Γιάννης Κότσιρας… “Έχουν αλλάξει οι ανάγκες έκφρασης του κόσμου…” | Συνέντευξη

Ανάμεσα σε τραγούδια, απόψεις για την κοινωνία και συναυλίες… αυτές που φεύγουν κι αυτές που έρχονται!

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη
Ο Γιάννης Κότσιρας είναι από τους καλλιτέχνες που από την πρώτη στιγμή που τον ακούσαμε, ξέραμε πως είναι από εκείνους που θα κάνουν πολλά πράγματα… και η πορεία του τα τελευταία (σχεδόν 20 χρόνια) δείχνει πως ξεπέρασε αυτά που σκεφτόμουν γι'αυτόν… μια σπουδαία πορεία με λαμπρές στιγμές στη δισκογραφία και ακόμα πιο φωτεινές στις ασταμάτητες συναυλίες και εμφανίσεις του σε χώρους ώστε να κρατάει γερή την, έτσι κι αλλιώς δυνατή, σχέση του με το κοινό. Η αφορμή της συνέντευξης, η εμφάνιση του το Σάββατο 23 Μαΐου στην Θεσσαλονίκη με το πρόγραμμα που παρουσίασε όλο τον χειμώνα με μεγάλη επιτυχία… όμως ο πραγματικός λόγος είναι πως αυτός ο άνθρωπος έχει πάντα έναν σπουδαίο λόγο και είναι χαρά να σου μιλάει για όλα… κι έτσι έγινε!
 

Σχεδόν 20 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας… υπάρχουν ακόμα ανεκπλήρωτα καλλιτεχνικά όνειρα, όπως σίγουρα θα υπήρχαν την εποχή του «Αθώος Ένοχος»; Όταν αγαπάς ειλικρινά την μουσική και η σχέση σου με αυτή δεν είναι απλά συγκυριακή τότε όσα χρόνια κι αν περάσουν η σχέση αυτή θα δημιουργεί καινούρια όνειρα. Η αλήθεια είναι πως για την ηλικία μου έχω κάνει πάρα πολλά και έχουν εκπληρωθεί πολλά από αυτά που ονειρευόμουν πιο μικρός. Όμως συνεχίζουν να υπάρχουν επιθυμίες για συνεργασίες για καινούριες μουσικές προτάσεις και ανατροπές.
 
Έχω την αίσθηση πως τα τελευταία χρόνια θέλετε να δώσετε έναν πιο προσωπικό χαρακτήρα στην καριέρα σας. Βλέπουμε πως γράφετε κατά καιρούς τραγούδια για τον εαυτό σας… ποια ανάγκη σας οδηγεί σε αυτό; Κατ αρχήν θέλω να ξεκαθαρίσω πως εάν συμβαίνει αυτό που εισπράττετε, δεν υπάρχει ούτε ως σχεδιασμός ούτε ως σκοπιμότητα. Και προφανώς εφόσον το ρωτάτε σας βγάζω κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να γίνεται ενστικτωδώς. Ίσως λόγω της εποχής που ζούμε να κάνω κάποια εσωτερική ανασυγκρότηση και να έχω την ανάγκη να μοιραστώ περισσότερο αυτά που με εκφράζουν προσωπικά και λιγότερα αυτά που νομίζω πως εκφράζουν τον κόσμο που με ακούει. Μπορεί να ακούγεται κάπως εγωιστικό αλλά είναι ειλικρινές.
 
Είναι διαφορετικό το συναίσθημα όταν τραγουδάτε ένα δικό σας τραγούδι από ένα τραγούδι που έγραψε κάποιος άλλος; Για να είμαι απολύτως ειλικρινής όχι. Ακριβώς επειδή δεν θεωρώ τον εαυτό μου συνθέτη αλλά γράφω συγκυριακά και έχοντας τις περισσότερες φορές άλλους τραγουδιστές στο μυαλό μου, με το που καλούμαι να πω ένα δικό μου τραγούδι σβήνεται εντελώς η σχέση μου με αυτό. Το αντιμετωπίζω όπως σχεδόν όλα τα τραγούδια που έχω πει. Ίσως η μόνη διαφορά να είναι πως είμαι λιγότερο επιμελής στα δικά μου καθώς ποτέ δεν τα θεώρησα καλύτερα ή έστω εξίσου καλά με αυτά που μου έχουν εμπιστευτεί όλοι αυτοί οι σπουδαίοι δημιουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί.
 
Η συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο τι σας άφησε; Η συνεργασία μου με τον Θάνο μου αφήνει μια από τις σπουδαιότερες προίκες που θα μπορούσε να μου φέρει η ζωή. Ένα τεράστιας σπουδαιότητας μουσικό υλικό, μια σπουδαία εμπειρία συνεργασίας με ένα τόσο μεγάλο συνθέτη αλλά κυρίως όσο περίεργο και αν σας ακουστεί αυτό, ένα πολύ καλό φίλο. Το τελευταίο χωρίς να θέλω να μειώσω ούτε στο ελάχιστο την μουσική του Θάνου, είναι το σημαντικότερο. Γιατί τα τραγούδια, οι επιτυχίες και όλα αυτά κάποια στιγμή φεύγουν. Οι ανθρώπινες σχέσεις όμως είναι αυτές που μένουν και σε συνοδεύουν για πάντα.
 
