Ηρώ Μουκίου : “30 χρόνια δουλεύω ασταμάτητα στο θέατρο διαρκώς εξελισσόμενη”

Η Ηρώ Μουκίου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Θέατρο Αυλαία. Αυτή τη φορά έρχεται με μία παράσταση – ντοκουμέντο με θέμα του το χρονικό του Τσέρνομπιλ, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Greenpeace και της WWF, υποδυόμενη την Λουντμίλα, μία γυναίκα που στα 22 της χρόνια έζησε τη φρίκη της έκρηξης του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ και ο άντρας της ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στα 25 του, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Με αφορμή την παράσταση που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, της ζήτησα να μου μιλήσει για την επιλογή του έργου.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη ([email protected])

Ηρώ Μουκίου : "30 χρόνια δουλεύω ασταμάτητα στο θέατρο διαρκώς εξελισσόμενη"

«Επιλέξαμε το βιβλίο του Γκούναρ Μπεργκντάλ που συμπεριελάμβανε τη συνέντευξη της Λουντμίλα. Εμείς του δώσαμε τη μορφή της δραματοποίησης. Θέλαμε να επικοινωνήσουμε μέσα από τη θεατρική διαδικασία, το περιεχόμενο της συνέντευξης. Όταν μου προτάθηκε από το σκηνοθέτη Αρη Μπαφαλούκα, η συγκίνηση ήταν έντονη καθώς μας ενώνουν περιβαλλοντικές ανησυχίες χρόνια τώρα. Σαφώς οι δυσκολίες ήταν ποικίλες , από το πως θα προσεγγίσω την ηρωίδα, μέχρι το να απεμπλακώ από την απόλυτη ταύτιση, ώστε να συνθέσω το ρόλο. Πρωτοπαίχτηκε το 2009-10 . Από τότε έχω παίξει πολλούς άλλους ρόλους, αλλά αυτός επανέρχεται συχνά γιατί είναι πάντα επίκαιρος. Το κοινό μας αγκάλιασε.»

 

Φοβηθήκατε την επιλογή ενός έργου που ξυπνάει κακές αναμνήσεις;
« Το αντίθετο. Επιδιώξαμε να το παρουσιάσουμε στο κοινό γιατί το θέατρο δεν είναι μόνο ευχάριστο. Σε άλλους ξυπνάει κακές αναμνήσεις και συγκλονίζει τις συνειδήσεις, στις νέες γενιές  λειτουργεί ενημερωτικά. Για παράδειγμα, τα έργα που γράφουν για τον πόλεμο, είναι τα πιο αντιπολεμικά. Το να θυμάται κάποιος ή να μαθαίνει για τις τραγικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας κάθε άλλο παρά ανεπιθύμητο μπορεί να χαρακτηριστεί. Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει και το ανθρώπινο είδος, δυστυχώς πλήττεται από εμάς τους ίδιους.»

 

Για το Τσέρνομπιλ βγήκε πριν λίγο καιρό και μία τηλεοπτική σειρά που έκανε μεγάλη επιτυχία αλλά και συνήθως έχουν αποδοχή κείμενα που επιστρέφουν σε χρονικά γεγονότα του πλανήτη. Τι γίνεται ακριβώς όμως; Επιστρέφουμε ως θεατές ή επιστρέφουμε για να μάθουμε από την ιστορία;
«Το είδος του συγκεκριμένου έργου είναι το θέατρο- ντοκουμέντο. Πηγή είναι η ιστορία από την οποία αντλούμε και με τη μορφή δρώμενου μπορούμε να επιτύχουμε αφομοίωση από τον ανυποψίαστο θεατή. Συμβαίνουν και οι δύο επιστροφές. Είναι άλλωστε πολύ συχνό στο θέατρο να επιστρέφουμε ως θεατές γιατί οι αναγνώσεις κάθε φορά είναι διαφορετικές.»

