Συνέντευξη… Γιώτα Νέγκα | “Το λαϊκό τραγούδι είναι ο πυρήνας μου…”

 

 

Είναι από εκείνες τις (σπάνιες πλέον) γυναίκες που η φωνή τους γίνεται σύμβολο στην εποχή μας, τόσο για τα υπέροχα λαϊκά τραγούδια που επιλέγει, όσο και για τους αυθεντικούς και σύγχρονους στίχους που τραγουδάει, όπως έγινε με το "Δίκιο μου". Η Γιώτα Νέγκα ξεκίνησε την καλοκαιρινή της περιοδεία με εφόδιο τα δυο άλμπουμ της με τον Θέμη Καραμουρατίδη και όλα εκείνα τα σπουδαία λαϊκά τραγούδια της ελληνικής δισκογραφίας, που παίρνουν άλλη μορφή μέσα από τα δικά της χείλη… την συνάντησα λίγες μέρες πριν την εμφάνιση της στις Σέρρες και μιλήσαμε γι'αυτό, αλλά και για όλα αυτά που της συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια…
Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη
 
————————————————————————————————————————
 
…Και πάλι περιοδεία! Σας αρέσει τόσο πολύ λοιπόν να βρίσκεστε κοντά στον κόσμο; Μα φυσικά! Η μεγάλη ανάγκη όλων μας μέσα από τη μουσική είναι να επικοινωνήσουμε, να ενωθούν τα συναισθήματα…
To Σάββατο θα είστε στις Σέρρες, τι θα ακούσουμε στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε; Το πρόγραμμα θα έχει τραγούδια από την μέχρι τώρα δισκογραφία μου και σπουδαία λαϊκά τραγούδια των μεγάλων μας συνθετών και ερμηνευτών.

 

"Η αποδοχή του κόσμου έχει μέσα της το μοίρασμα, που είναι και ο λόγος που τραγουδώ" 

 
Πώς νιώθετε που πλέον η προσωπική σας δισκογραφία είναι αρκετή (και επιτυχημένη) ώστε να γεμίζει το πρόγραμμα σας; (τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος του) Είμαι πολύ χαρούμενη που έχουν αγαπηθεί τα τραγούδια μου με τον ίδιο τρόπο που τα αγάπησα κι εγώ. Είναι πολύ συγκινητική η γενναιοδωρία του κοινού πάντα.

 

Είναι σημαντικό για εσάς να νιώθετε πως υπάρχει αποδοχή κάτω από τον κόσμο; εννοώ την αποζητάτε στα μάτια, στις κινήσεις των θεατών; Είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτή η αποδοχή έχει μέσα της το μοίρασμα, που είναι και ο λόγος που τραγουδώ. Για να μοιραστώ και να νοιώθω πως είμαστε "μαζί"… Και ναι, είναι υπέροχο όταν το δείχνουν!

 

Τώρα που το σκέφτομαι, πάντα ήσασταν μέρος μιας ομάδας, μιας καλλιτεχνικής παρέας που παρουσιάζατε εξαιρετικά πράγματα, είτε δισκογραφικά είτε σε σκηνές και συναυλίες… αυτή τη φορά μόνη… πώς προέκυψε; Είμαι ευτυχής που είχα την τύχη να βρεθώ σε πολύ όμορφες καλλιτεχνικές παρέες και να μοιραστώ με υπέροχους φίλους και συνεργάτες τραγούδια και στιγμές. Πάντα όμως ποθούσα μια παράσταση που να έχει χρώματα πιο προσωπικά. Έναν κόσμο πιο προσωπικό. Αυτό το δώρο μου το χάρισε ο Θέμης Καραμουρατίδης με τους δυο δίσκους που κάναμε. Είναι δυο δίσκοι που μου χάρισαν τραγούδια που πάντα ονειρευόμουν και ποθούσα. Έτσι λοιπόν υπάρχει ένα μουσικό στίγμα πια που μαζί με κλασσικά αγαπημένα λαϊκά τραγούδια φτιάχνουν αυτόν τον κόσμο τον πιο προσωπικό που θα μοιραστούμε μαζί σας.

 

Είναι βαρύ και δεσμευτικό να λένε «Η Νέγκα είναι η σπουδαιότερη λαϊκή τραγουδίστρια της εποχής μας»; Είναι μια γλυκιά υπερβολή που νομίζω πως γίνεται από αγάπη, όποτε χαμογελώ διαφωνώντας… Την σπουδαιότητα την δίνει ο χρόνος.

 

Σας έχω δει να φορτίζεστε συναισθηματικά πολύ έντονα κάποιες φορές όταν τραγουδάτε… Είναι δύσκολη η επαναφορά; Η επαναφορά έρχεται με το τέλος της παράστασης… και δεν είναι δύσκολη γιατί υπάρχει η αγάπη του κόσμου να εκτονώσει γλυκά αυτήν την ένταση.
 
Το λαϊκό τραγούδι είναι η μοναδική σας επιλογή σε αυτόν τον χώρο ή δεν αποκλείετε τίποτα; Το λαϊκό τραγούδι είναι ο πυρήνας μου. Οι επόμενοι ομόκεντροι κύκλοι μπορούν να έχουν κι αλλά χρώματα. Δεν αλλοιώνει το ένα το άλλο… το συμπληρώνει!