Το Σάββατο 23 Μαΐου θα εμφανιστείτε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης για μία από τις τελευταίες χειμερινές εμφανίσεις σας. Πώς είναι κάθε φορά που φτάνει στο τέλος της μια περιοδεία; Όταν τελειώνει μια περιοδεία σε όλους τους συντελεστές κυριαρχεί μια χαρμολύπη. Λύπη γιατί κάτι τελειώνει και μάλιστα όταν αυτό κύλισε γλυκά και με επιτυχία, όπως φέτος, η λύπη μεγαλώνει. Όμως υπάρχει και η χαρά του καινούριου που έρχεται.
 
Όταν έρχεστε Θεσσαλονίκη, τι σας αρέσει πιο πολύ; Πρώτα από όλα το φαγητό… Στην Θεσσαλονίκη είστε πιο μερακλήδες σε αυτά τα πράγματα όπως και να το κάνουμε. Ακόμη και οι Θεσσαλονικείς φίλοι μου που μένουν στην Αθήνα μεταφέρουν με μεγάλη πίστη αυτό το μεράκι. Επίσης στην καθημερινότητα υπάρχει μια χαλαρότητα η οποία είναι πραγματικά ευεργετική. Γι αυτό όποτε είναι να έρθω προσπαθώ να μην φεύγω αμέσως αλλά να ξεκλέβω κάνα δυο μέρες παραπάνω είτε πριν είτε μετά τη συναυλία.
 
Πώς είναι να είσαι καλλιτέχνης και να ξέρεις πως ο κόσμος περιμένει πάντα από εσένα κάτι που θέλει να του αρέσει;… λειτουργείτε με αυτό στο μυαλό σας; Αυτό είναι και ευχή και κατάρα μαζί. Ευχή γιατί πάντα σε βάζει στη διαδικασία ψαξίματος αλλά και κατάρα διότι εύκολα πέφτεις στην παγίδα του να παρουσιάζεις μονίμως το δεδομένα αρεστό με αποτέλεσμα να μην εξελίσσεσαι και στο τέλος να σε βαριούνται. Είναι σίγουρα ένα μεγάλο βάρος αυτό αλλά εάν το διαχειρίζεσαι σωστά μόνο καλό μπορεί να σου κάνει.

[ “Η ανάγκη μου να υπερασπιστώ τα πιστεύω μου και την πατρίδα μου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επαγγελματικές μου ανασφάλειες” ]

 
Είχατε φέτος την πρώτη σας συνθετική απόπειρα σε θεατρική παράσταση, πώς προέκυψε αυτό και πόσο εύκολο (ή δύσκολο) μπορεί να είναι ένα τέτοιο επιχείρημα; Αυτό προέκυψε επί της ουσίας μετά την πρώτη μου κατάθεση ως δημιουργός μέσα από το Μουσικό Κουτί. Με αυτή την αφορμή οι συντελεστές του θεάτρου Ο Μιχαήλ Γιαννικάκης και η Ανδρομάχη Μοτζολή μου έκαναν την πρόταση αυτή. Ήταν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο κυρίως λόγω απειρίας. Και μάλιστα επειδή η παράσταση είχε πολλές ιδιαιτερότητες ήταν πραγματικά μια δύσκολη διαδικασία. Δεν το είχα ξανακάνει και κάποια στιγμή φοβήθηκα μήπως δεν τα καταφέρω. Όμως μέσα από την επιμονή των συνεργατών της παράστασης αλλά και των δικών μου ανθρώπων τα κατάφερα. Το αν πέτυχα τον σκοπό της παράστασης αυτό καλύτερα να το κρίνουν όσοι την είδαν.
 
Είστε από αυτούς που λένε πάντα την γνώμη τους για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δε το φοβηθήκατε πώς ίσως αυτό σας κάνει κακό; Φυσικά και δεν το φοβήθηκα. Η ανάγκη μου να μιλήσω και να υπερασπιστώ τα πιστεύω μου και την πατρίδα μου είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επαγγελματικές μου ανασφάλειες. Γνώριζα από την αρχή πως αυτό πιθανότατα να μου κάνει επαγγελματικό κακό αλλά ειλικρινά θεωρώ πως το μνημόνιο που υπέγραψαν έκανε πολύ μεγαλύτερο κακό και στην δική μου εργασία αλλά και σε όλου του κόσμου. Άλλωστε ποτέ μου δεν ταυτίστηκα με κάποια κομματική γραμμή ούτε εκμεταλλεύτηκα την όποια μουσική μου επιρροή για κάτι τέτοιο. Ομολογώ όμως πως εάν είχα μείνει αμέτοχος τότε που η Ελλάδα έβραζε σήμερα θα ένοιωθα πολύ μεγαλύτερες ενοχές για την σημερινή κατάσταση από το ότι έκανα έστω μια προσπάθεια να αποτραπεί.
 
