“Είμαι ευγνώμων…” | Ο Γιώργης Παρταλίδης γράφει επιστολή για τον “Φτωχούλη του Θεού”

Κλικ : Δημήτριος Ιωαννίδης, Ηλίας Μαλανδρής

Την Κυριακή  06 Οκτωβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, θα δούμε την εξαιρετική παράσταση “Ο Φτωχούλης Του Θεού” σε σκηνοθεσία του Ηλία Μαλανδρή, με μουσική και τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Η παράσταση, αρχικά ήταν να παρουσιαστεί στο κοινό την Παρασκευή 04/10 στο Ηρώδειο αλλά άλλαξε ημερομηνία και χώρο λόγω πρόγνωσης δυσμενών καιρικών συνθηκών. Με σκοπό να τιμηθούν τα 800 χρόνια του Φραγκίσκου της Ασίζης, το αριστούργημα του Νίκου Καζαντζάκη για τον νεαρό άρχοντα θα παρουσιαστεί από την Εταιρεία Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το έργο θα παιχτεί σε θεατρική διασκευή με έμφαση στη μουσική και τα τραγούδια, σε φόρμα κρητικού – μεσαιωνικού έπους, με παράλληλα τα δραματικά και τα μουσικά στοιχεία, ερμηνευτές τραγουδιστές, ηθοποιούς, χορωδία. Στον ρόλο του Φραγκίσκου θα δούμε τον ανερχόμενο ηθοποιό Γιώργη Παρταλίδη. Λίγες μέρες πριν από την παράσταση, τον βρήκα και του ζήτησα να γράψει λίγες από τις σκέψεις του. Εκείνες τις μέρες, ξέραμε όλοι ακόμα πως η παράσταση θα γινόταν στο Ηρώδειο. Δέχτηκε αμέσως…

 

Κείμενο | Επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

Κλικ : Δημήτριος Ιωαννίδης

 

“Ξυπνάω. Πίνω ένα χυμό. Κατεβαίνω να ψάξω τον γάτο μου, είναι 15 μέρες που έχει φύγει από το σπίτι. Δεν έχει γυρίσει. Βγαίνω σαν τρελός με το βαζάκι που βάζω την τροφή του. Το κουνάω σαν μαράκα μπας και το ακούσει και τρέξει όπως έκανε πάντα. Ο κόσμος με κοιτάει περίεργα. Τους εξηγώ, ζητάω βοήθεια, δείχνω φωτογραφίες.

Πρέπει να πάω στο ταχυδρομείο. Κλείνει στις 14:30. Ευτυχώς, είναι 14:00. Σε 10’ φτάνω. Δε μπορούν να με εξυπηρετήσουν. Κλείνουν. «Τι να σου κάνω, αγόρι μου», μου λέει η υπάλληλος, «δεν μπορώ να κάνω κάτι». Γυρίζω άπραγος.  Παρηγοριέμαι:  η γειτονιά μου είναι όμορφη και δεν την περπατάω συχνά. Φτάνω σπίτι. Κάνω 15’ γυμναστική και φεύγω.

Θέλω 2 ώρες να φτάσω στα Ανάβρυτα. Φρεσκάρω τα λόγια μου και λύνω σταυρόλεξα στα λεωφορεία. Φτάνω. Καθώς περπατάω, στο δάσος ξεπροβάλλει το θέατρο μέσα από τα δέντρα, βλέπω τους πρώτους συναδέλφους και γεμίζω χαρά. Στήνουμε καρέκλες, παλέτες και ξεκινάμε.

Όσο ο ήλιος πέφτει, νιώθω να γεμίζουμε φως. Γύρισα μόλις από ένα πόλεμο. Απώλειες βαρβαρότητας. Γύρισα σπίτι μου, στην Ασίζη μου, με μια φωνή στο αφτί μου που ψιθυρίζει «αγάπη».  Συναντάω το πιστό μου λιοντάρι, τον Φράτε Λεόνε (Νίκος Γκέλια), που θα με συνοδεύσει στην πιο λαμπερή και αρμονική ανηφόρα του σύμπαντος! Αφήνω πίσω μου τον υλικό πλούτο για να γεμίσω το κουφάρι μου αγάπη που θα σκορπίσει στον κόσμο!

 H φωνή της αδελφής Κλάρας (Βερόνικα Δαβάκη) μου ανατριχιάζει όλη τη σπονδυλική στήλη! Tα μάτια του πατέρα μου (Βασίλης Μυριανθόπουλος) κάνουν τα δικά μου να δακρύζουν! To πρόσωπο του λεπρού (Νίκος Μέλλος) με ταξιδεύει και μου σπάει την καρδιά! Βρίσκομαι στα χέρια των αδερφών μου (Σπύρος Ξένος, Δημήτρης Μελέτης, Σταυριανός Κιναλόπουλος, Υάκινθος Μάινας, Σπύρος Καλλιβωκάς, Βασίλης Βουτετάκης, Γιώργος Γιαννάκης) που με στηρίζουν μέχρι να αναταθώ από το σώμα μου!