 

Τι έχει αλλάξει σε εσάς από τότε που γίνατε μέρος αυτής της ιστορίας
«Προηγήθηκε η αλλαγή. Αυτή με έκανε μέρος της ιστορίας. Είχα την ανησυχία, είχα την πληροφορία και μου έλειπε ο τρόπος να το κάνω εύληπτο, σε μια ομάδα ανθρώπων που μπορεί να μην γνωρίζουν την ιστορία, ή να μην ενδιαφέρονται  να τη μάθουν με τη διαδικασία του διαβάσματος. Το θέμα είναι τι άλλαξε στους θεατές. Αυτό μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Όσοι έχουν δει την παράσταση, γίνονται υπέρμαχοι του περιβάλλοντος, πολέμιοι της τάχα εναλλακτικής- οικονομικής- ακίνδυνης μορφής ενέργειας, που θεωρείται η πυρηνική. Υπόσχονται να περιορίσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα.»

 

Η ωριμότητα είναι προϊόν της πείρας ή παίζει ρόλο και η παιδεία, η μόρφωση ενός ανθρώπου;
«Η ωριμότητα είναι προϊόν όλων των παραπάνω. Θα προσέθετα και την αντίληψη.»

 

Ηρώ Μουκίου : "30 χρόνια δουλεύω ασταμάτητα στο θέατρο διαρκώς εξελισσόμενη"

 

Σας γνωρίσαμε σε πιο «νεανικούς» ρόλους – με ο,τι σημαίνει αυτό- και ο κόσμος σας ταύτισε κάποια στιγμή, ίσως, με εκείνους. Τι σας λέει όταν βλέπει ένα άλλο πρόσωπο σας;
«Από αυτό που περιγράφετε μέχρι και σήμερα ο κόσμος έχει δει αναρίθμητα πρόσωπά μου σε ρόλους κλασσικούς έως σύγχρονους. Τριάντα χρόνια τώρα δουλεύω ασταμάτητα στο θέατρο διαρκώς εξελισσόμενη. Αυτή η διαδικασία είχε κόπο, πείνα, πείσμα και έγινε ταπεινά και αθόρυβα.»
Πως νιώθετε που έρχεστε στη Θεσσαλονίκη;
«Νοιώθω ευλογία που τυχαίνει για δεύτερη συνεχή χρονιά να έρχομαι στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμουν εδώ με τον “Καλό άνθρωπο του Σετσουάν” του Μπρεχτ σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη. Φέτος με τη “φωνή της Λουντμίλα” σε σκηνοθεσία Αρη Μπαφαλούκα.»

 

Τι θέλετε να κρατήσουν οι θεατές όταν τελειώσει η παράσταση;
«Θα ήθελα και οι θεατές της Θεσσαλονίκης, όπως έκαναν και οι χιλιάδες θεατών που άκουσαν τη φωνή της Λουντμίλα σε όλες τις πόλεις που έχει παιχτεί, να βγουν γεμάτοι αισιοδοξία και εκτίμηση για αυτό το πολύτιμο δώρο που ονομάζεται ζωή»

 

 

“Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΟΥΝΤΜΙΛΑ” | Θέατρο Αυλαία (Πλατεία ΧΑΝΘ, Τσιμισκή)

Παραστάσεις : Δευτέρα 9 & Τρίτη 10 Μαρτίου | 21.00

Μετάφραση: Ηρώ Μουκίου
Σκηνοθεσία:Άρης Μπαφαλούκας
Σκηνικά-κοστούμια:Δημήτρης Κακριδάς
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Φωτογραφίες:Μέμη Γιολδάση

Τη Λουντμίλα ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου

Εισιτήρια: 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό, ανέργων, 65+

Διάρκεια: 70 Λεπτά

Προπώληση: Ταμείο θεάτρου Αυλαία,Ticketservices.gr, tickets.public.gr & στα καταστήματα Public 

 

 

About the author /


Αγαπώ τις μουσικές που έχουν συναισθήματα και τις ταινίες που με ταξιδεύουν... γράφω για όσα νομίζω πως το αξίζουν και για όσα κάνουν λίγο πιο όμορφη την ζωή γύρω μας... στο MUSEEKart.com ξεκινάνε για εμάς όλα από την αρχή... μουσικές + άνθρωποι...

Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x