Σε μια βόλτα με το αυτοκίνητο σας, κύριε Περίδη, τι μουσική θα ακούγαμε; | Συνέντευξη

Θυμάμαι την αγάπη που είχε ο Νίκος Παπάζογλου στους νέους καλλιτέχνες. Θυμάμαι πόσο με στήριξε ενώ δε γνώριζε τίποτε για εμένα. Μου άνοιξε την ερμητικά κλειστή πόρτα της ελληνικής δισκογραφίας, με μύησε στο χώρο του τραγουδιού.

 

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη ([email protected])

 

Ο Ορφέας Περίδης είναι δικός μας άνθρωπος. Ειδικά για τη δική μου γενιά, ο Περίδης είναι από τους τραγουδοποιούς που γράψανε και τραγούδησαν όλα όσα ζήσαμε και ζούμε ακόμα. Με την εξαιρετική του μουσική γραφή και τις επιλογές που έκανε από το 1993 που κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο «Αχ ψυχή μου φαντασμένη» στην, τότε, ΑΚΤΗ μέχρι το υπέροχο και απόλυτα ώριμο “Paradise” που ταλαιπωρήθηκε λίγο αλλά τελικά βρήκε την δισκογραφική στέγη που του έδωσε τη σημασία που του αξίζει (Ogdoo) και το «Εν Φλύα», το άλμπουμ που έγραψε για την Λιζέτα Καλημέρη, ο Ορφέας Περίδης έχει κατακτήσει τη θέση που του πρέπει στην ελληνική μουσική.

 

 

Τι έχει αλλάξει όμως στον δημιουργό Ορφέα Περίδη, από τον καιρό του «Αχ ψυχή μου φαντασμένη» μέχρι σήμερα;
«Έχω μια εμπειρία πλέον στο πως θα διαπραγματευθώ το θέμα μου. Γιατί τα πρώτα χρόνια υπήρξαν περιπτώσεις που για να ολοκληρώσω ένα τραγούδι χρειάστηκα ακόμα και 3 χρόνια. Θα μπορούσα επίσης να πω ότι ίδια παραμένει η αγάπη μου για το τραγούδι, αλλά και αυτή η αγάπη έχει αλλάξει με τα χρόνια. Έχει μετατραπεί σε λατρεία. Λατρεύω το τραγούδι και η ενασχόλησή μου μαζί του, έχει αλλάξει όλη μου τη ζωή.»

 

Πάντα ένιωθα πως τα τραγούδια σας είναι μικρές ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Είναι έτσι;
«Έτσι είναι. Το τραγούδι είναι μια μικρή στιγμή που συμπυκνώνει μια μεγάλη αλήθεια.»

 

Ανήκετε σε μια γενιά τραγουδοποιών που βρεθήκατε σε μια ωραία στιγμή της ελληνικής δισκογραφίας, ίσως και την τελευταία ωραία της, που γράψατε, τραγουδήσατε και ο κόσμος σας αγάπησε. Σήμερα, υπάρχουν κίνητρα για να δημιουργήσουν οι νέοι συνθέτες;
«Τα κίνητρα υπάρχουν σε κάθε εποχή. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που μας κληρονόμησε η εποχή της κρίσης, πάντα θα γεννιούνται νέοι συνθέτες, γιατί η δημιουργία είναι μια ανάγκη και γι’ αυτόν που γράφει και γι’ αυτόν που ακούει.»

 

Κάθε δίσκος σας έχει μεγάλη χρονική απόσταση από τον προηγούμενο. Κάτι που κάνατε ακόμα και από τον πρώτο στον δεύτερο δίσκο. Για ποιον λόγο γίνεται αυτό;
«Ο λόγος είναι ένας. Χρειάζομαι περίπου 3 χρόνια για να φτιάξω 12 τραγούδια. Κι αυτό συμβαίνει γιατί κατά τη γνώμη μου το τραγούδι είναι δύσκολη μορφή τέχνης.»
 
