Η “Βάρκα στο σπίτι” του Λεωνίδα Μαριδάκη στο ΠΙΚup του MUSEEKart.com

Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

Η καινούρια δισκογραφική δουλειά του Λεωνίδα Μαριδάκη, έρχεται να προστεθεί στην αξιόλογη πορεία του μέχρι τώρα, μετά το «Αβάδιστα» του 2006 σε παραγωγή του Νίκου Ξυδάκη και συμμετοχή του Φοίβου Δεληβοριά (στο υπέροχο «Ασημένιο τραγούδι) και το «Σε βάθος δρόμου» που κυκλοφόρησε το 2010 και σε πολλούς από εμάς γνώρισε την Πέννυ Μπαλτατζή που συμμετείχε σε δυο τραγούδια. Χωρίς να έχει σταματήσει ποτέ να δημιουργεί και να τραγουδάει ο Μαριδάκης, το διάστημα των 8 χρόνων από το προηγούμενο άλμπουμ μέχρι τώρα ασφαλώς και είναι μεγάλο και ικανό να επαναπροσδιορίσεις τα πάντα. Από αυτά που θέλει να τραγουδάει πλεόν μέχρι και τη σχέση του με το κοινό που τον ήξερε από παλιά. Αυτό βέβαια δε γνωρίζω αν ήταν στις προθέσεις του τραγουδοποιού (ίσως πρέπει να κάνουμε μια συνέντευξη να τα συζητήσουμε αυτά), αλλά θεωρώ πως έρχονται, θες δε θες όταν περνάνε τόσα χρόνια. Στην περίπτωση του Μαριδάκη βέβαια, νομίζω πως λειτουργεί υπέρ του αυτό και η «Βάρκα στο σπίτι» δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ξαναγνωριστεί μαζί μας!

 

Πατώντας το play, το cd ξεκινάει με μια salsa και μια αγαπημένη, γνώριμη φωνή να τραγουδάει μαζί με τον Λεωνίδα «Έρωτας ή τίποτα». Η συμμετοχή του Σπύρου Γραμμένου είναι από τα «φωναχτά» της δουλειάς αυτής και ένας από τους εύκολους λόγους για να ακουστεί το τραγούδι και το άλμπουμ. Δυο φωνές λοιπόν στην αρχή που ταιριάζουν πολύ και παίρνουν το χέρι μας για να μας πάνε πιο πέρα… με βάρκα ή χωρίς!

 

 

Και αν κρίνουμε από το δεύτερο τραγούδι που έχει τίτλο «Αστυπάλαια» προφανώς και θα χρειαστούμε βάρκα για να μας ταξιδέψει ο Λεωνίδας σε κατακόκκινα φεγγάρια όπως λέει ένας από τους στίχους της Νικόλ Κατσάνη. Το τραγούδι αυτό κυκλοφόρησε νωρίτερα από το άλμπουμ και μας είχε δώσει, τελικά, την καλύτερη γεύση από αυτό που θα ακολουθούσε. Ήδη το κάνω εικόνα, παρέα σε ένα κατάστρωμα και στο mp3 να παίζει αυτό το κομμάτι…

 

 Τρίτο τραγούδι της «Βάρκας», είναι το κοινωνικό «Φταίει ο Ντρούπι» σε στίχους του Πάνου Αντωνάτου που ακούσαμε πρώτη φορά στη συλλογή «Νέοι στιχουργοί στο φως» πριν περίπου δυο χρόνια. Κοινωνικό όταν λέω βέβαια, μη φαντάζεστε κάτι απαραίτητα βαρύ και δύσκολο. Σε αυτή τη περίπτωση έχουμε ένα ρυθμικό κομμάτι, κάτι ανάμεσα σε Κηλαηδόνη και Γραμμένο που σχολιάζει την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας με χιούμορ και ρυθμό.

 

Στη συνέχεια, έρχεται μια σπουδαία στιγμή του άλμπουμ κατά τη γνώμη μου, με την ερμηνευτική συμμετοχή μάλιστα του Αργύρη Λούλατζη. Έχω την αίσθηση πως αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή και για τον ερμηνευτή, καθώς τους στίχους έχει γράψει ο πατέρας του, Μάρκος Μαριδάκης αλλά αν το ακούσετε θα καταλάβετε πως μουσικά, στιχουργικά και ερμηνευτικά είναι κάτι ξεχωριστό που δείχνει πως η προσέγγιση του ήταν διαφορετική από αυτή που έχει στα υπόλοιπα τραγούδια. Το «Κάποτε στη Ράδα» είναι ένα εξαιρετικό τραγούδι που θέλω σίγουρα να ακούσετε!

 

 

Πάμε στο επόμενο τραγούδι, με μια μαύρη ομπρέλα και μια «Μαίρη Πόππινς» που έγραψε στίχους η Νικόλ Κατσάνη και είναι μια από τις γλυκές στιγμές της δουλειάς. Μέσα από ωραίους στίχους, και ανάλαφρες μουσικές μη νομίζετε, πολλές φορές μπορούν να περάσουν τα πιο σπουδαία μηνύματα. Η αγάπη μπαίνει στη χαραμάδα και πρέπει να σας πω πως δε μου έφτασε μια φορά να το ακούσω. Το έβαλα να παίξει και δεύτερη, σαν παραμύθι…

 

Η «Βάρκα στο σπίτι» είναι το έκτο τραγούδι της δουλειάς και αυτό που έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ. Εδώ έχουμε ακόμα μια ξεχωριστή στιγμή, καθώς ο ερμηνευτής συναντά τον Μάνο Ελευθερίου που έγραψε τους στίχους του τραγουδιού. Με ανάλογη σοβαρότητα αντιμετώπισε τα λόγια του ποιητή μας, καθώς και με μια εξαιρετική ερμηνεία και ενορχήστρωση, ενώ χαρακτηρίζεται και από τα παιξίματα του βιολιστή Φώτη Σιώτα. Είναι από τα κομμάτια που νομίζω πως θα αντέξουν στον χρόνο και θα έχει στολίδι στην πορεία του ο Μαριδάκης για τα επόμενα χρόνια.

