“Σαν να περιγράφει γεγονότα της ζωής μου”… Ο Γιώργος Σουλεϊμάν μιλάει για τη παράσταση “Ουρανία”

“διαβάζοντας το έργο νόμιζα ότι ο Γεράσιμος μου κάνει πλάκα. Ήταν σαν να περιγράφει κάποια γεγονότα που συνέβησαν στην ζωή μου…”

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη ([email protected])

 

Η «Ουρανία» έγινε αφορμή για να μιλήσουμε με τον Γιώργο Σουλεϊμάν, τον σκηνοθέτη της παράστασης που θα παρουσιαστεί στο Θέατρο 104 από τις 16 Απριλίου για 10 μόλις παραστάσεις. Ο πρώτος θεατρικός μονόλογος του Γεράσιμου Ευαγγελάτου με πρωταγωνίστρια την Δανάη Μπάρκα είναι μια παράσταση πάνω στο όνειρο και τη ματαίωση του, πάνω στον απόλυτο έρωτα και την ολοκληρωτική μοναξιά. Καλύτερα όμως μου τα είπε ο Γιώργος… για την «Ουρανία» τους, τον έρωτα, τη Θεσσαλονίκη και τις συνεργασίες του!

 

 

Ξεκινώντας Γιώργο, θέλω να μου πεις ποια είναι «Ουρανία»;

Η Ουρανία είναι ένα νεαρό κορίτσι με όνειρα, με αδυναμίες και κρυφά ταλέντα. Ζει στο παιδικό της δωμάτιο χρόνια τώρα. Μέσα εκεί φτιάχνει ολόκληρους κόσμους και μετά τους γκρεμίζει…

 

Ποια είναι η σχέση της Ουρανίας με τον έξω από το σπίτι της κόσμος;

Για να βγει από το σπίτι πρέπει να καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο… Δεν είναι απλά τα πράγματα. Όταν βγαίνει πάντως μετράει τα βήματα της και τα κάνει τραγούδι.

 

Ποια είναι τα στοιχεία που σε κάνανε να δεχτείς να σκηνοθετήσεις αυτόν τον μονόλογο;

Το καλοκαίρι που πέρασε, τρώγαμε και πίναμε στα Εξάρχεια με τον Γεράσιμο και συζητούσαμε για τα σχέδια του χειμώνα. Του έλεγα ότι θέλω πολύ να βρω έναν μονόλογο να κάνω στο θέατρο. Μου είπε ότι έχει κάτι και ότι θα μου το στείλει να το διαβάσω. Μετά άρχισαν να ρίχνουν δακρυγόνα μπήκαμε μέσα με «δάκρυα» στα μάτια και η κουβέντα τελείωσε εκεί. Λίγες μέρες μετά διαβάζοντας το έργο νόμιζα ότι ο Γεράσιμος μου κάνει πλάκα. Ήταν σαν να περιγράφει κάποια γεγονότα που συνέβησαν στην ζωή μου την προηγούμενη χρονιά! Το μεταφυσικό είναι ότι το είχε γράψει τρία χρόνια πριν. Έτσι κι έγινε.

 

Είναι μια παράσταση που το θέμα της αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες;

Όχι. Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να βρει δικά του κομμάτια μέσα στην παράσταση. Αρκεί να γυρίσει για λίγο στο παιδικό του δωμάτιο και να θυμηθεί που έκρυβε όσα δεν ήθελε να βρουν οι γονείς του!

 

Ποιοι νομίζεις πως θα ένιωθαν άβολα φεύγοντας από το θέατρο, μετά το τέλος της «Ουρανίας»;

Νομίζω όσοι είναι ειλικρινείς με τον εαυτό τους, ένα τσίμπημα στο στήθος θα το νιώσουνε. Είμαστε όλοι Ουρανίες!

 

Ηθοποιός, σκηνοθέτης. Δυο ιδιότητες που κάπου χωρίζουν και κάπου ενώνουν. Μπορείς να τα διαχωρίσεις εσύ;

Ταξίδι στο θέατρο το λέω εγώ. Ας μη βάζουμε ταμπέλες είναι πολύ νωρίς ακόμα νομίζω. Αυτό που με γεμίζει είναι να νιώθω δημιουργικός και παραγωγικός σε όποια πλευρά και να είμαι. Σαφώς και η ευθύνη του να καθοδηγείς έναν άνθρωπο πάνω στην σκηνή είναι πολύ πιο μεγάλη, τουλάχιστον έτσι νιώθω εγώ. Δύο από τα βασικά πράγματα, που κατά την γνώμη μου κάνει ένας σκηνοθέτης είναι αρχικά να φτιάξει ένα κώδικα επικοινωνίας με τον ηθοποιό, ώστε έπειτα αυτός με την σειρά του, να χτίσει αυτή την επικοινωνία με το κοινό κατά την διάρκεια της παράστασης. Το δεύτερο είναι να δημιουργήσει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο σύμφωνα με το κείμενο που έχει στα χέρια του και εκεί μέσα ν’ αφήσει ελεύθερο τον ηθοποιό να πετάξει. Στην περίπτωση της Ουρανίας είμαι πολύ τυχερός που οδηγώ την Δανάη Μπάρκα, μια τόσο δυνατή ηθοποιό. Είναι για πολύ υψηλές πτήσεις!

