Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκίνησε με τις “5 λαϊκές μορφές” του στη Θεσσαλονίκη

Η σχέση του Ξαρχάκου με τους μουσικούς του, τα έχουμε πει κι άλλες φορές, είναι μαγική. Είναι μία σχέση υπακοής και αλληλοεκτίμησης που φτάνει μέχρι τον θεατή και γίνεται ένα παιχνίδι που δημιουργεί ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Είναι μία σχέση, που πρέπει να έχει πάντα ένας Μαέστρος με την ορχήστρα του ώστε να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα.  Στην περίπτωση του Ξαρχάκου, συμβαίνει χρόνια αυτό και αποτελεί και ένα είδος εγγύησης για αυτόν που θα δώσει τα λεφτά του για να απολαύσει ένα μουσικό του πρόγραμμα.

 

Κείμενο | Φωτογραφίες : Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκίνησε με τις "5 λαϊκές μορφές" του στη Θεσσαλονίκη

Όταν ακυρώθηκε, τον περασμένο Σεπτέμβρη, η προγραμματισμένη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στη Μονή Λαζαριστών, η απογοήτευση ήταν μεγάλη για πολλούς, όπως έτυχε να μιλήσω με κόσμο που ήθελε να κλείσει το καλοκαίρι του με όλες αυτές τις μελωδίες που επέλεξε ο Μαέστρος για να δημιουργήσει το πρόγραμμα του.

 

Δυστυχώς, τότε, οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για μία συναυλία κάτω από τον (βροχερό τελικά) ουρανό και αυτό έκανε ακόμα πιο σπουδαία την είδηση πως οι «Πέντε λαικές μορφές με τρόπο εντόνως ερωτικό» έρχονται τον Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη, σε κλειστό χώρο και συγκεκριμένα στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στην Εθνικής Αμύνης.

 

Χθες το βράδυ, ενώ η προσέλευση ήταν από τις 20.00 ο κόσμος ερχόταν μέχρι και λίγα λεπτά μετά τις 21.00 καθώς καθυστέρησε λίγο να ξεκινήσει η συναυλία, ίσως για να προλάβει να μπουν στην αίθουσα όλοι εκείνοι που περίμεναν, υπομονετικά, στην είσοδο. Τα εισιτήρια, σχεδόν εξαντλημένα, από νωρίς της Δευτέρας ενώ στο ταμείο του Θεάτρου, το βράδυ της συναυλίας, είχαν μείνει μόνο μερικά εισιτήρια των 35 ευρώ στην διακεκριμένη ζώνη. Εισιτήρια που πουλήθηκαν μέχρι να ξεκινήσει η συναυλία φυσικά.

 

Σε αυτό το μουσικό πρόγραμμα, ο Σταύρος Ξαρχάκος, διευθύνει μία επταμελή ορχήστρα κορυφαίων σολίστ που τον πλαισιώνουν και φωνητικά σε μερικά από τα τραγούδια του προγράμματος, ενώ μας χαρίζει ένα σπάνιο ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ιδίου, καθώς και των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη και Μάρκου Βαμβακάρη.

 

Από την αρχή μας μεταφέρει έντονα στο λαϊκό στοιχείο της παράστασης αυτής. Επιλέγει να ξεκινήσει με Τσιτσάνη και να δώσει έτσι την δική του εκδοχή σε αυτό που λέμε ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Επιλέγοντας να μοντάρει ένα κομμάτι της, ίσως το σημαντικότερο της νεότερης Ελλάδας, και να το φτιάξει ένα κολάζ συναισθημάτων, φωνών και μουσικών οργάνων οι συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Τσιτσάνη και, ασφαλώς, οι δικές του γίνονται ένας αόρατος χάρτης που μεταφέρει τον θεατή σε όλα τα σημεία ενός κόσμου μουσικού και ονειρεμένου. Ο «Χορός με τη σκιά μου» συναντάει το «Χαράματα η ώρα τρεις» και οι «Χαρταετοί» τα «Ζηλιάρικα σου μάτια» και τα τραγούδια γίνονται ένα, ακόμα κι όταν χωρίζονται σε ενότητες κάθε φορά που σταματάει ο Μαέστρος.

