Σπείρα Σπείρα… “Κανένα όνειρο δεν το μπλοκάρει μια ομάδα” | Συνέντευξη

Όταν ξεκίνησαν τις χειμερινές τους εμφανίσεις στη Σφίγγα, κανείς τους δε περίμενε την τόσο μεγάλη επιτυχία που θα ακολουθούσε. Απανωτά sold out, δεκάδες φωτογραφίες την επόμενη μέρα από την βραδιά, Δευτέρες που ξαφνικά καθιερώθηκαν και σε άλλους χώρους από μεγάλους ερμηνευτές (σε μια εποχή που οι Δευτέρες περνούσαν απαρατήρητες) και μια επιτυχία που γιγαντώθηκε στόμα με στόμα. Τα παιδιά της Σφίγγας ή αλλιώς τα μέλη της Σπείρα Σπείρα και ο Σταμάτης Κραουνάκης δημιούργησαν ένα πρόγραμμα που αγαπήσαμε όλοι. Πολύ.
Ο Σταμάτης Κραουνάκης μου το χαρακτήρισε “πρόγραμμα για μαγαζί” σε μια συνέντευξη που είχαμε κάνει τότε :
Είναι ένα πρόγραμμα που το ζυμώσαμε παρέα με τους συνεργάτες. Είχαμε ένα ομαδικό ινμποξ και δουλεύαμε από εκεί. Μαγαζί. Αυτός ήταν ο κώδικας για να φτιάξουμε το πρόγραμμα… Τολμήσαμε όμως είναι η αλήθεια… Piovani πχ. και Χατζιδάκι και οι «Νταλίκες» ψαλμωδία. Ομορφιές! Αν η Σφίγγα ήταν τιμωρός, με την ερώτηση τι είναι ο άνθρωπος, η δικιά μας είναι η ερωτιάρα…
Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, μεταφέρουν την “μαγεία” τους στη Θεσσαλονίκη και με τη συναυλία αυτή ως αφορμή, σκέφτηκα να μιλήσω και με τα “παιδιά” για όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στη Μονή Λαζαριστών…

 

 

 

 

Πως νιώθετε μετά την επιτυχία του χειμώνα που η παράσταση σας ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις;

Χρήστος Γεροντίδης – Ωραία, όπως μετά από κάθε επιτυχία. Είναι πολύ ωραίο και εμψυχωτικό να βλέπεις ότι κάνεις κάτι που περνάει στον κόσμο. Ότι ο κόσμος το απολαμβάνει πραγματικά… Και το κοινό της Αθήνας πράγματι την απόλαυσε κι αυτή μας τη δουλειά και ελπίζω ότι το ίδιο θα την ευχαριστηθεί και ο κόσμος εκτός πρωτεύουσας.
Κώστας Μπουγιώτης – Όπως και κάθε χρόνο έτσι και φέτος είναι μεγάλη μας χαρά να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας και σε άλλες πόλεις
Γιώργος Στιβανάκης – Είναι πάντα μεγάλη η χαρά όταν υπάρχει η ευκαιρία να κοινωνήσουμε το έργο μας εκτός  Αθηνών, όπου και νιώθουμε τη λαχτάρα του κόσμου για επαφή και που η ζεστασιά είναι πολλές φορές θερμότερη. Μακάρι να υπήρχαν οι συνθήκες και να μπορούσαμε να παρουσιάσουμε όλα τα έργα μας έστω στις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας.
Σάκης Καραθανάσης –  Ο κόσμος της Αθήνας αγκάλιασε και πίστεψε τις Δευτέρες μας στη Σφίγγα και αυτό έφερε την επιτυχία. Θέλουμε να νιώσουμε και να προσφέρουμε αυτό το συναίσθημα και σε άλλες πόλεις

 

Έρχεστε, λέει το δελτίο τύπου, για να γιατρέψετε όλες τις πονεμένες καρδιές με κέφι, τραγούδι, ποτό, χορό και μπρίο. Είναι ωραίο υποθέτω κάθε φορά που γίνεται αυτό…

Γ. Στιβανάκης – Η ειλικρινής επικοινωνία και συμμετοχή είναι από μόνη της ιαματική και βαθειά πολιτική, πόσο μάλλον όταν μέσο είναι η τέχνη που την κάνει πιο συμπυκνωμένη  και βαθειά. Η Διονυσιακή καταγωγή του μουσικού θεάτρου –φύση της ομάδας σπείρα – σπείρα και του ίδιου του Κραουνάκη-  είναι απόλυτα λυτρωτική για ερμηνευτές και κοινό στην διαδραστική σχέση που αναπτύσσεται.
Χρ. Γεροντίδης – Όχι μόνο τις πονεμένες καρδιές των άλλων… και τις δικές μας! Εννοώ ότι κάθε φορά που συμβαίνει να απευθυνόμαστε με τα τραγούδια στο κοινό, δεν είναι μόνο λυτρωτικό για εκείνο, αλλά και για εμάς που βρισκόμαστε πάνω στη σκηνή. Γιατί βλέπετε… αυτή είναι η δύναμη του τραγουδιού. Να σμίγει τη χαρά και τον πόνο των ανθρώπων. Δεν γνωρίζεις κάθε φορά που ερμηνεύσεις ένα τραγούδι, ποιανού ψυχή θα «ακουμπήσει». Ξέρεις καλά όμως ότι σίγουρα θα βρει αποδέκτη. Αν συμβεί μάλιστα το τραγούδι να βγαίνει από την ψυχή του ερμηνευτή, ε τότε είναι σαν να υπάρχει μια «συγγένεια» κι είναι πολύ ωραίο όλο αυτό… που δεν περιγράφεται εύκολα με λόγια όπως καταλαβαίνετε.
Σ. Καραθανάσης – Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα για έναν καλλιτέχνη που ερμηνεύει στη σκηνή να βλέπει τον κόσμο να χαμογελάει ,να τραγουδάει μαζί του και να βλέπει τα μάτια του πλημμυρισμένα από ζεστασιά και ικανοποίηση. Αυτό καλούμαστε να καταφέρουμε κάθε φορά όπου και αν βρισκόμαστε.
Κ. Μπουγιώτης – Θα συμπληρώσω μόνο πως είναι η μαγική αυτή αίσθηση ότι έχει ολοκληρωθεί ένας στόχος, ότι αυτό που κάνουμε επιτελεί τον απόλυτο σκοπό του…