 

 

Αμέσως μετά, αλλάζει πάλι διάθεση και μαζί με την Δανάη Μπότικ τραγουδούν το παιχνιδιάρικο «Κόκκοι καφέ» σε στίχους της Ειρήνης Σουργιαδάκη που γνωρίζουμε από το 2014. Swing ρυθμός και κλείσιμο ματιού σε ντουέτα παλιότερων εποχών, όπως Κηλαηδόνης – Ζορμπαλά και όμως, πιο σύγχρονο από κάθε άλλο, έτοιμο να δώσει το «πάμε» στο επόμενο ξύλινο πάτωμα που ένα ζευγάρι θα θέλει να χορέψει…

 

Ο «Δαίμων του τυπογραφείου», που γνωρίζαμε από καιρό, παίρνει τη θέση του και στο ολοκληρωμένο άλμπουμ του Λεωνίδα Μαριδάκη, σε στίχους της Νικόλ Κατσάνη. Δεν είναι από τα τραγούδια που αγαπώ ιδιαίτερα να σας πω την αλήθεια, αλλά προφανώς κάτι θα σημαίνει για τους δημιουργούς του και επιμένουν τόσο σε αυτό. Με το τελικό αποτέλεσμα δηλαδή του άλμπουμ, δε βρήκα κανένα λόγο να είναι αυτό τραγούδι που θα μας έδινε πρόγευση, καθώς αισθάνομαι πως αντί να βοηθάει, αδικεί το υπόλοιπο υλικό.

 

Της Νικόλ Κατσάνη είναι οι στίχοι και στο επόμενο τραγούδι με τίτλο «Δε γουστάρω άλλα πλάνα» και με latin διάθεση στη μουσική του. Με κοινωνικό χαρακτήρα κι αυτό, αλλά με την ίδια τακτική που θέλει τα νοήματα να έρχονται αβίαστα μέσα από ωραίες εικόνες και όχι με έναν παλιακό, καταγγελτικό τρόπο, έχουμε κι εδώ ένα τραγουδάκι που το ακούμε όμορφα.

 

Το «Δυο λογάκια φως» μου θυμίζει έντονα τον Σπύρο Γραμμένο (έχω την αίσθηση πως έχει επηρεαστεί πολύ ο Μαριδάκης, ακόμα και στον τρόπο ερμηνείας κάποιες φορές), αλλά είναι ίσως από τις πιο ωραίες στιγμές του άλμπουμ. Πιο ποπ από πολλά άλλα που διαφημίζονται ως ποπ και πιο έτοιμο για hit από πολλά άλλα που παίζουν όλη μέρα στα ραδιόφωνα. Νομίζω πως είναι από τα πιο αγαπημένα μου τελικά!

 

Τελευταίο τραγούδι του άλμπουμ, είναι το «Βόλτα στο Θησείο» σε στίχους της Φωτεινής Λαμπρίδη που έχει δώσει κατά καιρούς αξιόλογα δείγματα γραφής. Η country στιγμή της δουλειάς είναι γεμάτη από εικόνες της αγαπημένης γειτονιάς για όσους αγαπούν το Θησείο. Ιδανικός τρόπος να κλείσει μια δουλειά που έχει τόσα ταξίδια της μέσα, όπως αυτή. Τραγούδια με νησιά, τραγούδια με έρωτες, τραγούδια με εικόνες και τελικά, τραγούδια με όσα αγαπάμε!

 

Το «Βάρκα στο σπίτι» του Λεωνίδα Μαριδάκη έρχεται την κατάλληλη στιγμή τελικά. Είναι μια δουλειά που φαίνεται πως πρόσεξε ιδιαίτερα ο καλλιτέχνης μέχρι να την παραδώσει στο κοινό και αυτό από μόνο του δείχνει να έχει αξία. Ακόμα και η κυκλοφορία του από τον Μετρονόμο, δηλώνει την ανάγκη του δημιουργού να δώσει μια ιδιαίτερη αύρα στο υλικό του.

 

Μακάρι να έχουμε πιο συχνά τέτοιες δουλειές και μακάρι να επιστρέφει πιο συχνά ο Λεωνίδας Μαριδάκης με τέτοια ωραία τραγούδια!

 

 

 

 

 

 

 

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

About the author /


Related Articles

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Παλιότερα
Νεότερα most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Λ. Μ.
Λ. Μ.
2 years ago

Ευχαριστώ πολύ τον Γιώργο Σταυρακίδη για το ωραίο κείμενο.

No votes yet.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.
Ο Μιχάλης Συριόπουλος γράφει επιστολή για την “Αρχή του Αρχιμήδη”
Posted in: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μιχάλης Συριόπουλος πρωταγωνιστεί στην σπουδαία παράσταση “Η αρχή του Αρχιμήδη” σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου και θα είναι για λίγες ακόμα ημερομηνίες στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Ένα συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε ο Καταλανός Josep Maria Miró και καλεί τον θεατή να πάρει θέση ή ακόμα και ευθύνη για το δύσκολο θέμα που θίγει […]

Read More
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Την σπουδαία Άλκη Ζέη αποχαιρετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το παρακάτω δελτίο τύπου Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, αγαπημένη συγγραφέα και πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x