Είδαμε… “Τρεις Αδερφές” σε σκηνοθεσία του Δ. Τάρλοου

Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])
 
Ένα κλασικό έργο που για πάντα θα αγγίζει τους θεατές του, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες διαφορετικές κοινωνίες… Οι "Τρεις Αδελφές" του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου δεν μοιάζουν μόνο με μια καινούρια παράσταση, αλλά είναι μια καινούρια παράσταση πιο σύγχρονη και επίκαιρη από ποτέ. Τα κλασικά κείμενα έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται στην κάθε εποχή, (άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που επιβιώνουν στις αλλαγές των χρόνων), ειδικά όταν πέσουν στα χέρια κάποιου ταλαντούχου και ικανού σκηνοθέτη! Τότε, μπορεί να γίνει θαύμα… και μια παράσταση τριών ωρών να κυλήσει ανενόχλητα σαν νερό, χωρίς να κουράσει αλλά να κρατήσει το ενδιαφέρον των θεατών του και, γιατί όχι, και να συγκινήσει. Ακριβώς, όπως γίνεται σε αυτή την παράσταση του ζεστού Θεάτρου ΠΟΡΕΙΑ.
«Μαραμένα τα γιούλια και οι βιόλες, μαραμένα και τα γιασεμιά, μαραμένες οι ελπίδες μας όλες… Αλλά μήπως έχει καμιά σημασία; Τίποτα δεν έχει σημασία πια!»
 
%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%83_%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%81%cf%86%ce%b5%cf%8303
 
Ένα έργο για τα ιδανικά και την αναμονή, μια οικογένεια με τρεις αδερφές και έναν αδερφό που βλέπουν τα όνειρα τους να πέφτουν στο πάτωμα, ένα ένα, σαν πέταλα ενός κόκκινου τριαντάφυλλου και οι περαστικοί να τα πατάνε… Οι "Τρεις Αδερφές" γράφτηκαν πριν 115 χρόνια (1901) από τον Τσέχοφ (τρία χρόνια πριν τον θάνατο του) και παραμένουν ακαταμάχητες μέχρι σήμερα στο κοινό, λόγω της διαχρονικότητας και των έντονων συναισθημάτων που προκαλούν, μέσα από απαιτήσεις και στιβαρές ερμηνείες όπως αυτές που έχουμε στην παράσταση του Τάρλοου.
 
Η Όλγα, η Μαρία και η Ειρήνη ζουν σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, μαζί με τον αδερφό τους Αντρέα, όπου μετά τον θάνατο του στρατιωτικού πατέρα τους, ονειρεύονται να επιστρέψουν στην Ρωσία και να ζήσουν μια υπέροχη ζωή… Οι συναναστροφές τους με διάφορους ανθρώπους της μικρής κοινωνίας, τους καθυστερεί από τα μεγάλα σχέδια τους, αλλά τελικά φαίνεται πως τους δίνει και όσα σκληρά μαθήματα μπορεί να δώσει η ζωή μέσα από δυστυχία, ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ιδανικά που παραμένουν μακρινά και αποστάσεις που μειώνονται από όνειρα και λόγια…
 
%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%83_%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%81%cf%86%ce%b5%cf%8303
 
Το σκηνικό της Ελένης Μανωλοπούλου, θυμίζει αίθουσα αναμονής ενός σιδηροδρομικού σταθμού, όπου εύστοχα δίνει την αίσθηση πως εκεί μερικοί περιμένουν πάντα για να φύγουν… και το πάτωμα με μια χρυσαφένια μοκέτα και μερικά πλακάκια να εκτελεί το δικό του έργο μέσα από τα κομμάτια που έχουν σπάσει! Η μουσική του Άγγελου Τριανταφύλλου μοιάζει συνεχώς να "σπαράζει" για όσα περνάνε μπροστά από την σκηνή και συνοδεύει διακριτικά τους ηθοποιούς.
 
Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη, η Ιωάννα Παππά και η Λένα Παπαληγούρα είναι οι "Τρεις Αδερφές" του Τάρλοου και καταφέρνουν να δώσουν τρεις εξαιρετικές ερμηνείες, διαφορετικές μεταξύ τους αλλά εξίσου σημαντικές. Αποδίδουν τους χαρακτήρες όπως τους θέλει ο σκηνοθέτης τους (ίσως και κάπως διαφορετικά από αυτό που ξέρουμε μέχρι τώρα για την Ειρήνη, την Μάσα και την Όλγα) και χαρίζουν στον θεατή μια καλοδουλεμένη παράσταση με υποδειγματικές ερμηνείες. Η Αϊδίνη κρατάει την Όλγα της σε μια ευθεία γραμμή όπου δείχνει η πιο ψύχραιμη και λογική, αλλά από την άλλη χαράζει στο πρόσωπο της τόσες εκφράσεις που δεν χρειάζεται τελικά να πει όλα εκείνα που την πληγώνουν. Η Ιωάννα Παππά είναι η εκρηκτική Μαρία, όπου μέσα από την γοητευτική της παρουσία και τις συναισθηματικές της εκρήξεις, προσφέρει έναν από τους κορυφαίους χαρακτήρες της πορείας της. Η Ειρήνη της Λένας Παπαληγούρα, δεν είναι το εύθραστο κοριτσάκι που ξέραμε, αλλά δείχνει πως έχει μια δύναμη και είναι ο ρόλος που μέσα στο τρίωρο της παράστασης αλλάζει περισσότερο από όλους σαν να είναι όλα αυτά που ήθελε να πει ο Τσέχοφ και όσα ήθελε να περάσει μέσα από το κείμενο του. Ασφαλώς και σας έχω ξαναπεί πως η Παπαληγούρα είναι μια μεγάλη ηθοποιός που ξέρει να κάνει θαύματα, ειδικά όταν είναι σε παραστάσεις, όπως αυτή, με άλλους σπουδαίους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και με τους υπόλοιπους ηθοποιούς που όχι μόνο στηρίζουν τις τρεις πρωταγωνίστριες, αλλά με την ικανότητα του Δημήτρη Τάρλοου ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα των ηρώων τους και φανερώνουν μυστικά τους. Έκπληξη είναι, η… ελληνικότητα του κειμένου και οι αναφορές σε ελληνικά τραγούδια και φράσεις που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας, μέχρι και η αλλαγή ονομάτων (π.χ. η Μάσα γίνεται Μαρία).
 
%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%83_%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%81%cf%86%ce%b5%cf%8301
 
Ιστορίες ανθρώπων που μπλέκονται μεταξύ τους και σκοτώνουν όνειρα και ζωές, αναγκάζοντας τους να το αποδεχτούν…
 
Παραστάσεις ταλαντούχων ανθρώπων που μπλέκουν ζωές και τις επιστρέφουν καλύτερες και πιο φωτεινές στο κοινό τους…

 

 

 

Διανομή :
Όλγα: Αλεξάνδρα Αϊδίνη
Μάσα: Ιωάννα Παππά
Ειρήνη: Λένα Παπαληγούρα
Πρόζοροφ Ανδρέας: Λαέρτης Μαλκότσης
Ναταλία: Μαριάννα Δημητρίου
Κουλίγκιν Θόδωρος: Κώστας Κορωναίος
Βερσίνιν Αλέξανδρος: Γιάννης Νταλιάνης
Τούζενμπαχ: Παντελής Δεντάκης
Σολιόνι: Δημήτρης Μπίτος
Τσεμπουτίκιν: Γιώργος Μπινιάρης
Φεντότικ: Πάρις Θωμόπουλος
Ροντέ: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Φεραπόντ: Χάρης Τσιτσάκης
Ανφίσα: Μαριέττα Σγουρδαίου 

 

 

Απόδοση – Δραματουργία: Δημήτρης Τάρλοου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

 

Συνεργάτις δραματουργός: Έρι Κύργια
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κίνηση: Κορίνα Κόκκαλη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Δήμητρα Κουτσοκώστα, Ελένη Μιχαηλίδου, Λίνα Σταυροπούλου
Βοηθός σκηνογράφου: Τίνα Τζόκα, Νόρα Δεληδήμου
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου

 
 
Θέατρο Πορεία || Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69, Αθήνα
10433 Πλατεία Βικτωρίας.
210-82.10.991, 210-82.10.082

 

 

 

 

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x