Σοφία Παπάζογλου: “μάλλον κατάφερα να εντυπωσιάσω, με τρόπο αθόρυβο!” | Συνέντευξη

"Μάλλον κατάφερα να εντυπωσιάσω, αλλά με τρόπο αθόρυβο" μου λέει σε κάποια στιγμή της συζήτησης μας… και έχει άλλη βαρύτητα να το ακούω από έναν καλλιτέχνη όπως η Σοφία Παπάζογλου που πέρασε τα 20 χρόνια στο ελληνικό τραγούδι και επέλεγε πάντα να μας απασχολεί με την δουλειά της και μόνο, χωρίς φρου φρου και αρώματα και χωρίς σκάνδαλα και ανόητα τρικ! Μια γυναίκα που αγαπάει την μουσική που βγάζει συναισθήματα και μέσα από τις ερμηνείες της καταφέρνει να μας δίνει εικόνες και αναμνήσεις άλλων εποχών, τότε που οι γυναίκες του πάλκου κουβαλούσαν στη φωνή τους τα "αχ" της καρδιάς… Με αφορμή την συναυλία που θα δώσει στις 21 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια, σε επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου, μιλήσαμε και μάθαμε γι'αυτήν… "Έχω ακόμα μέλλον" μου λέει σε κάποια στιγμή… και συμπληρώνω τώρα εγώ "ευτυχώς για εμάς"!
 ΔςΡΕΦ
Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη
 
Ας ξεκινήσω με το καλοκαίρι που μόλις μας άφησε (τουλάχιστον ημερολογιακά). Πώς ήταν το δικό σας; ‘Ηταν ένα πολύ δημιουργικό καλοκαίρι συναυλιακά, γιατί ταξίδεψα κάνοντας εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με τους αγαπημένους μου μουσικούς και τραγούδησα, γνώρισα ανθρώπους ενδιαφέροντες και είδα πολλά από τα  πανέμορφα μέρη που έχει η χώρα μας (αν και τον Ιούνιο έδωσα μια συναυλία και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες που ήταν υπέροχη και συγκινητική!). Επίσης προέκυψε εντελώς αναπάντεχα, από ένα τραγούδι, ένας ολόκληρος δίσκος με έναν από τους σπουδαιότερους μπουζουκίστες, τον Παναγιώτη Στεργίου, σε στίχους του Δημήτρη Τσάφα. Τα τραγούδια είναι σημερινά, λαικότροπα και όχι μόνο και προέκυψε επίσης  αναπάντεχα και η συμμετοχή του Μανώλη Λιδάκη στον δίσκο που με τιμά ιδιαιτέρως. Αυτά όλα μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι!
 
Με τόσες σπουδαίες συνεργασίες και δεκάδες ώρες πάνω σε σκηνές, ποιο είναι το καινούριο που μπορεί να περιμένει πλέον η Σοφία Παπάζογλου; Ευτυχώς το καινούριο μου προκύπτει συχνά γιατί νοιώθω την ανάγκη να ανανεώνομαι, να δοκιμάζω καινούρια πράγματα για να έρχομαι στα ίσα μου. Μπορεί να είναι καινούριο τραγούδι, μια νέα ματιά σε παλιό τραγούδι, μια καινούρια συνεργασία, ένα τραγούδι που δεν θα περίμενε κανείς να πω και να εκπλήξω, το δύσκολο κοινό που βάζω πείσμα να κερδίσω… Η δουλειά αυτή δε σε αφήνει να βαρεθείς, πάντα υπάρχει κάτι να ανάψει τη φλόγα σου γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο. Δίνουμε εξετάσεις συνεχώς…

 _______________________________________________________________

"Τώρα είναι πια όλα κατευθυνόμενα, οι τραγουδιστές είναι προιόντα μάρκετινγκ, τα talent shows χρησιμοποιούν παιδιά με όνειρα προς κατανάλωση για μια τηλεοπτική σεζόν, τα τραγούδια γράφονται ανέμπνευστα απλά με σκοπό να γίνουν σουξέ, η αισθητική έχει γίνει φτηνή και σχεδόν όλα  μου μοιάζουν ξεδιάντροπα, επιφανειακά και συχνά χυδαία."

 _______________________________________________________________

 
Είναι δύσκολο στην εποχή μας να βρείτε καλά λαϊκά τραγούδια ή απλώς αυτοί που το υποστηρίζουν, δεν ψάχνουν πολύ; Σαφώς υπάρχουν καλά λαικά τραγούδια στην εποχή μας και ταλαντούχοι δημιουργοί. Παρατηρώ όμως πως αυτό που λέμε λαικό  τραγούδι εκφράζει μια περιορισμένη μερίδα κόσμου και είναι και περιορισμένο το άκουσμά του στα ραδιόφωνα. Θεωρείται «παλαιολιθικό» για κάποιο λόγο. Είναι μια παράδοση που δεν θα ήθελα να χαθεί παρ' ολα αυτά γιατί αυτός είναι ο ήχος ο Ελληνικός και προσωπικά κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου γι’αυτό.
 
