Nomik : “Οι πτώσεις μου δίνουν τα ακριβότερα φτερά” | Συνέντευξη

Ο Nomik αφήνει τη Θεσσαλονίκη του και έρχεται στην Αθήνα για το πρώτο live της νέας σεζόν. Με ένα συγκλονιστικό προσωπικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε πριν δύο χρόνια, αλλά και μια συνέπεια που διακρίνεται τόσο στα χρόνια του με τα συγκροτήματα που τον μάθαμε, όσο και αργότερα στις συνεργασίες και στα live του, ο ταλαντούχος δημιουργός ετοίμασε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει όλα εκείνα που αγαπάει και κάνει δικά του. Με αφορμή το live στο Black Duck την επόμενη Δευτέρα, ο Nomik απαντάει στις ερωτήσεις μου…

Συνέντευξη : Γιώργος Σταυρακίδης | Φωτογραφίες : Tzo Raptoudi
Nomik : "Οι πτώσεις μου δίνουν τα ακριβότερα φτερά" | Συνέντευξη
Τι σκέφτεστε κάθε φορά που πρέπει να παίξετε στην Αθήνα; Είναι μία διαδικασία διαφορετική από όταν κάνετε ένα live στη πόλη σας;
Πράγματι είναι διαφορετικά στην Αθήνα. Στην πόλη σου βγαίνεις και χαιρετάς ανθρώπους που θα έρθουν αργότερα να σε δουν σε κάποιο μαγαζί. Στην πρωτεύουσα σπανίως συμβαίνει αυτό. Έχω μια παραπάνω προσμονή να δω γνωστούς και φίλους που ‘χω καιρό να δω. Να ξαναθυμηθώ στα μάτια του κόσμου, τι με έκανε να αγαπήσω την Αθήνα.

 

Γράφετε βιβλία, τραγούδια, μουσικές, κάνετε live. Πόσο σημαντική είναι η αποδοχή του κόσμου στο έργο ενός καλλιτέχνη;
Και για την ψυχή μας κάνουμε τέχνη και για τον κόσμο ασφαλώς. Οι λέξεις επιτυχία και αποδοχή, όμως, χωράνε συζήτηση, διότι το κοινό δεν έχει πάντα αλάθητο κριτήριο και η ιστορία έχει ανεβάσει σε βάθρα, ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με τις τέχνες και τις ψυχές.

 

Τι σας έχουν αφήσει τα χρόνια με τους Sleepin Pillow και τους Universal Trilogy;
Θυμάμαι πάντα τις ωραίες στιγμές. Για μένα οι ανθρώπινες σχέσεις είναι σημαντικότερες της όποιας καλής πορείας. Ακούω καμιά φορά τραγούδια μας και θυμάμαι όμορφες ή δύσκολες καταστάσεις.
Ασφαλώς, εκτός από τη σχέση μου με τους συναδέλφους συνοδοιπόρους, κρατώ και τις σχέσεις που δημιούργησαν τα τραγούδια με τον κόσμο. Τα χαμόγελα, οι ζεστές κουβέντες κάθε φορά που σφίγγω το χέρι με ένα παιδί που μου λέει για ένα στιχάκι ή μια μελωδία που του κράτησε παρέα σε μια κακοτοπιά ή κάποιο βράδυ σε μια βόλτα με φίλους.

 

Πριν από μερικούς μήνες μου μίλησε για εσάς ο Γιάννης Μήτσης, όπου ήταν ενθουσιασμένος με τη συνεργασία σας. Πως είναι να μοιράζεστε την τέχνη σας με άλλους ανθρώπους;
Έχω συνεργαστεί με πολλούς και αξιόλογους φίλους – συναδέλφους και πάντα οι καλές προσωπικές σχέσεις είναι ο κύριος γνώμονας για τη συνεύρεση.
Ο Γιάννης είναι αγαπημένος φίλος και είμαι ευτυχής που συνεργαζόμαστε στον καινούργιο του δίσκο. Με ανθρώπους που θαυμάζω κι αγαπώ, θέλω πάντα να συνυπάρχω να συνεργάζομαι και να μαθαίνω.

