Η πρώτη Κυριακή με τον Αρτ

Η πρώτη Κυριακή με τον Αρτ
Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

Ξυπνητήρι στις 6.30

Έξω ακόμα σκοτεινά και ήσυχα. Έχω καταλάβει πως ακόμα φοβάται τον κόσμο οπότε τέτοια ώρα είναι ιδανική για βόλτα και εκπαίδευση. Ευτυχώς μαθαίνει ήδη.

Φοβάται. Τα πάντα για αρχή. Την Πέμπτη που τον φέραμε σπίτι κάναμε ώρα για να τον βγάλουμε κάτω από το κάθισμα του αυτοκινήτου της κυρίας που ανέλαβε να τα δώσει. Ήταν 4 αδέρφια. Όλα αγόρια. Βρέθηκαν μωρά σε ένα χωράφι. Πεταμένα. Δίπλα η μάνα τους νεκρή. Θέλει δουλειά για να εμπιστευτεί και να γίνει ένα χαρούμενο μωρό. Όπως τα δύο αδελφάκια του που βρήκανε σπίτι σε άλλες πόλεις και στέλνουν βιντεάκια μέχρι σήμερα στην κυρία που τα ανέλαβε.

 

Φοράω μια φόρμα, αθλητικά και βάζω στη τσέπη το σακουλάκι με τα χαρτομάντιλα. Μαζί και τις μόνες λιχουδιές που δείχνει να ευχαριστιέται.

Για να βγούμε από το σπίτι, περνάμε δύσκολα. Μέχρι που αναγκάζομαι να τον παίρνω αγκαλιά μέχρι την είσοδο της πολυκατοικίας για να δει τελικά πως είναι ασφαλής εκεί έξω. Ακόμα νύχτα.

Η ησυχία της γειτονιάς, γίνεται σύμμαχος στο παιχνίδι εκπαίδευσης που έχω ξεκινήσει με τον Αρτ. Τον αφήνω κάτω και κατευθυνόμαστε στο μοναδικό σημείο που έχει επιλέξει πως θέλει να κάνει την ανάγκη του. Επιτυχία! Φιλί, ένα δυνατό «μπράβο» και λιχουδιά στο στόμα. Την μόνη που δείχνει να ευχαριστιέται. Γιατί, τα υπόλοιπα που κάνουμε εκεί έξω, φαίνεται πως τον χαλάνε κάπως αλλά τα κάνει για να μου κάνει την χάρη. Δε πειράζει. Κι έτσι να είναι, το αποτέλεσμα μετράει.

Επιστροφή για το σπίτι. Ησυχία ακόμα. Νύχτα ακόμα.

Ο Αρτ να τραβάει για να φτάσουμε στη φωλιά μας και εγώ να τραβάω για να μη τρέχουμε. Άνισο το παιχνίδι. Και χωρίς όρους. Μα με αγάπη. Γι’ αυτό είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο νικητής.

Μπροστά μας ένας τύπος. Σταματάει. Τον κοιτάω κοφτά και συνεχίζω.

«Ωραίος ο σκύλος σου», μου κάνει και έρχεται πιο κοντά μου. Σταματάω και τον κοιτάω. Ο Αρτ πάει και κρύβεται πίσω μου. Τον νιώθω στα πόδια μου να τρέμει. «Ευχαριστώ».

«Είχα έναν που του μοιάζει πολύ».

«Όχι πια;»

«Πέθανε πριν 6 μήνες. Ήταν υπέροχος. Θα πάρεις πολλές στιγμές ευτυχίας από δαύτον, να ξέρεις»

«Νομίζω…»

«Οι άνθρωποι νομίζουν πως οι ευτυχίες τους κρύβονται σε ανόητους ανταγωνισμούς και ηδονές, ενώ στην πραγματικότητα ευτυχία είναι αυτά τα δύο μάτια που σε κοιτάνε χωρίς να ζητάνε τίποτα. Αυτή η ουρά που πάει να σπάσει από χαρά κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι. Αυτή η πρωινή βόλτα»

Ο Αρτ, βγήκε μπροστά μου. Ξεθάρρεψε στη φωνή του αγνώστου. Ο τύπος τον χάιδεψε στο κεφάλι.

«Συγνώμη που σου μίλησα, αλλά θυμήθηκα τον δικό μου»

«Καλά κάνατε. Να, σας χαιρέτησε κι ο Αρτ»

«Η τέχνη σου! Η πιο σπουδαία! Να είστε αγαπημένοι και να προσέχετε ο ένας τον άλλον. Καλημέρα»

Έχει αρχίσει ήδη να χαράζει.

 

Τον βλέπω να απομακρύνεται συγκινημένος. Οι αναμνήσεις κολλάνε στο δέρμα μας και γίνονται ζωή. Αυτοί που μας αγαπάνε γίνονται κι αυτοί η ζωή μας. Για πάντα. Όταν είναι εδώ ή κι όταν φεύγουν. Είτε αυτοί μιλάνε ή γαβγίζουν ή νιαουρίζουν ή περπατάνε με δύο ή με τέσσερα πόδια. Σημασία έχει αυτό που νιώθεις. Κι αυτό που σου αφήνει. Τι αν μπορεί να σου πει «σ’αγαπώ»; Το θέμα είναι να στο δείχνει. Χιλιάδες σ’ αγαπώ των ανθρώπων δεν αξίζουν ούτε ένα από τα γράμματα της λέξης. Και είναι κάποια άλλα που δεν ειπώθηκαν ποτέ και η αξία τους είναι ανεκτίμητη. Γιατί την ευτυχία δεν την μετράς. Την νιώθεις. Δε μπορεί κανένα χαρτί και στυλό να κάνει αυτούς τους λογαριασμούς. Δε μπορεί κανένας αριθμός να καθορίσει την δύναμη του αγγίγματος. Δε μπορεί κανένα άγγιγμα να μπει σε τεφτέρι.

 

Φτάνουμε στην είσοδο. Η Κυριακή η πρώτη μας. Μαζί. Έχω καταλάβει πως ακόμα φοβάται τον κόσμο οπότε τέτοια ώρα είναι ιδανική για βόλτα και εκπαίδευση. Ευτυχώς μαθαίνει ήδη.

Αυτός θα είναι η τέχνη μου. Η πιο σπουδαία μου.

 

** αφιερωμένο σε όσους έχουν νιώσει την αγάπη

 

 

About the author /


Αγαπώ τις μουσικές που έχουν συναισθήματα και τις ταινίες που με ταξιδεύουν... γράφω για όσα νομίζω πως το αξίζουν και για όσα κάνουν λίγο πιο όμορφη την ζωή γύρω μας... στο MUSEEKart.com ξεκινάνε για εμάς όλα από την αρχή... μουσικές + άνθρωποι...

Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Once Upon : Θεατρικά εργαστήρια & σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, σε μία εποχή που το χρειαζόμαστε
Posted in: ΘΕΑΤΡΟ

Τα θεατρικά εργαστήρια Once Upon αποτελούν μια κοιτίδα πολιτισμού που ήρθε πέρυσι, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης. Ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι περιμένει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μικρά και μεγάλα παιδιά καθώς και ενήλικες για να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου. Φωτογραφίες : Όλγα Δέικου   Σε τρεις θεματικούς ορόφους, ενήλικες […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x