Καλοκαιρινή “Βαβέλ”… τελικά μιλάμε την ίδια γλώσσα!

Κάπως έτσι ξεκινάνε τα καλοκαίρια για μένα… ένα ωραίο ανοιχτό θέατρο, δυο μπύρες, μια καλή παρέα και ένας αγαπημένος μου τραγουδιστής απέναντι μου, στη σκηνή να τραγουδάει για μένα και μερικούς ακόμα… (ναι, συνήθως μερικές εκατοντάδες κόσμου ακόμα!). Τα καλοκαίρια μας έχουν τέτοιες αναμνήσεις και δηλώνουν κάπως έτσι την ανεμελιά που θα έπρεπε πάντα να έχουν (μη κοιτάς που δε μας αφήνουν να το ζήσουμε)…
Κείμενο / Φωτογραφίες : Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])
 
Κάπως έτσι ξεκίνησε κι αυτό το καλοκαίρι λοιπόν, με τη συναυλία αγαπημένων προσώπων… Θέατρο Λόφου. Κιλκίς
Έτυχε να βρεθώ στον εξωτερικό χώρο του θεάτρου από νωρίς (λόγω κακού υπολογισμού της διαδρομής) και είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τις τελευταίες διορθώσεις στον ήχο και στα φώτα του συνεργείου, ενώ και οι βασικοί συντελεστές ήταν στη σκηνή για να τσεκάρουν τις όποιες λεπτομέρειες.
 

 

Νατάσσα. Θέμης.
Πρώτα η Νατάσσα Μποφίλιου και λίγο αργότερα και ο Θέμης Καραμουρατίδης ανέβηκαν στη σκηνή του θεάτρου του Λόφου στο Κιλκίς για την τελευταία πρόβα τους, πριν αρχίσει να έρχεται ο κόσμος και να πρέπει να ετοιμαστούν για την συναυλία. Τόσο η ερμηνεύτρια και ο συνθέτης, όσο και οι έμπειροι μουσικοί που είναι μαζί τους, έδειξαν την αφοσίωση σε αυτό που κάνουν και την επιμονή τους στη λεπτομέρεια, αφού μέχρι την τελευταία στιγμή (κι αφού είχε αρχίσει ο κόσμος να φτάνει στον Λόφο) έμειναν πάνω στη σκηνή για τα απαραίτητα τσεκ.
 

 
20.30
Ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει να ανεβαίνει στον υπέροχο λόφο του Κιλκίς, οι πόρτες του θεάτρου άνοιξαν για τους πρώτους που ανυπόμονοι είχαν σταθεί μπροστά από τη σιδερένια είσοδο με τα εισιτήρια στα χέρια… Ένας ζηλευτός χώρος το Θέατρο Λόφου που φαίνεται πως αποτελεί σημείο πολιτισμού για τα καλοκαίρια της πόλης…
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, με μεγάλο ποσοστό μαθητών και φοιτητών (ήταν πάντα οι ομάδες που τη στήριζαν τη Μποφίλιου ακόμα από τα πρώτα της χρόνια, όταν πηγαίναμε να ακούσουμε το όμορφο, ξανθό κορίτσι της «Ασπιρίνης» σε κάτι μικρούς χώρους). Ωραία χρόνια… ωραία και η Νατάσσα τότε, ένα πλάσμα που έβγαινε και έβαζε φωτιά στις νύχτες… στην αρχή για λίγους, μετά για μερικές εκατοντάδες και πλέον με χιλιάδες κόσμου να την ακολουθεί και να τραγουδάει με πάθος τις «μέρες του φωτός» της!
 

 
Το θέατρο έσβησε τα φώτα του, ο κόσμος πήρε τη θέση του και οι μουσικοί ανέβηκαν στη σκηνή για να ξεκινήσουν την «Βαβέλ» τους… δεν άργησε να φανεί και η Νατάσσα που καλωσόρισε το κοινό της, στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο Κιλκίς και λίγο μετά, είπε να βάλει φωτιά και σε αυτή τη νύχτα (όπως τότε, στα χρόνια της «Ασπιρίνης»). Ο κόσμος αποδέχτηκε εύκολα την πρόταση και όλα κύλησαν όπως θα έπρεπε… Από το «Πάμε Ξανά» και το «Μέτρημα» μέχρι τα «Μεθύσια» της και τους «Επιζώντες» και από εκεί να κατεβαίνει από τη σκηνή και να έρχεται ανάμεσα στον κόσμο για να τραγουδήσει το «Η καρδιά πονάει όταν ψηλώνει» και να νιώσει, όπως είπε, την επαφή. Μετά, να παίζει με τα «Καράβια» του Πορτοκάλογλου και το «7 τραγούδια θα σου πω» του Χατζιδάκι και να επιστρέφει εκείνο το κορίτσι στη σκηνή, πιο όμορφο από ποτέ και πιο κεφάτο από κάθε άλλη φορά που την έχω συναντήσει… Ο Θέμης Καραμουρατίδης δίπλα της, συνθέτης, φίλος και στήριγμα της στη σκηνή, δε κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό που κάνει και κάτω από τη σκηνή και τα φώτα. Είναι ο άνθρωπος της, είναι μέλος μιας ομάδας που δημιουργεί μέσα από την αγάπη που υπάρχει μεταξύ τους, είναι η φωνή που έρχεται πάντα να συμπληρώσει τα προγράμματα τους, με τραγούδια που αγαπάει και αγαπάμε κι εμείς… Η ερμηνεία του στη «Συνήθεια» που έχει τραγουδήσει η Ελευθερία Αρβανιτάκη στο πρόσφατο άλμπουμ της, αλλά και η στιγμή που είπε το «Εγώ έχω το δίκιο μου κι εσύ τον κόσμο όλο…», θεωρώ πως είναι από τις σημαντικότερες της καλοκαιρινής «Βαβέλ», σε σημείο που θα επιθυμούσα σε επόμενο πρόγραμμα τους, να κοιτάξει να ερμηνεύει περισσότερα τραγούδια από δυο τρία που πάντα επιλέγει… (απαίτηση κοινού!).
 