 

Η εποχή μας, πόσο ενθαρρυντική είναι για έναν άνθρωπο που θέλει να ζήσει από την τέχνη του;
Καμιά εποχή δεν είναι ιδανική για τον καλλιτέχνη, όμως εκείνος δε νοιάζεται. Κάτι ανώτερο κάτι άχρονο και άπιαστο τον κινεί και τον οπλίζει με τέτοια δύναμη, που όμοια της μόνο στα στοιχεία της φύσης θα συναντήσει κανείς.
Πιστεύω πως δεν πρέπει κανείς να ξεκινάει την ενασχόλησή του με την τέχνη σκεπτόμενος το χρήμα. Αυτά που παίρνει κανείς πίσω, αν δώσει ψυχή και σώμα στη μουσική, δε μεταφράζονται σε λεφτά. Η κρίση ζόρισε τα πράγματα, πολλοί κάνουν άλλες δουλειές για να τα βγάλουν πέρα. Η Τέχνη θα επιβιώσει και οι καλλιτέχνες θα βγουν πιο δυνατοί την επομένη.

 

Nomik : "Οι πτώσεις μου δίνουν τα ακριβότερα φτερά" | Συνέντευξη

Στο Black Duck θα ακούσουμε από Tom Waits και Nick Cave μέχρι Μάνο Χατζιδάκι σύμφωνα με το δελτίο τύπου που διάβασα. Ποια είναι τα στοιχεία που συνέδεσαν όλες αυτές τις μουσικές που θα ακούσουμε εκείνο το βράδυ;
Όλα τα όμορφα τραγούδια μιλάνε μια γλώσσα κοινή για όλους τους ανθρώπους. Δεν είναι ούτε αγγλικά ούτε ελληνικά, ούτε μοιάζει με άλλης εθνικότητας γλώσσα. Οι ωραίες μουσικές μιλάνε τη γλώσσα της ψυχής, τη γλώσσα της αλήθειας, τη γλώσσα της αγάπης.

 

Ποιο είναι το κριτήριο των επιλογών σας όλα αυτά τα χρόνια;
Το κριτήριο ήταν πάντα, να κάνω αυτό που μου αρέσει κι ας έπεφτα στο κενό. Οι πτώσεις μου άλλωστε είναι εκείνες που μου δίνουν τα ακριβότερα φτερά.
Επίσης, να μην υποτιμάται η αισθητική και η νοημοσύνη μου, να γίνονται πράγματα με λόγο αιτία και ουσία.

 

 

Το “I ain’t gonna be a king” είναι ένας από τους σπουδαιότερους δίσκους των τελευταίων χρόνων για μένα. Πείτε μου πως προέκυψε αυτή η δουλειά και η ιδέα και πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η διαδικασία υλοποίησης της;
Πάντα ψάχνω να κάνω κάτι διαφορετικό, δεν αντέχω την επανάληψη. Μάλλον προϊόν βαρεμάρας είναι το King. Τα πιο πολλά τραγούδια, τα σκέφτηκα στους πρωινούς περιπάτους μου στην πόλη. Πλήρωσα και οργάνωσα την παραγωγή μόνος μου, πράγμα πολύ δύσκολο, όμως κάτι όμορφο βγήκε από όλο αυτό κι αυτό είναι το σημαντικότερο.

 

Μετά το Black Duck τι καινούριο να περιμένουμε από εσάς;
Στο Black Duck, ανοίγω φέτος μια σειρά εμφανίσεων στην Αθήνα, με τραγούδια από τη δισκογραφία μου, αγαπημένες διασκευές αλλά και δείγματα της προσωπικής  δουλειάς που ετοιμάζω αυτό τον καιρό. Ανυπομονώ να υπάρξω ενεργά και ουσιαστικά σε αγαπημένους χώρους, εδώ στην Αθήνα, να ανανεώσω δεσμούς και να ξεκινήσω καινούργιους.

 

 

Ο ΝΟΜΙΚ ξεκινάει φέτος τις εμφανίσεις του στην Αθήνα από το Black Duck (Χρήστου Λαδά 9) στην πλατεία Καρύτση την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου από τις 21.00

 

 

 

 

Tagged with:     , ,

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Once Upon : Θεατρικά εργαστήρια & σεμινάρια στη Θεσσαλονίκη, σε μία εποχή που το χρειαζόμαστε
Posted in: ΘΕΑΤΡΟ

Τα θεατρικά εργαστήρια Once Upon αποτελούν μια κοιτίδα πολιτισμού που ήρθε πέρυσι, με σκοπό να αλλάξει τα δεδομένα της πόλης. Ένας χώρος βγαλμένος από παραμύθι περιμένει και φέτος, για δεύτερη χρονιά, μικρά και μεγάλα παιδιά καθώς και ενήλικες για να γνωρίσουν την τέχνη του θεάτρου. Φωτογραφίες : Όλγα Δέικου   Σε τρεις θεματικούς ορόφους, ενήλικες […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x