Πώς προέκυψε η αγάπη σας στο παραδοσιακό τραγούδι; Έζησα σε ένα σπίτι που το παραδοσιακό, κυρίως όμως το λαικό τραγούδι κυριαρχούσαν. Νησιώτικα, ποντιακά, σμυρνέικα και μικρασιάτικα ακούγονταν σχεδόν καθημερινά λόγω καταγωγών των γονιών αλλά και η Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσα είναι προσφυγούπολη, τα γλέντια γίνονταν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και έτσι η παράδοση πέρασε στο DNA  χωρίς πολύ κόπο. Ξεκινώντας όμως την επαγγελματική ενασχόληση με το τραγούδι τα μελέτησα πολύ και είναι μεγάλο σχολείο για όποιον θέλει να μάθει να τραγουδάει καλά.
 
Η σχέση με το κοινό, λένε οι καλλιτέχνες πως είναι κινητήριος δύναμη. Ισχύει και για εσάς; Φυσικά και είναι κινητήριος δύναμη. Χωρίς κοινό οι τραγουδιστές δεν μπορούν να υπάρξουν, ούτε να πράξουν. Η σχέση είναι αμφίδρομη, πολύ δυνατή, πολύ γλυκιά και κρατάει χρόνια…
 
Βρεθήκατε στον χώρο σε μια εποχή που τα πράγματα νομίζω ήταν πιο εύκολα για έναν νέο καλλιτέχνη. Τι έχει αλλάξει κυρίως στο τραγούδι σήμερα; Την εποχή που ξεκίνησα υπήρχαν ακόμη μεγάλοι συνθέτες και έμπειροι παραγωγοί που ξεχώριζαν τα ταλέντα με προσωπικότητα, τα πρότειναν στον κόσμο, υπήρχε η ελευθερία ο ραδιοφωνικός παραγωγός να επιλέξει τα  τραγούδια που θα παίξει χωρίς play list, δεν υπήρχαν καν τα κινητά και το διαδίκτυο και μια αξία είχε μεγάλη πιθανότητα να αναδειχτεί. Τώρα είναι πια όλα κατευθυνόμενα, οι τραγουδιστές είναι προιόντα μάρκετινγκ, τα talent shows χρησιμοποιούν παιδιά με όνειρα προς κατανάλωση για μια τηλεοπτική σεζόν, τα τραγούδια γράφονται ανέμπνευστα απλά με σκοπό να γίνουν σουξέ, η αισθητική έχει γίνει φτηνή και σχεδόν όλα  μου μοιάζουν ξεδιάντροπα, επιφανειακά και συχνά χυδαία.
ΣΟΦΙΑ_ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ01 
"Όσα ήθελα τα πέτυχα…"
 
Πείτε μου μερικές στιγμές της πορείας σας που θεωρείτε σταθμούς… Σίγουρα η συνάντησή μου με τον σπουδαίο Νίκο Μαμαγκάκη ήταν ο πρώτος σημαντικός  σταθμός στην πορεία μου γιατί αυτός με ξεχώρισε (όντας εξαιρετικά επιλεκτικός και δύσκολος με τις φωνές που διάλεγε), μου έδωσε τον πρώτο μου δίσκο και με σύστησε στον χώρο της μουσικής και στο κοινό. Σημαντική ήταν η συνεργασία μου με την ορχήστρα Εστουδιαντίνα γιατί με βρήκε σε μια ζόρικη εποχή καλλιτεχνικά και με βοήθησε να πάρω τα πάνω μου και να συνεχίσω, ήταν αφορμή να μελετήσω νέο ρεπερτόριο, να συνεργαστώ με τη Ελένη Βιτάλη που την αγαπώ πολύ και βέβαια ήταν μια καταπληκτική ορχήστρα και όλοι οι μουσικοί, εξαιρετική παρέα. Πέρασα ωραία εκείνα τα χρόνια… Η συνεργασία μου με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και τον δίσκο "Πέμπτη απόγευμα", την αναφέρω ως πολύ σημαντική επίσης γιατί ξεχώρισε το "Να’χα δυο ζωές" και το "Δεν έχει ταξί" και με πήγε ένα βήμα παραπέρα καλλιτεχνικά. Θα αναφέρω και τη συνεργασία μου με τον Χρήστο Νικολόπουλο, δισκογραφική και επί σκηνής, καθώς και με τον Γιώργο Νταλάρα διότι πρόκειται για ιστορικά πρόσωπα του τραγουδιού μας.
 