 

Προφανώς και αυτοί οι πέντε συνθέτες αποτελούν σημείο αναφοράς για την ελληνική μουσική, και ίσως όχι μόνο, και η απόφαση του Σταύρου Ξαρχάκου να τους «φέρει» όλους μαζί πάνω στη σκηνή προκαλεί ένα δέος σε όσους ξέρουν και αγαπούν. Πέντε συνθέτες, εφτά μουσικοί, τραγούδια και το απόλυτο μαύρο πίσω τους. Ακριβώς για να φωτίζουν μόνο τα τραγούδια αυτά.

 

 

Η σχέση του Ξαρχάκου με τους μουσικούς του, τα έχουμε πει κι άλλες φορές, είναι μαγική. Είναι μία σχέση υπακοής και αλληλοεκτίμησης που φτάνει μέχρι τον Θεατή και γίνεται ένα παιχνίδι που δημιουργεί ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα. Είναι μία σχέση, που πρέπει να έχει πάντα ένας Μαέστρος με την ορχήστρα του ώστε να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα.  Στην περίπτωση του Ξαρχάκου, συμβαίνει χρόνια αυτό και αποτελεί και ένα είδος εγγύησης για αυτόν που θα δώσει τα λεφτά του για να απολαύσει ένα μουσικό του πρόγραμμα.

 

Μαζί του, εφτά σπουδαίοι μουσικοί. Ο Νεοκλής Nεοφυτίδης συνεχίζει να είναι δίπλα στον Ξαρχάκο και στο πιάνο του, ενώ τον ακούσαμε και σε μερικές εξαιρετικές ερμηνείες τραγουδιών (Η ερμηνεία του στο «Ήτανε μια φορά» είναι τουλάχιστον συγκινητική), ο Βασίλης Δρογκάρης στο ακορντεόν, ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης στη κλασική κιθάρα και στα νυκτά έγχορδα, ο Γιώργος Λιμάκης στη κιθάρα, ο Αντώνης Τζίκας στο κοντραμπάσο και οι Ηρακλής Ζάκκας και Δημήτρης Ρέππας σε μπουζούκι, μπαγλαμά, φωνές και  τζουρά.

 

Τα τελευταία χρόνια, ο Σταύρος Ξαρχάκος επέλεξε το Gazarte στην Αθήνα, ως χώρο δημιουργίας και υποδοχής του κόσμου και των ιδεών του και νομίζω έχει κάνει καλά επειδή, ξέρω πως τον προσέχουν, τον στηρίζουν και αντιλαμβάνονται απόλυτα το μέγεθος που έχει ως συνθέτης και καλλιτέχνης στη χώρα μας. Είναι, υποθέτω και από τους λόγους που στηρίζουν και τις περιοδείες του, όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη. Τα προηγούμενα χρόνια, οι συνεργασίες του με σημαντικές φωνές της χώρας, όπως η Άλκηστη Πρωτοψάλτη, η Χαρούλα Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, αλλά και με τραγουδιστές της νεότερης γενιάς όπως η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Γιάννης Χαρούλης και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη κάνανε να μοιάζει ακόμα πιο τολμηρή η ιδέα του να είναι μόνος του φέτος πάνω σε μία σκηνή, μόνο με τους μουσικούς του. Μία πρόκληση που ο κόσμος δέχτηκε και γέμισε όλους τους χώρους που παρουσίασε μέχρι σήμερα τις «Πέντε λαϊκές μορφές» του.  Από την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, μέχρι την μεγαλειώδη και sold out συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας, τις εμφανίσεις στο Gazarte μέχρι και την, πρόσφατη εμφάνιση του στη Θεσσαλονίκη, το κοινό έδειξε να απολαμβάνει την παράσταση, εκφράζοντας έντονα στο τέλος και την επιθυμία του για ακόμα περισσότερα κομμάτια. Κάτι που, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη, ο Μαέστρος, δεν έκανε και αρκέστηκε να βγει ξανά και να χειροκροτηθεί αγκαλιά με τους μουσικούς του.