 

"Τίποτα δεν είναι ίδιο όπως τις προηγούμενες δεκαετίες… ούτε το νερό, ούτε οι τροφές, ούτε ο αέρας μας, ούτε και οι ζωές μας" 

 
Έχετε πει πως το λαϊκό συνορεύει με το ροκ… θα κάνατε έναν δίσκο με ροκ τραγούδια; Αυτό είναι μια τρέλα που μου έρχεται ανά εξάμηνο!!! Θα δείξει…
 
Tι θα σας έπειθε πως ένας νέος δημιουργός μπορεί να έχει μια ευκαιρία να ακούσει τραγούδι του από τη δική σας φωνή; Το ίδιο το τραγούδι φυσικά. Αυτό είναι το ζητούμενο…

 

Νομίζετε πως γράφονται σήμερα καλά λαϊκά τραγούδια, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες; Τίποτα δεν είναι ίδιο όπως τις προηγούμενες δεκαετίες… ούτε το νερό, ούτε οι τροφές, ούτε ο αέρας μας, ούτε και οι ζωές μας. Δεν μπορώ να απομονώσω ένα στοιχείο και να το συγκρίνω. Πιστεύω πάντως πως γράφονται καλά λαϊκά τραγούδια στο σήμερα.

 


 

Δυο δίσκοι συνεργασία με τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον Οδυσσέα Ιωάννου… πείτε μου για αυτή τη συνάντηση; Η πρώτη μας συνάντηση ήταν στο «Καινούριο Φιλί». Τους στίχους είχαν γράψει ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος, η Λήδα Ρουμάνη, ο Δημήτρης Χαλιώτης και ο Οδυσσέας Ιωάννου. Το «Δίκιο» αγαπήθηκε πολύ από το κοινό και σχεδόν ταυτόχρονα και οι τρεις μας θελήσαμε να κάνουμε έναν λαϊκό, σημερινό, ευθύ δίσκο. Κι έτσι ήρθε ο «Τελευταίος Εαυτός», που ο τίτλος του δηλώνει τον σημερινό εαυτό μας, αυτά που θέλουμε να πούμε σήμερα.

 

"Εγώ έχω το δίκιο μου, κι εσύ τον κόσμο όλο… "

 

Το «Δίκιο μου» θα συνεχίσει νοηματικά να είναι επίκαιρο για πολλά χρόνια; Νοηματικά μακάρι να μην κρατήσει πολύ, για όλους μας. Σαν τραγούδι θα ήθελα να φωλιάσει στις καρδιές… όπως έγινε και στην δική μου, για πολύ πολύ καιρό.

 Ο κόσμος, όπως είπατε, αγάπησε πολύ αυτό το τραγούδι… χτυπήσατε φλέβα του, με όλα αυτά που ζει και αισθάνεται πως συμβαίνουν γύρω του… Μην ξεχνάτε ότι κι εμείς κόσμος είμαστε . Καθημερινοί εργαζόμενοι άνθρωποι. Ζούμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τις ίδιες αγωνίες. Αυτό ακριβώς αποτυπώσαμε στο τραγούδι αυτό.

 

Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι σε αυτή τη δουλειά; Οι φίλοι γενικά είναι πολύ σημαντικοί. Σε αυτήν την δουλειά που έχει την τάση να μην σου αφήνει προσωπικό χρόνο και να σε τραβάει στους ρυθμούς της, οι φίλοι μέσα από την δουλειά είναι ακόμη πιο σημαντικοί. Δόξα τω Θεώ την έχω αυτήν την τύχη…

 

Tι μουσικές ακούτε όταν είστε στο σπίτι σας; Ακούω κυρίως ραδιόφωνο… Μου αρέσει να μην ξέρω τι έρχεται…

 

H περιοδεία αυτή θα έχει συνέχεια… Ναι, θα συνεχιστεί όλο το καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη, να μοιραστούμε στιγμές και τραγούδια.

 


 

"Δε με κρατάει ό,τι θυμάμαι"…μπορεί να καθορίσει η μνήμη τις ζωές μας; Ναι είναι καθοριστική η μνήμη, όμως δεν ενοχοποιείται η ίδια. Σημασία έχει πως την χειριζόμαστε εμείς.

 

Ποια είναι τα σχέδια σας για το επόμενο διάστημα; Το καλοκαίρι θα έχει ταξίδια, συναυλίες, και λίγη ξεκούραση…

 

 

 

 •  
  Ημερομηνία δημοσίευσης
  Πέμπτη, 19 Μαίου 2016

   

   

   

   

   

   

Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

 

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Once Upon : Θεατρικά εργαστήρια & σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, σε μία εποχή που το χρειαζόμαστε
Posted in: ΘΕΑΤΡΟ

Τα θεατρικά εργαστήρια Once Upon αποτελούν μια κοιτίδα πολιτισμού που ήρθε πέρυσι, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης. Ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι περιμένει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μικρά και μεγάλα παιδιά καθώς και ενήλικες για να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου. Φωτογραφίες : Όλγα Δέικου   Σε τρεις θεματικούς ορόφους, ενήλικες […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x