Άλκηστις Πρωτοψάλτη… “μέσα στα χρόνια ο,τι με συγκίνησε, παρέσυρε και άλλους ανθρώπους” | Συνέντευξη

  Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη

Είναι κάποιοι άνθρωποι που γίνονται "ταξίδια" και σε παίρνουν στην δική τους ζωή και σε κάνουν, για λίγο, ένα με τα όνειρα και τον κόσμο τους… η Άλκηστις Πρωτοψάλτη αυτό κάνει χρόνια τώρα, είτε με τα τραγούδια της (το έζησα στο "Δικαίωμα", στο "Ανθρώπων Έργα", στη "Δουλειά", στο "Διθέσιο", στο "Τράβα Σκανδάλη" και σε πόσα άλλα…), είτε με τα λόγια της… να, αυτή η συζήτηση είναι ένα ταξίδι από μόνη της… και προορισμός, η ψυχή!…

 

 
Σε λίγες μέρες θα σας απολαύσουμε στις Σέρρες, τι θα ακούσουμε σε αυτό το πρόγραμμα; Ο τίτλος της παράστασης είναι «χρώματα από την Ελλάδα». Μία παράσταση που έχει ήδη παιχτεί στο θέατρο του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης, το Catoghan theater του Λονδίνου, το  Αlhambra theater του Παρισιού  κ.α.
με μερικές προσθήκες για την Ελλάδα.
Είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μελοποιημένα τραγούδια σε ποίηση του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, τραγούδια από την δική μου δισκογραφία και κάποια άλλα που είμαι ερωτευμένη μαζί τους. Μαζί μου πέντε σολίστες μουσικοί καθώς και ο  Γιώργος Περρής.
Ένας νέος τραγουδιστής με εξαιρετική φωνή που έχει ανοίξει τα φτερά του ήδη στο εξωτερικό. Μιλάει άπταιστα γαλλικά και αγγλικά και είναι το νέο αίμα στο τραγούδι με μεγάλες προοπτικές.
  

 
Με τι κριτήρια γίνεται ένα μουσικό πρόγραμμα, υπάρχει πάντα η σκέψη του τι θέλει να ακούσει ο κόσμος; Το τοπίο  πάντα το καθορίζει ο χώρος , η εποχή, το συναίσθημα και η ανάγκη της έκφρασης, είναι  θέμα καθαρά προσωπικό και καθόλου τυχαίο. Η κάθε παράσταση, η κάθε συναυλία όπου κι αν γίνεται κάνει επανεκκίνηση της σχέσης μου με το κοινό και γίνεται πιο ουσιαστική και βαθιά.  Η βόλτα γύρω από τη «βάση» και τον εαυτό μας, μας δίνει δύναμη και ώθηση  για να συνεχίσουμε το ταξίδι. Μου αρέσει να αναμιγνύω τις παρτιτούρες, να μπλέκω το παρελθόν με το παρόν, να τραγουδώ αυτό που αντικατοπτρίζει την ψυχή μου. Τόσα χρόνια αυτό το ένστικτο δεν με πρόδωσε και πραγματικά νοιώθω ευτυχισμένη που μέσα στα χρόνια ο,τι με συγκίνησε,  παρέσυρε και άλλους ανθρώπους. Η τέχνη να φτιάχνεις ένα πρόγραμμα δεν είναι εύκολη. Βουτάς βαθιά στα θέλω σου, αντιλαμβάνεσαι την εποχή και μεταφράζεις τις εικόνες και τα χρώματα σε τραγούδια.
 
 Υπάρχει κοινό που αγαπάει τραγούδια σας που δε γίνανε ποτέ μεγάλες επιτυχίες και ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία να τα ακούσουν live… έχετε σκεφτεί ποτέ μία συναυλία με τέτοια τραγούδια; Στο μυαλό μου είσαστε;… Ναι το έχω σκεφτεί και έχω ήδη έτοιμο και τον τιτλο : « η δεύτερη πλευρα…». Πιστεύω οτι θα έχει μιά αλλη δύναμη να ακουμπήσεις σε τραγούδια που περιμένουν υπομονετικά να ξαναβγούν στο φως. Θα είναι μία παράσταση που τα τραγούδια θα τα επιλέξει το κοινό…

 

"Το κοινό, ο θεατής, ο ακροατής, ο κόσμος… υπέροχες λέξεις, ανεξίτηλες εικόνες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάσα  μου και την έκφρασή μου"

 
H επαφή με τον κόσμο, μετά από τόσα χρόνια, μπορεί να κρύβει εκπλήξεις ή καινούρια συναισθήματα; Και τα δύο ισχύουν. Η σχέση με το κοινό έχει πολλή αδρεναλίνη. Η αγάπη του κοινού είναι ένα πεντακάθαρο καύσιμο, μία σχέση ζωής  εντελώς απαραίτητη για την Τέχνη.
Το κοινό, ο θεατής, ο ακροατής, ο κόσμος… υπέροχες λέξεις, ανεξίτηλες εικόνες, άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάσα  μου και την έκφρασή μου.

