Νικόλας Λειβαδίτης | “Όσα έντονα συναισθήματα αποσιωπώ, τα κάνω «ιστορίες»…” | Συνέντευξη

Σε αυτή τη δουλειά έχω τη τύχη να γνωρίζω ανθρώπους, μέσα από τη μουσική τους, που στρέφουν το ενδιαφέρον μου προς αυτούς τόσο για τα ταλέντα τους, όσο και για το “κάτι” παραπάνω που έχουν στον χαρακτήρα τους… Ο Νικόλας Λειβαδίτης είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση καλλιτέχνη… επικοινωνιακός και εξωστρεφής στις ανθρώπινες σχέσεις του, αλλά επιλεκτικά μοναχικός και εσωτερικός στα τραγούδια που γράφει… Με αφορμή τη συμμετοχή του στην συναυλία του Γιώργου Ανδρέου, με την Τάνια Τσανακλίδου και την Ρίτα Αντωνοπούλου στην Κέρκυρα, στις 18 Αυγούστου, μιλήσαμε για αυτό αλλά και για όσα όμορφα συμβαίνουν στη ζωή του…

————————————————————————————————————————

Τι είναι αυτό που σε φέρνει κάθε καλοκαίρι στην Κέρκυρα;

Όταν πήγα για πρώτη φορά στο νησί της Κέρκυρας για μία εμφάνιση, είδα πως το κοινό της ανταποκρίθηκε ευχάριστα. Οι προτάσεις για εμφανίσεις, σε ολόκληρο το νησί, αρχίσανε να αυξάνουν κάθε καλοκαίρι και έτσι βρέθηκα να το επισκέπτομαι κάθε χρόνο.
Φυσικά, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω την υπέροχη τοποθεσία καθώς μου δίνεται η δυνατότητα να συνδυάζω διακοπές  – εμφανίσεις – έμπνευση!

Οι εμπνεύσεις είναι περισσότερες σε ένα τέτοιο τοπίο;

Η αλήθεια είναι πως κάθε σημείο του πλανήτη μπορεί να σου δώσει το έναυσμα για δημιουργία. Εκείνο που βοηθάει στην Κέρκυρα είναι ο συντονισμός μου με τη φύση. Η έλλειψη πίεσης, η απουσία άγχους από τη μία, το περίσσιο οξυγόνο και η παρουσία εσωτερικής ισορροπίας από την άλλη, είναι εκείνα που καθιστούν τη δημιουργία πιο «άνετη».

Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν περιμένεις να συμμετάσχεις σε μια τέτοια συναυλία όπως αυτή με τον Γιώργο Ανδρέου, την Τάνια Τσανακλίδου, την Ρίτα Αντωνοπούλου στις 18 Αυγούστου;

Είχα την ευκαιρία-ευλογία να προλογίσω συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών τα τελευταία χρόνια (Ε. Τσαλιγοπούλου, Γ. Κότσιρα, Α. Ιωαννίδη, Μπλε, κ.α.) και ακόμα παραμένει για μένα μία πρόκληση να εκτίθεμαι μπροστά σε ένα κοινό το οποίο έχει έρθει για να απολαύσει από κοντά τον αγαπημένο του καλλιτέχνη.
Η συγκεκριμένη συναυλία που διοργανώνει το Επτά Τεχνών στην Κέρκυρα, μου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσω, σε ευρύ κοινό, ακυκλοφόρητα κομμάτια μου και να εισπράξω τις αντιδράσεις του κόσμου. Στόχος μου παραμένει πάντα το συναισθηματικό δέσιμο μου με τους ακροατές.

[ “Σε κάθε εμφάνιση, υπάρχει κόσμος που μου λέει ότι ταυτίζεται με τις «ιστορίες» μου και αυτό το βρίσκω υπέροχο” ]

Τα τραγούδια σου στηρίζονται κυρίως σε έντονες εικόνες και συναισθήματα. Είναι αυτό και στάση ζωής για εσένα;

Είναι αλήθεια αυτό για τα κομμάτια μου και ο λόγος είναι πολύ απλός. Όσα έντονα συναισθήματα αποσιωπώ, τα κάνω «ιστορίες». Είναι ο δικός μου τρόπος επικοινωνίας. Να φανταστείς πως όταν ξεκίνησα να λέω τις ιστορίες μου στον κόσμο, αισθανόμουν πολύ άβολα και αμήχανα. Σκεφτόμουνα: “Ποιόν τον ενδιαφέρει τώρα η δική μου ιστορία και το πώς ένιωσα τότε ή το πώς νιώθω ακόμα;” Όμως, σε κάθε εμφάνιση, υπάρχει κόσμος που μου λέει ότι ταυτίζεται με τις «ιστορίες» μου και αυτό το βρίσκω υπέροχο. Το εξαιρετικό είναι πως ο κάθε ακροατής ταυτίζεται με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικό λόγο.
Ναι! Ζω έντονα, αισθάνομαι και συν-αισθάνομαι έντονα άρα και δημιουργώ έντονα.

