Οι StarWound είναι ήρωες που υπάρχουν και δρουν σε κατάσταση κρίσης… (όπως στα τραγούδια τους)

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη

Με εφόδιο ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε και μας έκανε να στρέψουμε τη προσοχή μας πάνω τους, οι StarWound σχεδιάζουν τη δική τους πορεία στο χώρο της μουσικής και φτάνουν από τη χώρα μας μέχρι πόλεις της Ευρώπης και κοινό που ούτε είχαν φανταστεί (αλλά πάντα είχαν ως στόχο)! Την Παρασκευή 27 του Γενάρη, συναντούν τους Empty Frame στο Death Disco και υπόσχονται ένα σπουδαίο βράδυ… Την εμφάνιση τους αυτή, αλλά και όλα όσα ήθελα να μάθω γι'αυτούς, θα τα διαβάσετε στη συζήτηση που κάναμε… 

 

 

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τον τρόπο που δημιουργήθηκαν οι StarWound και τον λόγο που δώσατε στη μπάντα αυτό το όνομα. Η δημιουργία της μπάντας μας πήρε κάποια χρόνια… Δύο από τα μέλη μας άρχισαν να παίζουν σα ντουέτο, εννιά περίπου χρόνια πριν. Σιγά σιγά άρχισαν να προστίθενται μέλη, ώσπου το 2012 η μπάντα απέκτησε τη σημερινή της σύνθεση αλλά και το όνομά της! Η αλήθεια είναι ότι ψάξαμε αρκετά μέχρι να καταλήξουμε σε όνομα… Πέσαμε τυχαία πάνω στη φράση Star Wound (πρόκειται για δύο λέξεις τις οποίες ενώσαμε σε μία). Η φράση περιγράφει το σημάδι που αφήνει στη γη η πτώση μετεωρίτη. Είναι δηλαδή η πληγή που προκαλεί ένα αστέρι…. Μας άρεσε τόσο ο ήχος όσο και το περιεχόμενό της, είναι όρος ποιητικός αλλά και σκληρός ταυτόχρονα. Θεωρήσαμε πως ταιριάζει στη μουσική μας.

 

Πόσο εύκολη είναι η συνύπαρξη σας σε έναν κοινό δρόμο δημιουργίας; Μέχρι τώρα δεν έχουμε δυσκολευτεί να συνυπάρξουμε, παρά το γεγονός ότι έχουμε διαφορετικές μουσικές καταβολές. Έχουμε κοινή αισθητική και κοινό όραμα… Στην πραγματικότητα αυτό που καθορίζει τον ήχο μας είναι η συνύπαρξη. Συνθέτουμε και οι πέντε και οι ιδέες που φέρνει ο καθένας μας στην πρόβα περνάνε από το «φίλτρο» όλης της μπάντας. Τα κομμάτια μας είναι κυριολεκτικά αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς.

 

Το πρώτο σας άλμπουμ πώς προέκυψε και ποιες ήταν οι προθέσεις σας για αυτό που θέλατε να παρουσιάσετε στο κοινό που σας ξέρει; Η πρώτη εμφάνιση των StarWound έγινε με ένα πολιτικό project με τίτλο “Talking about a revolution”. Ήταν μια μουσική αναδρομή στις σημαντικότερες πολιτικές και κοινωνικές στιγμές του 20ου αιώνα. Ζούσαμε στην καρδιά της κρίσης και θέλαμε να εκφράσουμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας για τα όσα συνέβαιναν. Η δουλειά αυτή είχε πολύ μεγάλη απήχηση και μας οδήγησε στην επιθυμία να μιλήσουμε με τη δική μας προσωπική γλώσσα για τα όσα βιώναμε (και συνεχίζουμε δυστυχώς να βιώνουμε). Έτσι άρχισε η σύνθεση των δέκα κομματιών που αποτέλεσαν τον πρώτο μας δίσκο “Miles to Walk”. Πρόκειται για δέκα τραγούδια-ιστορίες, με ήρωες που υπάρχουν και δρουν σε κατάσταση κρίσης. Οποιασδήποτε κρίσης…
 

 

Αυτή τη Παρασκευή συναντάτε τους Empty Frame σε ένα live που περιμένουμε όλοι. Τι θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ; Είναι η πρώτη φορά που συμπράττουμε με άλλη μπάντα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που η μπάντα αυτή είναι οι Empty Frame . Όσοι βρεθούν στην Death Disco θα παρακολουθήσουν ένα live πολύ ατμοσφαιρικό . Θα ακουστούν κομμάτια και από τις προσωπικές δουλειές και των δύο γκρουπ, όπως επίσης και κάποιες διασκευές από έργα καλλιτεχνών που αγαπάμε.
 