 
Υπήρξατε αθλήτρια στο παρελθόν… είναι ο πρωταθλητισμός στη φύση και της τέχνης ή ανήκει αποκλειστικά στον αθλητισμό; Φυσικά όχι μόνο στον αθλητισμό. Μετά τα 100 μέτρα και τα 4Χ100 σκυταλοδρομία η σκυτάλη πέρασε σε ένα άλλο αγώνισμα… τον μαραθώνιο του τραγουδιού. Δίνω εξετάσεις συνέχεια κι αυτό με κρατάει και σε εγρήγορση.
Τραγουδάω 40 χρόνια. Ούτε χιλιοστό δεν έχει υποχωρήσει η αγωνία. Όπως από την ημέρα που ξεκίνησα, το ίδιο. Μπορεί και περισσότερο μεγαλώνοντας. Νιώθω ότι θα ξεκολλήσει η καρδιά από το σώμα μου. Ποτέ δεν είπα μέσα μου, ούτε μία φορά στην ζωή μου,  «α, είμαστε οκ». Ποτέ… Το live είναι η μεγαλύτερη αναμέτρηση πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τον κόσμο. Ο πρωταθλητισμός θέλει πειθαρχία, σεβασμό, πίστη, ταλέντο, υπομονή, αρκετή δόση τρέλας και απέραντο έρωτα στην τέχνη.

 
Tι μπορεί να κάνει υπέροχη μια μέρα σας; Ένα φιλί…

Έχετε δοκιμαστεί σε πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Είναι μια ανάγκη αυτό για εσάς και την καλλιτεχνική σας πορεία; Στο ορυχείο της μουσικής είναι ωραίο να ψάχνεις. Γι΄αυτό επενδύω στα αυτιά μου και τα μάτια μου. Τα έχω ορθάνοιχτα. Γι΄αυτό γυρνάω τον κόσμο και ταξιδεύω. Για να μεταφράζω αυτά που γίνονται πέρα από το δίπλα μου, αυτά που ανοίγουν το μυαλό. Για να ζηλέψω το καλύτερο. Για να δω τις τάσεις και τα ρεύματα. Να εξερευνήσω, να αγχωθώ, ακόμα και να μελαγχολήσω λίγο, ένα τόσο δα αγκάθι,  γιατί ξέρω μέσα μου ότι ποτέ δεν θα μπορέσω να φτάσω όλα αυτά τα μαγικά. Για να κοιτάξω με ταπεινότητα τις ιδέες. Να λαχταρήσω να τις φτάσω… Η μουσική  είναι χειροποίητη, σκάβεις με τα νύχια για να φτάσεις στην ψίχα της ζωής…
 

"Είναι ωραία η εποχή, έχει άπειρες παγίδες αλλά σου δίνει δυνατότητες να  βλέπεις, να αντιλαμβάνεσαι και  να αισθάνεσαι τι συμβαίνει στον κόσμο

 

Το πιο μεγάλο ρίσκο στην καριέρα σας ποιο ήταν; (εγώ σκέφτομαι την κυκλοφορία του «Παραδέχτηκα» ίσως…) Με κάνετε και χαμογελώ… αρκετά από αυτά που έχω καταθέσει είχαν μεγάλο ρίσκο…
Η Λεωφόρος Α’
Η πρώτη  κυριολεκτικά Μουσική Παράσταση στην Ελλάδα με αυτό το τίτλο υπό την σκηνοθεσία  του Ανδρέα Βουτσινά. Πρώτη φορά στα Ελληνικά δρώμενα έμπαινε σκηνοθέτης και πρώτη φορά και σκηνικά… του Μανώλη Παντελιδάκη! Με συνεργάτες τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λινα ΝΙκολακοπουλου.
Μετά με την ίδια ομάδα  πάμε σε μία σκοτεινή περιοχή της Αθηνας, το Γκάζι, και μετατρέπω με τον παραγωγό Ηλία Μοροσούλη ένα μηχανουργείο σε χώρο  διασκέδασης.

Φυσικά όλο το ταξίδι στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τότε  για την παραγωγή των τραγουδιών «Παραδέχτηκα» με την Λινα Νικολακοπούλου, με τον Bregovic  και τους τσιγγάνους. Αυτό από μόνο του είναι ένα βιβλίο…
Η  παράσταση «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά» στο δημοτικό θέατρο  του Πειραιά με σκηνοθέτη τον Δημήτρη Παπαιωάννου. Αυτό ίσως ήταν η πιο τρελή, αλλά απίστευτα ισχυρή σκέψη για μια ανατροπή παρουσίασης  των τραγουδιών… Μια παράσταση με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού και απόλυτη επικοινωνία σώματος με την φωνή.
 