 

Οι «Πέντε λαϊκές μορφές» ενώνουν μουσικές που έχουν έντονο το στοιχείο του ερωτισμού,  αφήνοντας ως γεύση την γλύκα και τον εντυπωσιασμό της δύναμης που πηγάζει από τη μουσική και τους ανθρώπους της. Όταν έχεις απέναντι σου έναν άνθρωπο που αποτελεί μέρος της ιστορίας της ελληνικής μουσικής και της σύγχρονης Ελλάδας και σου δίνει να καταλάβεις ακριβώς πως «γεννιέται» η μουσική και οι μουσικοί, τότε φεύγοντας από μία τέτοια συναυλία δεν έχεις μόνο ήχους στα αυτιά σου, αλλά έχεις βάλει μέσα σου έναν μικρό σπόρο σκέψης και τέχνης.

 

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκίνησε με τις "5 λαϊκές μορφές" του στη Θεσσαλονίκη

Το κοινό, στο τέλος, δε σταματούσε να χειροκροτεί

 

Οι «5 Λαϊκές Μορφές Με Τρόπον Εντόνως Ερωτικόν» θα παρουσιαστούν τον Δεκέμβρη και πάλι στην Αθήνα, στο main stage του Gazarte για λίγες παραστάσεις (14, 23, 28 & 30/12). Να είστε εκεί.

 

 

Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

About the author /


Αγαπώ τις μουσικές που έχουν συναισθήματα και τις ταινίες που με ταξιδεύουν... γράφω για όσα νομίζω πως το αξίζουν και για όσα κάνουν λίγο πιο όμορφη την ζωή γύρω μας... στο MUSEEKart.com ξεκινάνε για εμάς όλα από την αρχή... μουσικές + άνθρωποι...

Related Articles

Το σχόλιο σου

avatar
  Subscribe  
Notify of
Όλια Λαζαρίδου : Οι άνθρωποι μου είναι ο καθρέφτης και το μέτρο μου
Posted in: ΘΕΑΤΡΟ, ΠΡΟΣΩΠΑ

«Αέρας» θα φυσήξει στο Θέατρο Αμαλία από τις 16 του Γενάρη, με την Όλια Λαζαρίδου και την Ναταλία Τσαλίκη να υποδύονται δύο αδερφές, την Έντα και την Νόρα σε κείμενο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και σκηνοθεσία του Μανώλη Δούνια. Με αφορμή την «επίσκεψη» της παράστασης στη Θεσσαλονίκη, η Όλια Λαζαρίδου μου εξηγεί τους λόγους που επέλεξε […]

Read More
Στο νέο του βιβλίο, ο Άρης Σφακιανάκης γράφει για τη ζωή του Καποδίστρια
Posted in: ART, ΒΙΒΛΙΑ

Το νέο βιβλίο του Άρη Σφακιανάκη, βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, Θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες από τις Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ. Είναι ένα μυθιστόρημα που καταπιάνεται με τα τελευταία χρόνια της ζωής του Ιωάννη Καποδίστρια, του σπουδαίου Κερκυραίου πολιτικού και θεμελιωτή του ελληνικού κράτους, που ήρθε στην Ελλάδα σαν σωτήρας και έμεινε στην Ιστορία σαν μια ευκαιρία […]

Read More
Ο Οκτώβρης έχει τα δικά του τραγούδια (όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες μας)
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρώτο τραγούδι. Δεύτερο τραγούδι. Μερικά κλικ παραπάνω το ένα, λιγότερα το άλλο. Κάποια views παραπάνω. Πρώτο στις τάσεις. Δεύτερο. Κι εγώ όλα δείχνουν πως δεν ακούμε μουσική στη πραγματικότητα, αλλά ακολουθούμε αυτό που μας υποδεικνύουν οι εποχές, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ακούμε αυτά που αγαπάμε. Αυτά που θα κάνουν κλικ στο μυαλό, στη καρδιά […]

Read More
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Ο Κώστας Λειβαδάς σε νέο ντουέτο με την Ελένη Τσαλιγοπούλου | Ακούστε το!
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Κώστας Λειβαδάς, λίγο πριν την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, μας παρουσιάζει το πρώτο single «Όσο δεν είμαστε μαζί» σε μουσική του ίδιου και στίχους του αγαπημένου του Κώστα Φασουλά που κυκλοφορεί από την Walnut Entertainment Greece. Το τραγούδι, μοιράζεται με την πιο σταθερή του συνεργάτιδα και αδερφική του φίλη Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την […]

Read More
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!