 

Η Μποφίλιου έχει δουλέψει πολύ τα τελευταία χρόνια για να μπορεί να στέκεται σίγουρη απέναντι από το κοινό και να γίνεται η φίλη, η κοπέλα, η κόρη, η αγαπημένη σταρ τους… και αυτό το κοινό δείχνει να το έχει καταλάβει και να της ανταποδίδει τα ίδια συναισθήματα. Δεν είναι τυχαίο το «κορίτσι μου» που άκουσα τόσο στην ουρά της εισόδου, όσο και μέσα στο θέατρο από στόματα μικρών και μεγαλύτερων ανθρώπων που το εννοούσαν. Το “κορίτσι” τους έδωσε χθες το βράδυ μια ακόμα συναυλία, από αυτές που δηλώνουν ως σήμα κατατεθέν τους το πάθος και την δυναμική της ερμηνεύτριας.
 

 
Η καλοκαιρινή «Βαβέλ» είναι το πιο εξωστρεφές πρόγραμμα που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα η ομάδα αυτή. Πολύ μακριά από την «κλαψιάρα Μποφίλιου» που επικαλούνται πολλοί , αλλά και χιλιόμετρα μακριά από την άποψη πως η Μποφίλιου έχει κάνει εκπτώσεις στη δουλειά της. Τραγούδια, κυρίως,  από το προσωπικό της ρεπερτόριο αποτελούν την πιο κεφάτη πλευρά της με βασικό χαρακτηριστικό τον ρυθμό στο πόδι και το αεράκι, που μπορεί να μην ακούσαμε να τραγουδάει, αλλά φυσάει σε κάθε ένα από τα τραγούδια της. Παραμένει το ίδιο εκφραστική, το ίδιο δοτική, το ίδιο πληθωρική στις ερμηνείες της και στη διάθεση της να μοιραστεί με τους από κάτω συναισθήματα και καρδιές.
 

 


 
Για να τελειώνω με αυτό που έζησα στο Κιλκίς, κρατάω τη φρεσκάδα της ομάδας (αν και διαφωνώ στις ενορχηστρώσεις της «Βαβέλ»), την ικανότητα τους να γίνονται ένα με τον κόσμο χωρίς μεγάλη προσπάθεια ή κινήσεις εντυπωσιασμού και την λαμπερή Μποφίλιου που κουβαλάει πάνω της  όλους εκείνους τους λόγους που ο κόσμος την έχει λατρέψει.
Θα ήθελα να ακούσω το «αεράκι» και την «Ασπιρίνη» για να γλυκαθώ, θα ήθελα να δακρύσω με το «Συνέχεια στα όρια» όπως παλιά, θα ήθελα να ταξιδέψω Αθήνα – Παρίσι με την «Άνω Τελεία» της ή να μελαγχολήσω με το «Όνομα μου», όμως από την άλλη χάρηκα που είδα μια διαφορετική Μποφίλιου που ψάχνει τρόπους να ξεφύγει από την εικόνα που της είχαν προσδώσει τα προηγούμενα χρόνια. Στη τελική, καλοκαίρι είναι… ας χορέψουμε λοιπόν! (ακόμα και με Μποφίλιου ρε φίλε…)
 

 
Όπου την  πετύχετε, να μη χάσετε αυτή την ευκαιρία… από τον «Άνθρωπο του κόσμου» μέχρι το «Εν Λευκώ» δεν είναι καμιά σπουδαία απόσταση, μόνο μερικά συναισθήματα δρόμος… περπατήστε τον! 

 

 

 

 

 

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

About the author /


Related Articles

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ο Μιχάλης Συριόπουλος γράφει επιστολή για την “Αρχή του Αρχιμήδη”
Posted in: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μιχάλης Συριόπουλος πρωταγωνιστεί στην σπουδαία παράσταση “Η αρχή του Αρχιμήδη” σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου και θα είναι για λίγες ακόμα ημερομηνίες στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Ένα συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε ο Καταλανός Josep Maria Miró και καλεί τον θεατή να πάρει θέση ή ακόμα και ευθύνη για το δύσκολο θέμα που θίγει […]

Read More
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Την σπουδαία Άλκη Ζέη αποχαιρετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το παρακάτω δελτίο τύπου Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, αγαπημένη συγγραφέα και πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x