 

Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο στον πρώτο του, θεατρικό μονόλογο;

Με τον Γεράσιμο είχαμε ξανά συνεργαστεί στο παρελθόν θεατρικά, σε μία πολύ συγκεκριμένη συνθήκη στην Βόρεια Ελλάδα σ ένα κείμενο που είχε γράψει και έπαιζα εγώ ως ηθοποιός. Από τότε είχα καταλάβει ότι με αυτό τον άνθρωπο, που τώρα έχει γίνει κι ένας από τους καλύτερους μου φίλους στην Αθήνα, μπορώ να επικοινωνήσω. Μου έδειξε πολύ εμπιστοσύνη και με στήριξε σε στιγμές που το είχα ανάγκη κατά την διαδικασία της δημιουργίας! Μόνο ευτυχία για αυτή την σύμπραξη…

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που θα έβαζες γι’ αυτή την παράσταση;

Την επόμενη μέρα που κάποιος άνθρωπος έχει δει την παράσταση, να πάρει τηλέφωνο ένα φίλο του να δηλώσει παρών και να του πει ότι τον αγαπά!

 

Εκτός από την Ουρανία όμως, σε βρίσκουμε κι αλλού…

Ναι έπαιζα μέχρι πριν λίγες μέρες στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην παράσταση «BABY» του Christopher Durang σε σκηνοθεσία Αναστασίας Κουμίδου. Όπως επίσης είμαι  βοηθός του σκηνοθέτη Δημήτρη Μαλισσόβα στο musical «CATS» που ανεβαίνει στον Ελληνικό Κόσμο από τις 25 του Απρίλη.

 

Οπότε συνεργάζεσαι και με μεγάλες, λαμπερές παραγωγές. Τι είναι αυτό που κυρίως προτιμά να κάνει ο Γιώργος στο θέατρο;

Ναι φέτος είχα την τύχη να μπω στον χώρο των musical ως βοηθός του Δημήτρη Μαλισσόβα, ενός ανθρώπου που εκτιμώ πολύ για το ταλέντο, το ήθος και την αγάπη του για αυτό που κάνει! Μεγάλο σχολείο να δουλεύεις σε τέτοιες παραγωγές! Όπως σου είπα και πριν θέλω να νιώθω δημιουργικός και να βάζω από όποια πλευρά και να είμαι ένα λιθαράκι ώστε να κάνουν ωραία ταξίδια οι θεατές κάθε φορά που βλέπουν μια παράσταση!

 

Θα σε πάω στα χρόνια της Θεσσαλονίκης και θα ήθελα να μου πεις πράγματα που αγαπάς και μερικές φορές νοσταλγείς…

Η Θεσσαλονίκη μας!!! Πως να μην την αγαπάς; Είναι μια πόλη που πράγματα και συναισθήματα βρίσκονται σε τέτοια πύκνωση που ακόμα και τώρα που σου μιλάω θα ήθελα να τηλεμεταφερθώ έστω για 24 ώρες εκεί και μετά να ξαναγυρίσω. Θα μου ήταν αρκετό! Νοσταλγώ τους φίλους μου, τις βόλτες μας όπως και τα στέκια που τρώγαμε σαν να μην υπάρχει αύριο…

 

Στην Αθήνα ποιες είναι οι πιο όμορφες εικόνες που θες να κρατάς;

Οι εικόνες μου στην Αθήνα έχουν τους ανθρώπους που συνάντησα και γνώρισα. Βράδια με πολύ μουσική, φαγητό σε ωραία μαγαζιά και ωραίες κουβέντες όπως και βουλιαγμένοι καναπέδες από το πολύ κάθισμα και τα πολλά γέλια με αγαπημένους μου ανθρώπους.

 

 

Επιστρέφω στην Ουρανία και στις δυσκολίες που ίσως συνάντησες ώστε να προσεγγίσεις την προσωπικότητα της…

Επειδή όπως σου είπα το κείμενο έχει συγγένεια και με μια ιστορία που έζησα την περασμένη χρόνια με έναν πολύ δικό μου άνθρωπο, η δυσκολία μου ήταν να πάρω απόσταση από όλο αυτό ώστε να μπορέσω να δώσω στην Ουρανία την συνολική διάσταση, που και ο Γεράσιμος έδωσε γράφοντάς την.

 

Μέχρι που θα έφτανες εσύ για ένα έρωτα;

Ο έρωτας από μόνος του είναι μια υπέρβαση. Βλέπεις τον κόσμο μέσα από τα μάτια του άλλου. Άρα αυτό που κάνω όταν ερωτεύομαι είναι να ακολουθώ συνέχεια την ψυχή ενός άλλου ανθρώπου… Θέλεις κι άλλο;

 

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης
[email protected]

 

About the author /


Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x