Δεν είστε νομίζω από αυτούς που τους ενδιαφέρει να κάνουν την μεγάλη εντύπωση στο τραγούδι με κάτι εφήμερο, απλά θέλετε να κάνετε ωραία πράγματα… Με ενδιαφέρει να τραγουδάω γιατί αυτό πάντα αγαπούσα αληθινά και είναι για μένα η ίδια η ζωή, ήθελα να μπορώ να ζω άνετα και με ποιότητα από αυτό που αγαπώ, ήθελα να ταξιδεύω στον κόσμο και να γνωρίζω καινούρια μέρη και ανθρώπους, ήθελα να κάνω πολλή δισκογραφία με τραγούδια που γουστάρω και ταιριάζουν στην αισθητική και την ψυχή μου, ήθελα να κάνω συνεργασίες που θα μείνουν και θα με γεμίσουν και πλουτίσουν το νου και την καρδιά μου, μου άρεσε η μποέμικη ζωή των καλλιτεχνών και νοιώθω ελεύθερη τραγουδώντας. Όσα ήθελα τα πέτυχα… Επίσης εδώ και 21 χρόνια χωρίς να έχω μπει ποτέ στα βαθιά νερά και κυκλώματα του χώρου συνεχίζω το δρόμο μου εισπράττοντας την αγάπη του κόσμου και των συναδέλφων. Μάλλον κατάφερα να εντυπωσιάσω λοιπόν αλλά με τρόπο αθόρυβο… Και έχω ακόμη μέλλον!
 
Ποιες είναι οι φωνές που σας έχουν αφήσει κάτι στον τρόπο που τραγουδάτε; Η Μαρίκα Nίνου, η Ρόζα Εσκενάζυ, ο Στελλάκης Περπινιάδης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Καίτη Γκρέυ, η Ελένη Βιτάλη, η Billie Holiday, η Whitney Houston, η Aretha Franklin με έχουν επηρεάσει, με έχουν συγκινήσει, με έχουν εντυπωσιάσει, με έχουν καθορίσει και προσπαθώ να «κλέβω» απ’ αυτές τις  ανυπέρβλητες φωνές ό,τι μπορώ. Από τα τσακίσματα της φωνής μέχρι το πάθος…
 
Λαϊκό τραγούδι, παραδοσιακά, jazz, soul… ξέρω πως τα αγαπάτε όλα αυτά! Τελικά η μουσική έχει σε όλα τα είδη της συναίσθημα και λυγμό; Ακριβώς! Το αίσθημα είναι ίδιο και μην ξεχνάμε πως η jazz και η soul είναι λαικές μουσικές, οπότε το αίσθημα είναι λαικό και αναβλύζει απ’ την ψυχή καθαρό και ατόφιο. Το μυαλό ακινητοποιείται και η καρδιά ξεχειλίζει συναίσθημα. Αυτό μου συμβαίνει όταν ακούω μουσικές καθαρές χωρίς να προσποιούνται τίποτα. Εκεί χτυπάει η καρδιά μου!
ΣΟΦΙΑ_ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ02 

 

Τι να περιμένουμε από εσάς τους επόμενους μήνες, δισκογραφικά και σε εμφανίσεις; Στις 21 Σεπτέμβρη θα παρουσιάσω στο θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη στα Βριλήσσια την παράσταση «Ο χτύπος της καρδιάς μου» που βασίζεται στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο μου με διασκευές και επανεκτελέσεις παλιών λαικών τραγουδιών. Την επιμέλεια του προγράμματος κάνει  η Λίνα Νικολακοπούλου προς μεγάλη χαρά και τιμή μου. Θα παίξει μια ομάδα σπουδαίων μουσικών που είναι αγαπημένοι συνεργάτες μου εδώ και χρόνια και είμαι πανευτυχής και περιμένω με λαχτάρα αυτήν τη βραδιά. Επίσης, υπάρχουν κάποιες συζητήσεις για εμφανίσεις τον χειμώνα αλλά δεν έχω κατασταλάξει σε κάτι ακόμη… Δισκογραφικά, μέσα στον Νοέμβρη θα κυκλοφορήσει και η καινούρια μου δουλειά, πάλι από την MLK,  της οποίας τον τίτλο δε γνωρίζω ακόμη, αλλά την πιστεύω πολύ… 

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Τρίτη, 06 Σεπτεμβρίου 2016
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
Ο Νικόλας Σαββίδης τραγουδάει “Ποιον έρωτα σταυρώνεις”
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Νικόλας Σαββίδης κυκλοφορεί το νέο του single με τον τίτλο «Ποιον Έρωτα Σταυρώνεις» σε στίχους Λάζαρου Αντωνιάδη και πάλι, μετά τη συνεργασία τους στη “Στεριά”, το πρώτο τραγούδι που γράψανε μαζί.  Το τραγούδι είναι προπομπός του ντεμπούτου του άλμπουμ, το οποίο έχει μουσικές επιρροές από τη δεκαετία του ’80 με το σύγχρονο […]

Read More
MUSEEKart.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x