Για αρκετά Σάββατα θα σας ακούσουμε μαζί με την Λιζέτα Καλημέρη στη Σφίγγα. Ποια στοιχεία ξεχωρίζετε εσείς από το πρόγραμμα αυτό;
«Είναι τα καινούργια τραγούδια που θα παίξουμε. Κάτι που περιμένω με αγωνία να συμβεί. Είναι μια αγωνία που με ακολουθεί 30 χρόνια τώρα. Από τότε που ξεκίνησα μέχρι τώρα νιώθω αυτή την αγωνία, δηλαδή κάθε χρόνο να παρουσιάζω κάτι καινούργιο. Μάλιστα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα παρουσιάσουμε κάμποσα από τα τραγούδια του «Εν Φλύα» και με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης θα έλεγα πως αυτός ο καινούργιος δίσκος της Λιζέτας Καλημέρη, είναι ένας δίσκος που τον ακούω σχεδόν κάθε μέρα. Τόσο πολύ τον έχω αγαπήσει! Ίσως ο λόγος είναι ότι στον δίσκο δεν τραγουδάω εγώ, ούτε έχω γράψει τους στίχους και αυτό με κάνει να αισθάνομαι ότι μου τον χάρισαν. Τον αισθάνομαι σαν ένα δώρο από ένα αγαπημένο πρόσωπο.»

 

Ποια είναι τα συστατικά της συνεργασίας σας με την Λιζέτα Καλημέρη;
«Ένα και κύριο συστατικό της συνεργασίας μας είναι η βαθιά εκτίμηση που έχουμε ο ένας για τον άλλον και μια αγάπη με απροσδιόριστη τη γραμμή εκκίνησης»

Πως νιώθετε κάθε φορά που ο κόσμος τραγουδάει αυτά που εσείς έχετε «βγάλει» μέσα από τη ψυχή σας;
«Το ζητούμενο είναι να φτιάξεις ένα τραγούδι που θα το τραγουδήσουν και οι άλλοι. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, ούτε είναι εύκολο να κάνεις τον άλλον να τραγουδήσει. Όταν συμβαίνει τότε νιώθεις πως αγγίζεις την πεμπτουσία της τέχνης.»
 
Το όνομα σας το είδαμε πρώτη φορά στα «Σύνεργα» του Νίκου Παπάζογλου. Τι θυμάστε από τη συνεργασία μαζί του;
«Θυμάμαι την αγάπη που είχε ο Νίκος Παπάζογλου στους νέους καλλιτέχνες. Θυμάμαι πόσο με στήριξε ενώ δε γνώριζε τίποτε για εμένα. Μου άνοιξε την ερμητικά κλειστή πόρτα της ελληνικής δισκογραφίας, με μύησε στο χώρο του τραγουδιού. Επίσης θυμάμαι και το παράπονό του, ότι ο κόσμος τον ήξερε σαν τραγουδιστή και όχι σαν συνθέτη, γιατί ήταν ένας εξαιρετικός συνθέτης!»

 

Από τα στοιχεία που έχετε ως τραγουδοποιός, θαυμάζω ιδιαίτερα τη συνέπεια σας όλα αυτά τα χρόνια. Θεωρείτε πως είναι στοιχείο που εκτιμάται σήμερα στη μουσική ή τα πράγματα έχουν αλλάξει για τους νεότερους καλλιτέχνες;
«Η συνέπεια είναι κάτι που σχετίζεται με τον εαυτό σου. Έχεις υποχρέωση να είσαι συνεπής καταρχάς προς τον εαυτό σου. Αν δεν είσαι συνεπής στις δικές σου αξίες εύκολα μπορεί να σε πάρει ο αέρας της προχειρότητας και της ματαιοδοξίας.»
 
Αλήθεια, όταν μένετε μόνος και θέλετε να ακούσετε κάποια τραγούδια, τι ακούτε;
«Ακούω τα πάντα! Όλα τα είδη τραγουδιού. Από κλασική μουσική μέχρι ρεμπέτικα. Από δημοτικά μέχρι rock, ελληνικά και ξένα. Βυζαντινή μουσική επίσης.

 

Δηλαδή, αν κάναμε μαζί μια βόλτα με το αυτοκίνητο σας, τι μουσική θα ακούγαμε;
«Δε θα σας το συνιστούσα αυτό… νομίζω θα σας τρελάνω με την ποικιλία των τραγουδιών που μου αρέσουν…»

 

 

Ο Ορφέας Περίδης μαζί με την Λιζέτα Καλημέρη θα είναι στη μουσική σκηνή Σφίγγα, τα Σάββατα 16, 23 και 30 Μαρτίου και 6 και 13 Απριλίου.

 

 

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Σάββατο, 16 Μαρτίου 2019
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης
[email protected]
Tagged with:    

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x