Χαιρετάω την ομάδα και επιστρέφω στην πραγματικότητα. Σε ένα μπαρ στο Μοναστηράκι. Στην τουαλέτα γνωρίζω, στην ουρά, ένα Γερμανό. Ένας άλλος τύπος έρχεται και κάθεται έξω από την πόρτα μπροστά μας. Του θυμίζω ότι υπάρχει σειρά. «Δε με νοιάζει», μου λέει,  «θα μπω εγώ». Η τουαλέτα αδειάζει και απλώνω το χέρι μου να εμποδίσω τον τύπο, ενώ γνέφω στον Γερμανό να μπει μέσα (ήταν δική του σειρά). Ο Γερμανός διστάζει οπότε αφήνω τον τύπο να περάσει. Αδειάζει η διπλανή τουαλέτα και ο Γερμανός μπαίνει μέσα. Ο τύπος ανοίγει την πόρτα και, ενώ τον προσπερνάω για να μπω, μου λέει «Φίλε, θα έχεις πρόβλημα». «Δεν θα έχω πρόβλημα, φίλε» του απαντάω και κλείνω την πόρτα. Μέχρι να βγω τον είχαν διώξει από το μαγαζί γιατί ενόχλησε ένα κορίτσι. Πίνω μια τεκίλα με τον Γερμανό και γυρίζω σπίτι.

Κάνω ένα τελευταίο γύρο το τετράγωνο μπας και πετύχω τον γάτο μου. Δεν τον βρήκα ούτε σήμερα. Θα έρθει αύριο. Ανεβαίνω στο σπίτι. Ξαπλώνω. Διαβάζω στο One Soul: «…when I was young, my mother taught me to say… “Thank you”».

Είμαι πολύ ευγνώμων για τους φίλους μου, τους γονείς μου, την οικογένειά μου, τον αδερφό μου, το κορίτσι μου, του συνεργάτες μου! Είμαι ευγνώμων που θα παίξω σε ένα χώρο σαν το Ηρώδειο, ένα έργο του Νίκου Καζαντζάκη με ηθοποιούς όπως ο Κώστας Καζάκος και η Μαρία Τζομπανάκη και ερμηνευτές όπως ο Θοδωρής Βουτσικάκης και ο Μπάμπης ο Βελισάριος σε μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου! Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη του Ηλία Μαλανδρή και για τη συνεργασία μας! Είμαι ευγνώμων για αυτή την ομάδα που έχει φτιαχτεί και θα δείτε στις 4 Οκτώβρη, 800 χρόνια μετά την ίδρυση του Μοναστικού τάγματος, ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας των ζώων! Ίσως μέχρι τότε ο γάτος μου να έχει επιστρέψει.”

 

Με εκτίμηση
ΓΙΩΡΓΗΣ ΠΑΡΤΑΛΙΔΗΣ

 

Κλικ : Δημήτριος Ιωαννίδης

 

 

“Ο ΦΤΩΧΟΥΛΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ”

Κυριακή 06 Οκτωβρίου | Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Ηλίας Μαλανδρής
Μουσική, Τραγούδια : Δημήτρης Παπαδημητρίου

 

Το καστ περιλαμβάνει τον Θοδωρή Βουτσικάκη (Φραγκίσκο), τη Βερόνικα Δαβάκη (Αδερφή Κλάρα), τον Μπάμπη Βελισάριο (Φράτε Λεόνε) και στο ρόλο της μητέρας την Μαρία Τζομπανάκη, να μοιράζονται λυρικά τους κορυφαίους ρόλους του έργου. Παράλληλα η δράση του έργου μας γυρνάει στην Ασίζη και ζωντανεύει θεατρικά την βασανιστική πορεία του ανθρώπου προς την ολοκλήρωση, με μια πλειάδα αξιόλογων καταξιωμένων και νέων ηθοποιών.
Τον Πάπα της Ρώμης θα ενσαρκώσει ο Κώστας Καζάκος και το ρόλο του πατέρα του Φραγκίσκου ο Βασίλης Μυριανθόπουλος. Τον ρόλο του Φραγκίσκου θα υποδυθεί ο Γιώργος Παρταλίδης, τον ρόλο του Φράτε Λεόνε ο Νίκος Γκέλια, το ρόλο του Λεπρού ο Νίκος Μέλλος, την αφήγηση των αυθεντικών κειμένων του Φραγκίσκου στα ιταλικά θα κάνει η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου, ενώ συμμετέχουν ακόμη 30 νέοι ηθοποιοί και χορωδοί.
Το έργο ανεβαίνει με πρωτοβουλία της Εταιρίας Φίλων Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και τη συνεργασία του Ινστιτούτου της Ελληνικής γλώσσας που εδρεύει στο πανεπιστήμιο Harvard στη Βοστώνη. Μέρος των εσόδων της παράστασης θα διατεθεί στο φιλανθρωπικό σωματείο “Όλοι Μαζί Μπορούμε”.

 

 

 

About the author /


Αγαπώ τις μουσικές που έχουν συναισθήματα και τις ταινίες που με ταξιδεύουν... γράφω για όσα νομίζω πως το αξίζουν και για όσα κάνουν λίγο πιο όμορφη την ζωή γύρω μας... στο MUSEEKart.com ξεκινάνε για εμάς όλα από την αρχή... μουσικές + άνθρωποι...

Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
Ο Νικόλας Σαββίδης τραγουδάει “Ποιον έρωτα σταυρώνεις”
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Νικόλας Σαββίδης κυκλοφορεί το νέο του single με τον τίτλο «Ποιον Έρωτα Σταυρώνεις» σε στίχους Λάζαρου Αντωνιάδη και πάλι, μετά τη συνεργασία τους στη “Στεριά”, το πρώτο τραγούδι που γράψανε μαζί.  Το τραγούδι είναι προπομπός του ντεμπούτου του άλμπουμ, το οποίο έχει μουσικές επιρροές από τη δεκαετία του ’80 με το σύγχρονο […]

Read More
MUSEEKart.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x