Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Κήπου, στο πλαίσιο του νέου “Φεστιβάλ Καλοκαιριού” της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και βρεθήκαμε εκεί. Με όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας και τους θεατές να προσαρμόζονται απόλυτα στην “πειθαρχία” των αποστάσεων, η παράσταση καθήλωσε και ενθουσίασε το κοινό. Η δική μου άποψη για αυτό που είδα – και το μετέφερα και στον σκηνοθέτη – είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε κάτι καινούριο, μοναδικό και σίγουρα μπροστά σε μία θεατρική πρόταση…
Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

Όλοι οι λόγοι που το "Από Θέση Ισχύος" του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!

 

Μία μοναδική παράσταση
  • Μοναδική επειδή «παντρεύει» διαφορετικά είδη θεάτρου και δημιουργεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα
  • Μοναδική επειδή η επιλογή των ηθοποιών και οι ερμηνείες τους συνθέτουν ένα παζλ διαφορετικών «σχολών» που στο σύνολο τους ταιριάζουν τελικά πιο πολύ από ποτέ.
  • Μοναδική επειδή σε ένα καλοκαίρι που οι αποστάσεις έχουν διαμορφώσει μία νέα κοινωνική συμπεριφορά, η παράσταση έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να συμμορφώνεται αλλά και να προτείνει ένα θέατρο που κρατάει τις ασφαλείς αποστάσεις από το κοινό αλλά και μεταξύ των ηθοποιών. Με τρόπο που πρέπει και χωρίς να δείχνει παράξενο.
  • Μοναδική επειδή ένα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (αυτό των Σερρών) τόλμησε να μιλήσει για αυτά που «φαγώνονται» μεταξύ τους οι κοινωνίες. Σε χρόνια που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Η Δημοκρατία, οι φυλετικές διακρίσεις, ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ειρήνη και ο πόλεμος. Αυτά λοιπόν, που οι άλλοι αποφεύγουν να θίξουν, μία Δημοτική επιχείρηση τα κάνει θέατρο από την αρχή (η σύλληψη του έργου ανήκει στον Ένκε Φεζολλάρι) και τα «ταξιδεύει» σε άλλες πόλεις.
  • Μοναδική επειδή τα μουσικά του θέματα «ντύνουν» τα διαγγέλματα μεγάλων ανδρών με τέτοιο τρόπο που μοιάζουν να γίνονται ένα. Ο Γιώργος Ανδρέου – σπουδαίος συνθέτης και Σερραίος – έφτιαξε συνθέσεις που πλέκουν την παράδοση της χώρας με πιο σύγχρονους ήχους. Βάζοντας όση περισσότερη Ελλάδα μπορούσε. Και μπόρεσε εξαιρετικά.
  • Μοναδική επειδή το λιτό σκηνικό της προάγει τον λόγο. Αυτόν τον λόγο που θα πρέπει να φυλακίσει τον θεατή μέσα από τα στόματα των ηθοποιών. Έναν λόγο, που για όσους έχουν γνώση, είναι σπουδαίο να τον ακούς σε μία θεατρική σκηνή.
  • Μοναδική, επειδή ένας σκηνοθέτης που γεννήθηκε στην Αλβανία και μεγάλωσε στην Ελλάδα, είχε τον πόθο να διδάξει τον λόγο της ένωσης και της φιλίας. Ο Ένκε Φεζολλάρι ανεβαίνει δυο δυο τα σκαλιά με αυτή την παράσταση. Η σύλληψη της ιδέας, η υλοποίηση της και ο τρόπος που τοποθέτησε τους ηθοποιούς του στο κάδρο του, δείχνουν έναν άνθρωπο που ήθελε πολύ να μιλήσει για αυτά τα θέματα. Με αυτόν τον εξαιρετικό τρόπο και με αυτόν τον σεβασμό.
  • Μοναδική επειδή δε συναντάς συχνά τόσες καλές ερμηνείες μαζί. Επειδή είναι καθηλωτική η Φιλαρέτη Κομνηνού κάθε φορά που θα τη δω σε μία παράσταση. Επειδή ο Αλέκος Συσσοβίτης και η Άννα Μάσχα δικαιώνουν τη φήμη του καλού ηθοποιού που έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια. Επειδή η Καλλιόπη Ευαγγελίδου – και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών – δείχνει επιτέλους πόσα μπορεί να κάνει πάνω στη σκηνή με σπουδαίες δουλειές και ρόλους, αλλά και σε μία διοικητική θέση που δίκαια αξιώνεται να έχει.
  • Μοναδική επειδή το χειροκρότημα στο τέλος είναι αληθινό. Είναι μία αυθόρμητη αντίδραση όλων των θεατών που στέκονται ενθουσιασμένοι απέναντι σε κάθε λέξη που προηγήθηκε. Απέναντι σε κάθε κίνηση και αναπνοή.  
Μοναδική παράσταση!

 

Όλοι οι λόγοι που το "Από Θέση Ισχύος" του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!

Για ακόμα μία φορά η Φιλαρέτη Κομνηνού είναι συγκλονιστική!

 

Όλοι οι λόγοι που το "Από Θέση Ισχύος" του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!

Ο Ένκε Φεζολλάρι ανεβαίνει δυο δυο τα σκαλιά με αυτή την παράσταση

 

 

 

About the author /


Αγαπώ τις μουσικές που έχουν συναισθήματα και τις ταινίες που με ταξιδεύουν... γράφω για όσα νομίζω πως το αξίζουν και για όσα κάνουν λίγο πιο όμορφη την ζωή γύρω μας... στο MUSEEKart.com ξεκινάνε για εμάς όλα από την αρχή... μουσικές + άνθρωποι...

Related Articles

Απάντηση

1 Comment
Νεότερα
Παλιότερα most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
Ο Νικόλας Σαββίδης τραγουδάει “Ποιον έρωτα σταυρώνεις”
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Νικόλας Σαββίδης κυκλοφορεί το νέο του single με τον τίτλο «Ποιον Έρωτα Σταυρώνεις» σε στίχους Λάζαρου Αντωνιάδη και πάλι, μετά τη συνεργασία τους στη “Στεριά”, το πρώτο τραγούδι που γράψανε μαζί.  Το τραγούδι είναι προπομπός του ντεμπούτου του άλμπουμ, το οποίο έχει μουσικές επιρροές από τη δεκαετία του ’80 με το σύγχρονο […]

Read More
MUSEEKart.com
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x