Αισθάνεστε πως η σχέση σας με το κοινό αλλάζει όσο περνάει ο καιρός; Έχουν πληθύνει σαφώς φέτος οι εμφανίσεις μας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι στο κοινό πληθαίνουν τα πρόσωπα που δεν γνωρίζουμε. Επίσης, οι φίλοι των μελών της μπάντας γίνονται φίλοι της μπάντας και των τραγουδιών της και αυτό είναι σαφώς μια σημαντική αλλαγή!
 

 
Οι επιρροές σας νομίζω πως έρχονται από διάφορα είδη και καλλιτέχνες. Ποιοι νομίζετε πως είναι αυτοί που πιο έντονα έχουν επηρεάσει τη μουσική σας; Πραγματικά είναι η πιο δύσκολη ερώτηση. Η ιδιαιτερότητα των μελών της μπάντας είναι ότι όλοι μας ακούμε διάφορα ήδη μουσικής. Έτσι οι επιρροές δεν είναι ξεκάθαρες. Έχουμε επιρροές από την μουσική του Weill, από progressive rock , από σκοτεινούς καλλιτέχνες όπως ο Nick Cave και ο Tom Waits, από Bach, από Morricone, από ηπειρώτικη μουσική…   
 
Τον Μάρτιο ξέρω πως ξεκινάτε μια σειρά εμφανίσεων εκτός χώρας. Μπορούμε να ανακοινώσουμε που θα ταξιδέψετε με τα τραγούδια σας; Είμαστε ίσως στην ευτυχέστερη στιγμή μας σαν μπάντα. Το Μάρτιο θα πραγματοποιήσουμε το πρώτο μας Ευρωπαϊκό tour και θα επισκεφτούμε το Λουξεμβούργο, το Ρόττερνταμ, τη Λουβέν, τις Βρυξέλλες, τη Λιέγη και πιθανώς την Αμβέρσα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί στις περισσότερες από τις πόλεις αυτές θα φιλοξενηθούμε σε σημαντικούς χώρους με μεγάλη μουσική ιστορία, ενώ υπάρχει και παρουσία μας σε μεγάλο διεθνές φεστιβάλ!

 


 
Πώς αισθάνεστε που η μουσική σας αφορά και ανθρώπους εκτός συνόρων; Από την αρχή που δημιουργήθηκε η μπάντα μας, είχαμε πάντα το βλέμμα μας στραμμένο προς το εξωτερικό. Δυστυχώς η θεματική μας περί της κρίσης, από εθνικό μας χαρακτηριστικό μετατράπηκε πλέον σε παγκόσμιο φαινόμενο. Στην προσπάθεια μας να στήσουμε αυτό το τουρ είδαμε απίστευτη ανταπόκριση. Υπήρξαν άνθρωποι που ακύρωσαν άλλα σχήματα για να μπούμε εμείς στην θέση τους, μόνο και μόνο γιατί είναι υπέρμαχοι αυτής της στάσης που πρεσβεύουμε. Είναι σπουδαίο για έναν καλλιτέχνη να βλέπει τα έργα του να αφορούν κάποιους, και πόσο μάλλον ανθρώπους που εκ πρώτης όψεως, δεν έχουν καμία κοινή καταβολή με εμάς. 
 
Θέλετε πάντα να διηγείστε ιστορίες μέσα από τη μουσική σας; Θέλουμε η μουσική μας να εκφράζει αυτό που νιώθουμε. Αν αυτό μπορεί να εκφραστεί πιο ξεκάθαρα μέσω της χρήσης «ηρώων» και των ιστοριών τους, τότε αυτός είναι ο δρόμος. Το “story-telling” άλλωστε είναι δομικό στοιχείο της μουσικής του “rock – cabaret” που εκφράζουμε. Αυτήν την στιγμή πάντως είναι κάτι που λειτουργεί δημιουργικά και αναπαράγει τις εικόνες που επιθυμούμε.
 
 Εκτός από τις συναυλίες, τι άλλο θέλετε να δώσετε δισκογραφικά στο άμεσο μέλλον; Αυτό το διάστημα είμαστε στο στούντιο και ηχογραφούμε ένα νέο , το οποίο θα είναι στην ουσία ένα ντουέτο έκπληξη. Ήδη αυτήν την στιγμή έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει την σύνθεση πέντε κομματιών, οπότε ευελπιστούμε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο θα ολοκληρώνουμε τον δεύτερο μας δίσκο. 

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2017
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

 

Tagged with:    

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Once Upon : Θεατρικά εργαστήρια & σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, σε μία εποχή που το χρειαζόμαστε
Posted in: ΘΕΑΤΡΟ

Τα θεατρικά εργαστήρια Once Upon αποτελούν μια κοιτίδα πολιτισμού που ήρθε πέρυσι, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης. Ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι περιμένει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μικρά και μεγάλα παιδιά καθώς και ενήλικες για να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου. Φωτογραφίες : Όλγα Δέικου   Σε τρεις θεματικούς ορόφους, ενήλικες […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x