Τον χειμώνα γυρίσατε την Ελλάδα με την περιοδεία σας, έχετε δει τον κόσμο να αλλάζει μετά από όσα έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει; Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι ανάγκες έκφρασης. Δηλαδή ο κόσμος δεν περιμένει να ακούσει μόνο τα γνωστά και εύκολα συγκυριακά τραγούδια. Περιμένει κάτι παραπάνω. Κάτι που να εκφράζει αυτό που ζούμε όλοι μας. Αυτή είναι μια ουσιαστική διαφοροποίηση λόγω της κατάστασης. Εάν πάλι με ρωτάτε για την προσέλευση θα σας έλεγα πως στην δική μου περίπτωση δεν έχει μειωθεί. Αντιθέτως τα τελευταία δύο χρόνια έχει αυξηθεί και μάλιστα με τους νεότερους ανθρώπους να παίρνουν ξανά τη σκυτάλη της πρωτιάς…
 
Ποια συναυλία (άλλου καλλιτέχνη)που έχετε πάει ως κοινό, θυμάστε και θα θέλατε να επαναληφθεί με εσάς (αν μπορούσε να συμβεί) πάνω στη σκηνή; Θυμάμαι την τελευταία συναυλία των Τερμιτών στο Λυκαβηττό. Νομίζω ήταν το 1986 ή το '87. Πάντα θαύμαζα αυτούς τους μουσικούς που τολμούσαν. Το θετικό είναι πως μετά από 10 χρόνια περίπου το 1998 οι Τερμίτες επανενώθηκαν για μία συναυλία και αυτή τη φορά ήμουν κι εγώ στη σκηνή. Φυσικά δεν ήταν το ίδιο αλλά αισθάνθηκα και πάλι σαν παιδί που βλέπει την αγαπημένη του μπάντα επί σκηνής να τα δίνει όλα…
 
Έρχεται το καλοκαίρι και σίγουρα ετοιμάζεται καινούρια πράγματα, τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς τους επόμενους μήνες; Πολλά και διάφορα θα συμβούν φέτος το καλοκαίρι. Κατ' αρχάς μία μοναδική επετειακή συναυλία στο Ηρώδειο στις 22 Ιουνίου, με μια αναδρομή σε όλη μου τη δισκογραφία με τον Vassiliko στις ενορχηστρώσεις, την Καμεράτα υπό την διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου, την συμμετοχή των καλύτερων Ελλήνων μουσικών αλλά και την παρουσία δύο πολύ καλών φίλων αλλά και σπουδαίων καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής την Yasmin Levy από το Ισραήλ και τον Željko Joksimović από την Σερβία. Όμως υπάρχει και μια από τις ωραιότερες συνεργασίες που ξεκινά τον Ιούνιο. Με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα σε μία περιοδεία υπό τον τίτλο “Έτσι κι αλλιώς”.
 
 
Ο Γιάννης Κότσιρας θα εμφανιστεί το Σάββατο 23 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τραγούδια απο την προσωπική του δισκογραφία και μεγάλα τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας… περισσότερα ΕΔΩ
  •  
     
    Ημερομηνία δημοσίευσης

    Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

 

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

About the author /


Related Articles

Το σχόλιο σου

avatar
  Subscribe  
Notify of
Πέντε παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη που θα δείτε αυτή την εβδομάδα
Posted in: ΘΕΑΤΗΣ, ΘΕΑΤΡΟ

Οι θεατρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουν να προσελκύουν το κοινό που αγαπάει τις καλές παραστάσεις και στη τελική, τι πιο ωραίο από μία βραδινή έξοδο σε ένα από τα θέατρα της πόλης; Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected]) Για αυτή την εβδομάδα, σας έχω τις πιο ωραίες δουλειές που παρουσιάζονται στη πόλη. Η επιλογή είναι δική […]

Read More
Τα “Αθώα πλάσματα” του Αλέξη Σταμάτη κυκλοφορούν σε λίγες μέρες
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Τα “Αθώα πλάσματα” του Αλέξη Σταμάτη κυκλοφορούν σε λίγες μέρες. Οι εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν στις 24 Φεβρουαρίου το νέο μυθιστόρημα του Αλέξη Σταμάτη.  Ο Αλέξης Σταμάτης ένας από τους πιο αγαπητούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς μας συστήνει τον καινούργιο του ήρωα, τον Στέφανο, έναν μοναχικό ερευνητή που επιστρέφει στην πόλη φέροντας ένα πολύχρονο τραύμα από […]

Read More
Ο Οκτώβρης έχει τα δικά του τραγούδια (όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες μας)
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρώτο τραγούδι. Δεύτερο τραγούδι. Μερικά κλικ παραπάνω το ένα, λιγότερα το άλλο. Κάποια views παραπάνω. Πρώτο στις τάσεις. Δεύτερο. Κι εγώ όλα δείχνουν πως δεν ακούμε μουσική στη πραγματικότητα, αλλά ακολουθούμε αυτό που μας υποδεικνύουν οι εποχές, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ακούμε αυτά που αγαπάμε. Αυτά που θα κάνουν κλικ στο μυαλό, στη καρδιά […]

Read More
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!