε, η λογοτεχνία, δεν κάνει τίποτα άλλο, όσο τραβηγμένη κι αν φαίνεται κάποιες φορές, παρά να αποτυπώνει την πραγματικότητα. Πιστέψτε με, η πραγματική ζωή, συχνά, ξεπερνά τη φαντασία.
 
Η Φωτεινή Ναούμ γεννήθηκε τον Απρίλη του '78 στην Κομοτηνή, όπου ζει και εργάζεται. Κατά καιρούς, αρθρογραφεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια συντονίζει ομάδες δημιουργικής γραφής. Η Υγρή πόλη είναι μια ακόμα προσπάθεια να κατανοήσει τον άνθρωπο και τον κόσμο που τον περιβάλλει.
 
Υπάρχει μια τάση στον τρόπο που γράψατε την «Υγρή Πόλη» να αναδεικνύετε τα πιο σκοτεινά συναισθήματα των ηρώων σας. Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Γιατί βρίσκω απίστευτα γοητευτικό το σκοτεινό κομμάτι των ανθρώπων.  Μου αρέσει η ιδιαίτερη φύση του καθενός, το παράλληλο σύμπαν του, το αθέατο από τους υπολοίπους. Το ίδιο αγαπώ και στους ανθρώπους γύρω μου. Η σκοτεινή πτυχή τους που είτε γνωρίζω, είτε υποπτεύομαι.
 
 
 
Πως είναι να «φεύγει» από εσάς ένα βιβλίο και να φτάνει σε δεκάδες ξένα χέρια και τελικά να αγαπιέται πολύ; Με το που φεύγει από μένα, παύω να το αισθάνομαι δικό μου. Μπορώ να μιλήσω για τους λόγους που το έγραψα, τι σκέφτηκα σε σχέση μ’ αυτό, μα δεν προσπαθώ ούτε να δικαιολογήσω, ούτε να βάλω στήθος μπρος. Ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη, να το κρίνει και όχι όπως θα ήθελα συχνά. Αυτή είναι η μαγεία. Βλέπουμε την ίδια εικόνα και το αισθανόμαστε διαφορετικά.
 
Τι θα λέγατε σε νέους ανθρώπους που γράφουν και ψάχνουν τρόπους να ξεκλειδώσουν τις ιστορίες τους; Να το κάνουν. Να διαβάζουν χωρίς σταματημό και να γράφουν αρκετές ώρες τη μέρα. Η συγγραφή θέλει σκληρή δουλειά και πειθαρχεία. Η ορμητικότητα των πρώτων κειμένων, είναι συχνά βοηθητική.
 
Έρωτας, όνειρο, ρομάντζο, θλίψη… βάλτε μου αυτές τις λέξεις στη σειρά που εσείς επιθυμείτε… Όνειρο, θλίψη, ρομάντζο. Ο έρωτας υπάρχει μέσα στο καθένα απ αυτά.
 
 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x