Υπάρχει καλό και κακό κοινό σε μια συναυλία; Πώς το ορίζετε εσείς αυτό; Δεν μπορώ να το ξέρω απόλυτα… Αυτό που ξέρω είναι ότι την ώρα που βγαίνεις στην σκηνή αποκαλύπτεις τον εαυτό σου και θες να μιλήσεις με ένα τρόπο τη γλώσσα τους. Χωρίς να χάσεις την προσωπικότητά σου, να γίνεις κάτι άλλο, για να τους κερδίσεις υποτίθεται. Μέσα σε δυο ώρες εξελίσσεσαι χωρίς να χάνεις την ψυχή σου. Είναι ωραία η εποχή, έχει άπειρες παγίδες αλλά σου δίνει δυνατότητες να  βλέπεις, να αντιλαμβάνεσαι και  να αισθάνεσαι τι συμβαίνει στον κόσμο. Και η τέχνη σου πάντα θα βρει τον τρόπο να σκάσει την ακτίνα της. Και στον νεφελώδη καιρό. Είναι συγκλονιστικό στο τέλος που γίνεσαι ένα.

 

"Η μουσική  είναι χειροποίητη, σκάβεις με τα νύχια για να φτάσεις στην ψίχα της ζωής…"

 

 

Είστε ένας άνθρωπος με ιδιαίτερα θετική διάθεση και οπτική… σε εποχές δύσκολες όπως αυτές που περνάμε, υπάρχουν όμορφα πράγματα που μπορούν να μας κρατήσουν δυνατούς; … κι αν ναι πείτε μου μερικά… Ότι πρέπει να κάνεις το καλό… στα πιο μικρά και ασήμαντα πράγματα. Θα σου επιστραφεί αυτό… Είναι μια επιλογή το καλό, μια στάση, σαν κάτι που θέλεις πολύ βαθιά και κάποιες στιγμές έρχεται. Είναι η εποχή της συμπαράστασης και της αγάπης.
 
Ποια είναι τα δικά σας «καταφύγια» στα δύσκολα; Η μουσική, οι παραστάσεις, οι φίλοι μου και  η άγονη γραμμή της Ελλάδας…
 
“Τα χρώματα της Ελλάδας» θα συνεχίσουν την πορεία τους… τι άλλο να περιμένουμε από εσάς τους επόμενους μήνες; Στις 2 Ιουλίου θα συμμετέχω – με δύο τραγούδια – μαζί με πολλούς αγαπημένους συναδέλφους σε μία εκδήλωση που διοργανώνει το Ίδρυμα International  Foundation for Greece στο Καλλιμάρμαρο, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για το καινούργιο μουσείο της Δήλου. Είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία της οικογένειας Λεβέντη την οποία στηρίζουμε όλοι αφιλοκερδώς όπου  θα συμμετέχουν και κάποιοι ξένοι καλλιτέχνες.
Στις 16 Ιουλίου θα δώσω μία συναυλία στο Ηρώδειο με τίτλο ‘Μυστικό τοπίο ‘
μαζί με την Συμφωνική ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και την χορωδία Gratuarti υπό την μουσική διεύθυνση του Λουκά Καρυτινου. Είναι η παράσταση που έγινε για τέσσερεις βραδυές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το χειμώνα.
Χαίρομαι που μας φιλοξενει το Φεστιβάλ Αθηνων σε ένα απο τα πιο ωραία θέατρα του κόσμου…
Το φθινόπωρο θα πάμε στην Αμερική και στον Καναδα για συναυλίες με την Ελευθερια Αρβανιτάκη.

 
Σας ευχαριστώ πολύ, σας περιμένουμε… Καλη αντάμωση…
 
 
Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έρχεται στις Σέρρες με την εξαιρετική μουσική παράσταση "Τα Χρώματα Της Ελλάδας" την Τρίτη 23 Ιουνίου, στο θερινό θέατρο του ΤΕΙ…
​​
 
 
 
 
 
Ημερομηνία δημοσίευσης

 

Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015

 

Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

 

 

 

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
Ο Νικόλας Σαββίδης τραγουδάει “Ποιον έρωτα σταυρώνεις”
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Νικόλας Σαββίδης κυκλοφορεί το νέο του single με τον τίτλο «Ποιον Έρωτα Σταυρώνεις» σε στίχους Λάζαρου Αντωνιάδη και πάλι, μετά τη συνεργασία τους στη “Στεριά”, το πρώτο τραγούδι που γράψανε μαζί.  Το τραγούδι είναι προπομπός του ντεμπούτου του άλμπουμ, το οποίο έχει μουσικές επιρροές από τη δεκαετία του ’80 με το σύγχρονο […]

Read More
MUSEEKart.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x