Gautier | Ο “Ερωτόκριτος” του Μαραμή και η ροζ κανέλα του | συνέντευξη

Gautier Βελισσάρης. Μισός Έλληνας, μισός Γάλλος (για όσους ακόμα απορούν με το όνομα του). Τον γνώρισα στο ξεκίνημα της μουσικής του πορείας, γεμάτο με όνειρα και με μια μεγάλη επιτυχία, τότε, το “Home” που ακούγαμε σε όλα τα ραδιόφωνα της χώρας. Ακολούθησε το “You give me love” της διαφήμισης, που αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγάλο του “σουξέ” (συγνώμη Gautier για τον όρο που χρησιμοποίησα…) και τo 2016 το δεύτερο του άλμπουμ “Pink Cinnamon” με εξαιρετικά τραγούδια. Αυτό που συζητήθηκε όμως, είναι η παράσταση “Ερωτόκριτος” του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου, όπου κρατάει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Για τη συμμετοχή του αυτή και με αφορμή τις παραστάσεις τους στη Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής στις 9, 10 και 11 Μαρτίου, ήταν χαρά μου να συζητήσω ακόμα μια φορά μαζί του!
 Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη ([email protected])

 

“Ο έρωτας κινεί τον κόσμο, πώς να μην μας εμπνέει όλους…”

 

Θέλω να μιλήσουμε αρχικά για τις αλλαγές στη ζωή σου. Έγινες πρόσφατα μπαμπάς, άλλαξε η καθημερινότητα σου υποθέτω, αλλά και επαγγελματικά έχουν συμβεί πολλά από τότε που έχουμε να μιλήσουμε…

Συνέβησαν πραγματικά πολλά από την τελευταία φορά που τα είπαμε! Κυκλοφόρησα τον δεύτερο μου δίσκο, το “Pink Cinnamon”, έναν αγγλόφωνο δίσκο όπως και ο πρώτος. Έγραψα μουσική για το θέατρο και το Φεστιβάλ Αθηνών. Είχα την τύχη επίσης να συμμετέχω σε ένα υπέροχο μιούζικαλ, τον «Ερωτόκριτο», σε μουσική Δημήτρη Μαραμή και σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου. Και βεβαίως… έγινα μπαμπάς, ναι! Άλλαξαν όλα. Τόσο απλά. Η καθημερινότητα, κι αυτή άλλαξε. Όλα γυρνάνε γύρω από την μικρή, που μας προσφέρει μεγάλα.

 

Ποια είναι τα στοιχεία αυτά που σε κάνανε να δεχτείς να είσαι στον «Ερωτόκριτο»;

Καταρχάς το ίδιο το έργο και η δυνατή μουσική του Δημήτρη Μαραμή που με γοήτευσε από το πρώτο άκουσμα. Ήμουν σίγουρος ότι θα ήταν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι ήταν υπό την αιγίδα της Εναλλακτικής Σκηνής της Λυρικής Σκηνής μέτρησε πολύ για μένα καθότι θα εγγυάτο για το άριστο του αποτελέσματος και της διοργάνωσης και των συντελεστών. Ήταν και είναι μια μεγάλη χαρά να μπορώ να είμαι μέρος αυτής της οικογένειας, έστω και προσωρινά.

 

Ένα κείμενο που γράφτηκε τον 17ο αιώνα, πόσο σημερινό μπορεί να είναι; Μπορεί να αφορά την εποχή μας;

Πολύ! Επίκαιρο και διαχρονικό… Μα αφού πραγματεύεται τον έρωτα, την φιλία, τον πόλεμο, τις ενδοοικογενειακές τριβές και τις “μάχες” που πρέπει να δώσει ένας νέος με τον εαυτό του, την οικογένεια του και τον έξω κόσμο…έχει αλλάξει κάτι πέρα από τις εποχές; Τα ίδια μας απασχολούσαν τότε, τα ίδια και τώρα… με διαφορετικό περιτύλιγμα.

 

Ποιος ο λόγος πιστεύεις που ο έρωτας εμπνέει και αγγίζει πάντα τους ανθρώπους;

Ο έρωτας κινεί τον κόσμο, πώς να μην μας εμπνέει όλους… ο έρωτας μπορεί να σε ανυψώσει όπως και να σε διαλύσει όσο τίποτα! Όσο υπάρχουν άνθρωποι που θα ερωτεύονται, θα υπάρχουν τραγούδια και έργα που θα γράφονται.

 

 

“Δεν ξέρω αν ήρθαν τα πράγματα καλά, αλλά τίποτα δεν έρχεται απλώς έτσι”

Τι παίρνει ένας νέος καλλιτέχνης από δημιουργούς όπως ο Δημήτρης Μαραμής και ο Κωνσταντίνος Ρήγος;

Είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, με διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα. Αυτό είναι και το ωραίο στην σύμπραξη αυτή. Είναι σίγουρα χαρά να συνεργάζομαι μαζί τους και εύχομαι να προκύψουν νέες συνεργασίες.