Κάνε μου εικόνα το πιο ιδανικό καλοκαίρι για εσένα…

Ήλιος. Θάλασσα. Ξαπλώστρα. Χαρτί. Μολύβι. Έρωτας. Γέλιο. Ανεμελιά.

Όλο το καλοκαίρι, κάνεις εμφανίσεις στη Κέρκυρα με την νέα ερμηνεύτρια, την Μαρία Καλούδη. Τι είναι αυτό που ξεχώρισες σ’ αυτή;

Με τη Μαρία γνωριστήκαμε στη Θεσσαλονίκη όταν έψαχνα για νέα ερμηνεύτρια.  Όταν πήγα στο μπαράκι που εμφανιζόταν, μου έκανε εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόταν πάνω στη σκηνή και το πόσο έντονα ζούσε τους στίχους από τα κομμάτια που ερμήνευε. Τη θεωρώ μία –καθαρά- συναισθηματική φωνή και μία πολύ χαρακτηριστική χροιά.
Αν εξαιρέσεις τους καλλιτεχνικούς λόγους για τους οποίους την ξεχώρισα, δεν θα μπορούσα να παραβλέψω το ήθος και το ύφος της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τη ζωή. Είναι ένας άνθρωπος που τολμάει να ζήσει με κάθε κόστος, γιατί έτσι είναι η ζωή!

Τι θα ακούσουμε στη συναυλία στις 18 του μήνα;

“Ιστορίες” που έχουν κυκλοφορήσει αλλά και “ιστορίες” που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο χειμώνα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησες ένα καινούριο τραγούδι, πες μου γι’ αυτό…

Το “Καταφύγιο” είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση γιατί θίγει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα: την ενδοοικογενειακή βία. Όταν μου ζητήθηκε από τον πρόεδρο του “Καταφύγιο Γυναίκας”, κ. Γιώργο Τοπουζίδη, να γράψω μία ιστορία που να αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα, προβληματίστηκα αρκετά μιας και είμαι απ’ αυτούς που δεν έχω βιώσει στο περιβάλλον μου τέτοιου είδους περιστατικά. Έτσι πήγα Θεσσαλονίκη, όπου εδρεύει ο οργανισμός, και συναντήθηκα με γυναίκες που έχουν υποστεί είτε σωματική είτε ψυχολογική βία και δεν σου κρύβω πως σοκαρίστηκα ακούγοντας τέτοια περιστατικά εν έτη 2014 (τότε). Το παρουσίασα επίσημα στη συναυλία του οργανισμού πέρσι το Μάη όπου είχα τη χαρά να συμπράξω με τους: Ν. Μποφίλιου, Π. Μουζουράκης, Φ. Δεληβολιά, Κίτρινα Ποδήλατα, Γ. Νέγκα, Θ. Καραμουρατίδη και Σ. Γραμμένο. Τα έσοδα από τα downloads θα διατεθούν στο Καταφύγιο Γυναίκας μέσα από τη δράση “Σπάσε τη σιωπή με ένα κλικ”.

Υπάρχουν σχέδια για το χειμώνα;

Όταν ολοκληρωθούν τόσο  οι εμφανίσεις μας στο νησί όσο και κάποιες ακόμα που έχουμε προγραμματίσει σε κοντινά σημεία της Κέρκυρας, σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στη Βόρεια Ελλάδα για κάποια Live και μετά Αθήνα για να μπούμε studio. Επίσης, υπάρχει στο μυαλό μου ένα μεγάλο μουσικό εγχείρημα, που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν αλλά, όσον αφορά αυτό, θα τα πούμε εκ νέου.

Γιώργο μου, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω πολύ για το βήμα που μου δίνεις και να σε συγχαρώ προσωπικά για την καλή και ποιοτική δουλειά που κάνεις. Είσαι αντικειμενικός και αληθινός και είναι από τα πράγματα που ξεχωρίζω σε σένα…. Καλά… καλά… είσαι και λίγο τρελός!!

Σε ευχαριστώ πολύ Νικόλα, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού….

Την Τρίτη 18 Αυγούστου, ο Νικόλας Λειβαδίτης “ανοίγει” την συναυλία του συνθέτη Γιώργου Ανδρέου στην Κέρκυρα, στο Παλαιό Φρούριο του νησιού, στα πλαίσια του Φεστιβάλ SEVEN 2015. Μαζί με τον συνθέτη, η Τάνια Τσανακλίδου, η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Κορίνα Λεγάκη.

  • Ημερομηνία δημοσίευσης
    Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2015

Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x