Ο εικαστικός Νίκος Κούνδουρος στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης επιχειρεί να συστήσει εκ νέου στο κοινό τον εικαστικό Νίκο Κούνδουρο. Τον μεγάλο σκηνοθέτη που είχε πάντα ως δεύτερη αγάπη του τη ζωγραφική και τα έργα του αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της καλλιτεχνικής του φύσης, είτε αυτά είναι ταινίες, είτε πίνακες ζωγραφικής, αφίσες παραστάσεων, φωτογραφίες, θεατρικά προγράμματα, κοστούμια, μάσκες και επιστολές.

 

Κείμενο | Φωτογραφίες : Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

από την τελευταία του συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτογιάννη στο Popaganda.gr
Από πολύ μικρός είχα γοητευτεί από τη «σιωπηλή» τέχνη των βυζαντινών εικόνων, τα μουσειακά κατάλοιπα της Ελλάδας των προγόνων μου.

Μπαίνοντας από την κεντρική πύλη του παλιού λιμανιού της Θεσσαλονίκης, αντιλαμβάνεσαι αμέσως πως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης είναι ενεργό, όχι μόνο μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες αλλά και έξω από αυτές. Προχωρώντας λίγα βήματα, φτάνεις στην προβλήτα Α όπου από το Σάββατο 2 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε η έκθεση “Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος” και θα παραμείνει στον, ειδικά διαμορφωμένο, χώρο για όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, αλλά και μετά το τέλος του με ειδικά διαμορφωμένο ωράριο λειτουργίας.

 

Ο εικαστικός Νίκος Κούνδουρος στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

H αγαπημένη παλέτα του Νίκου Κούνδουρου με την αυτοπροσωπογραφία του

 

Οι δύο όροφοι δείχνουν να γίνονται ο χώρος αποκάλυψης μιας άλλης καλλιτεχνικής ιδιότητας του μεγάλου Νίκου Κούνδουρου. Ουσιαστικά δείχνει να συμπληρώνει ένα κομμάτι από το παζλ της δημιουργίας του. Η Έκθεση επιχειρεί να χαρτογραφήσει την εικαστική δράση του και μάλιστα, το καταφέρνει απόλυτα με έργα που, μερικά από αυτά, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
Στα έργα του, που θα δεις στην έκθεση αυτή, ο “κόσμος” του Κούνδουρου βάφεται με βυζαντινά χρώματα, φιγούρες του θεάτρου και της παράδοσης, αιρετικές σκηνές, δαίμονες, γυμνά σώματα, προσωπογραφίες, χατζιδακικές σκιές και επιρροές από τους ζωγράφους που θαύμασε, όπως ο Φώτης Κόντογλου και ο Γιάννης Μόραλης, ακόμα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών όπου σπούδασε με ψεύτικο πιστοποιητικό γέννησης, όταν ακόμα ήταν 16 ετών και αποφοίτησε το 1948. Αλλά και αργότερα, εξόριστος στη Μακρόνησο (από όπου και η προσωπογραφία τού επίσης εξόριστου, Θανάση Βέγγου), και μετά, στα διαλείμματα των ταινιών του, που καθόταν και ζωγράφιζε. Στοιχεία και μαρτυρίες του ίδιου που αναγράφονται δίπλα από κάθε έργο, ενημερώνουν το κοινό για όλα εκείνα που συνθέτουν την πορεία του δημιουργού. 

 

Ο εικαστικός Νίκος Κούνδουρος στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Η αφίσα από την πρώτη ταινία του Κούνδουρου “Μαγική Πόλις”

 

 

Ο εικαστικός Νίκος Κούνδουρος στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Ο Θανάσης Βέγγος με στολή εργασίας στη Μακρόνησο. Μελάνι σε χαρτί (1951)

«Ήθελα να ’μαι ζωγράφος μοναχικός. Είχα μια πίστη καλογερίστικη για τη ζωγραφική, τον ασκητισμό, ονειρευόμουνα μια μοναξιά γεμάτη φως… Τα πρόδωσα όλα; Μου θόλωσε το νου η θριαμβευτική ζωγραφική της κινούμενης εικόνας. Κι έκανα ταινίες» έλεγε ο ίδιος ο Νίκος Κούνδουρος επιστρέφοντας στη ζωγραφική κάθε φορά που έψαχνε καταφύγιο, ως η ανεπίσημη ερωμένη του.

 

Ο εικαστικός Νίκος Κούνδουρος στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Η στενή σχέση του Νίκου Κούνδουρου με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης του έδωσε πολλά βραβεία και διακρίσεις για ταινίες του. Το 1959 παραλαμβάνει το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία “Το ποτάμι”, το 1963 το Πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας για τις “Μικρές Αφροδίτες” του και το 1978 για την ταινία “1922”, όπου απέσπασε εκείνη τη χρονιά εννέα βραβεία, αυτά του καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους, σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, α’ γυναικείου ρόλου, β’ ανδρικού ρόλου, σκηνογραφίας, τιμητική διάκριση ερμηνείας, τιμητική διάκριση για το μακιγιάζ και ΕΚΚ σεναρίου. Αυτό το σπουδαίο κομμάτι της δραστηριότητας του δε θα μπορούσε να μην υπάρχει στην έκθση, γι’ αυτό σε μία από τις αίθουσες του χώρου “παίζουν” αποσπάσματα από τις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη. 

 

 

 

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την πολύτιμη συμβολή και συνεργασία της Σωτηρίας Ματζίρη – Κούνδουρου, σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά. Επιστημονικός σύμβουλος της έκθεσης, η ανθρωπολόγος Μαρία Καραμητσοπούλου.

 

Ωράριο λειτουργίας
Για τη διάρκεια του 60ου Φ.Κ.Θ. (2-10/11/2019), καθημερινά, 10:00-22:00. Από τις 11 Νοεμβρίου 2019 και μετά, η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη-Κυριακή, 10:00-18.00. Είσοδος ελεύθερη.

 

 

Εξαιρετική και η έκδοση που θα βρείτε στην Αποθήκη Γ στο Λιμάνι, όπου στεγάζεται η Αγορά του Φεστιβάλ, με την φιλμογραφία του Νίκου Κούνδουρου.

 

 

 

 

 

 

About the author /


Related Articles

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Ο Μιχάλης Συριόπουλος γράφει επιστολή για την “Αρχή του Αρχιμήδη”
Posted in: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΘΕΑΤΡΟΥ, ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μιχάλης Συριόπουλος πρωταγωνιστεί στην σπουδαία παράσταση “Η αρχή του Αρχιμήδη” σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου και θα είναι για λίγες ακόμα ημερομηνίες στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Ένα συγκλονιστικό κείμενο που έγραψε ο Καταλανός Josep Maria Miró και καλεί τον θεατή να πάρει θέση ή ακόμα και ευθύνη για το δύσκολο θέμα που θίγει […]

Read More
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Την σπουδαία Άλκη Ζέη αποχαιρετά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το παρακάτω δελτίο τύπου Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά την Άλκη Ζέη Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια της Άλκης Ζέη, μιας από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, αγαπημένη συγγραφέα και πρέσβειρα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x