 

Πόσο δύσκολο ήταν να μπεις σε έναν τέτοιο ρόλο και να υπηρετήσεις τις οδηγίες τους;

Ο ρόλος από μόνος του, πιστεύω ακόμη και για έναν έμπειρο τραγουδιστή, είναι πολύ απαιτητικός. Τεχνικά και τραγουδιστικά μιλώντας υπάρχει έντονη ακροβασία με την ταχύτητα του τραγουδιού, της ταυτόχρονης ερμηνευτικής αποτύπωσης και της κρητικής διαλέκτου στην οποία είναι γραμμένο το έργο. Δεν σου κρύβω ότι δυσκολεύτηκα, και χρειάστηκε πολλή εργασία για να βγει αυτός ο όγκος δουλειάς. Και πριν από κάθε παράσταση βεβαίως, χρειάζεται αρκετή προετοιμασία για να βγει το σωστό αποτέλεσμα.

 

Επόμενη στάση του «Ερωτόκριτου», η Θεσσαλονίκη, στο Μέγαρο Μουσικής. Πως αισθάνεσαι για την επιτυχία της παράστασης;

Είναι μεγάλη η χαρά μου και όλων των συντελεστών που η παράσταση τυχαίνει τέτοιας αποδοχής από το κοινό. Είναι σπάνιο να βλέπεις κόσμο να έρχεται μετά την παράσταση με βαθιά ευγνωμοσύνη να ευχαριστήσει τους συντελεστές για τα όσα μπόρεσε να ζήσει σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι μια παράσταση που σε ταξιδεύει, σε κρατάει στην άκρη της καρέκλας σου, σε απογειώνει και στο τέλος σε εξιλεώνει. 

 

Έχεις δύο αγγλόφωνα άλμπουμ και εξαιρετικές συνεργασίες μέχρι τώρα. Θεωρείς πως τα πράγματα ήρθαν καλά για σένα;

Το καλά είναι σχετικό. Στα 7-8 χρόνια που ασχολούμαι με την μουσική είδα πολλά, μόχθησα πολύ, απογοητεύτηκα, χάρηκα, ίδρωσα, αγχώθηκα, ευτύχησα, ανέβηκα στα ουράνια, κατέβηκα στα τάρταρα… όλα τα έχει ο μπαξές και τίποτα και κανείς δεν σε προετοιμάζει. Όλα γίνονται κάθε φορά για πρώτη φορά και ο καθένας χαράσσει τον δικό του μοναδικό δρόμο. Οπότε, δεν ξέρω αν ήρθαν τα πράγματα καλά, αλλά μπορώ να σου πω ότι τίποτα δεν έρχεται απλώς έτσι. Θέλει δουλειά, πίστη, επιμονή. Και όπως λένε για τον κόσμο της μουσικής, “τα 10 πρώτα χρόνια είναι δύσκολα”.

 

 

“Ξέρω ότι αν φύγω η χώρα θα μου λείπει…”

 

Παλιότερα θυμάμαι πως έφευγες συχνά στη Γαλλία όπου κατάγεσαι, τώρα δε ξέρω πόσο εύκολο είναι με τις νέες οικογενειακές συνθήκες, αλλά θα ήθελα να μου πεις αν έχεις σκεφτεί τα χρόνια της κρίσης να φύγεις από την Ελλάδα;

Το έχω σκεφτεί πολλές φορές, και ακόμα το σκέφτομαι. Θεωρώ ότι υπάρχει μια σχετική αδικία που προστίθεται σε μια γενικότερη δυσπραγία. Τώρα βέβαια, με ένα μωρό καταλαβαίνεις ότι αυτό το πλάνο, αν δεν υπάρχει ισχυρή βούληση, θέλει έξτρα προσπάθεια. Ξέρω ότι αν φύγω η χώρα θα μου λείπει. Αλλά ξέρω ότι έχω κουραστεί από την ανομία, την αυθαιρεσία, την πολιτική ηγεσία, τα μπάχαλα… δηλαδή πόσο ακόμα; Γι’ αυτούς τους λόγους και για ανεύρεση δουλειών έχουν φύγει μισό εκατομμύριο Έλληνες τα τελευταία χρόνια. Τι κάνουμε για αυτό; Η πολιτεία; Οι πολιτικοί μας; Μεγάλο θέμα που δοκιμάζει τους ανθρώπους αλλά είναι και μια διαρκής πραγματικότητα της χώρας μας.

Μετά το «Pink Cinnamon» τι θα ακούσουμε από σένα;

…όταν ακούσω κάτι θα σας πω.

 

 

INFO
«Ερωτόκριτος»

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1)
9, 10 & 11 Μαρτίου 2018 (21:00)
Τιμές εισιτηρίων: 30€, 26€, 22€, 16€
Με την υποστήριξη του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

 

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Τρίτη, 06 Μαρτίου 2018
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης
[email protected]

 

 

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

About the author /


Related Articles

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ο Μιχάλης Συριόπουλος γράφει επιστολή για την “Αρχή του Αρχιμήδη”
Posted in: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μιχάλης Συριόπουλος πρωταγωνιστεί στην σπουδαία παράσταση “Η αρχή του Αρχιμήδη” σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου και θα είναι για λίγες ακόμα ημερομηνίες στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Ένα συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε ο Καταλανός Josep Maria Miró και καλεί τον θεατή να πάρει θέση ή ακόμα και ευθύνη για το δύσκολο θέμα που θίγει […]

Read More
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Την σπουδαία Άλκη Ζέη αποχαιρετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το παρακάτω δελτίο τύπου Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, αγαπημένη συγγραφέα και πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x