 

Ποια είναι η ανάγκη ύπαρξης της ομάδας Σπείρα Σπείρα μετά από τόσα χρόνια ακόμα και τι σας κρατάει ενωμένους τα τελευταία χρόνια που είστε εσείς μέλη;

Κ. Μπουγιώτης – Κατ’ αρχάς όπως είπατε η Σπείρα είναι μια ομάδα με ιστορία αρκετών χρόνων και αποτελεί ένα μοναδικό νομίζω για τη χώρα μας καλλιτεχνικό φαινόμενο. Εμείς ως μέλη έχουμε ξεπεράσει πια τα όρια της απλής επαγγελματικής σχέσης. Είμαστε πια σαν οικογένεια, μας συνδέει η βαθιά κατανόηση, ο αλληλοσεβασμός και ο αλληλοθαυμασμός μεταξύ μας.
Σ. Καραθανάσης – Η σπείρα  είναι μια ουτοπική μικρογραφία της κοινωνίας μας με σκοπό να ενοποιήσει τους θεατές. Η ανάγκη μας είναι η αγάπη του κόσμου και η ένωση μας ο Σταμάτης.
Χρ. Γεροντίδης – Η ανάγκη του κόσμου νομίζω να βλέπει κάθε φορά κάτι που ξέρει ότι εμπεριέχει γνησιότητα και βέβαια ποιότητα (όχι με την «παρεξηγημένη» του όρου έννοια). Κι αυτό είναι μάλλον που μας κρατάει ενωμένους. Επίσης η δική μας ανάγκη να έχουμε μια αφετηρία, μια βάση μέσω της οποίας μπορούμε να εκφραζόμαστε καλλιτεχνικά κι εμείς, με δουλειές που επιλέγουμε συναποφασίζοντας, υπό την φροντίδα πάντα, του Σταμάτη.
Γ. Στιβανάκης – Είναι η ανάγκη έκφρασης κι επικοινωνίας μέσα από την τόσο γοητευτική,  ιδιότυπη και πολύπλευρη γλώσσα του λαϊκού μουσικού θεάτρου με δάσκαλο και πρωτεργάτη τον Σταμάτη, γνώστη της πλούσιας ελληνικής παράδοσης του. Αυτή η μοναδικότητα της ομάδας, του έργου της  και του δημιουργού της είναι που μαγνητίζει και συσπειρώνει την ομάδα –μέσα από τις τόσες εναλλαγές της- τόσα χρόνια και κάνει και μένα να μένω ακόμα στους κόλπους της από το 2000 ως σήμερα.

 

Η παρουσία και η φροντίδα του Σταμάτη Κραουνάκη αποτελεί ασφάλεια για τα καλλιτεχνικά σας βήματα;

Χρ. Γεροντίδης – Ασφάλεια από την άποψη ότι έχεις αυτήν την τεράστια καλλιτεχνική οντότητα να σε διδάσκει, να σε καθοδηγεί, να σε παρατηρεί… να σε μαλώνει καμιά φορά! Ταυτόχρονα έχεις και μια ευθύνη απέναντί του, ακριβώς γιατί είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης.
Σ. Καραθανάσης – Ο Σταμάτης και η Σπείρα είναι όπως πολύ ωραία το έθεσες  η φροντίδα μας και οικογένεια μας. Από εκεί και πέρα, με τη καθοδήγηση του, τραβάμε τη δική μας πορεία.
Γ. Στιβανάκης – Η παρουσία του είναι καίρια και καταλυτική.
Κ. Μπουγιώτης – Ο Σταμάτης πάντα είναι αυτός που προτρέχει για την ασφάλεια μας, αν και τα τελευταία χρόνια η σχέσεις δεν είναι αυτές ενός δασκάλου με τους μαθητές αλλά ισότιμων συνεργατών.

 

 

Για όσους δεν σας έχουν ακούσει τον χειμώνα, τι να περιμένουμε στις 11 στη Μονή Λαζαριστών;

Κ. Μπουγιώτης – Ένα μουσικό θέαμα τραγουδιών, αποτελούμενο από αγαπημένα κομμάτια τόσο του Σταμάτη όσο και άλλων μεγάλων δημιουργών.
Χρ. Γεροντίδης – Τα καλύτερα!!! Μην πούμε σημεία του προγράμματος γιατί θα είναι άδικο για το σύνολό του. Μπορώ να σας πω όμως ότι ο κόσμος θα νιώσει πλήρης παρακολουθώντας αυτή την παράσταση.
Σ. Καραθανάσης – Ένα πρόγραμμα δεμένο και ραμμένο στην αγάπη ,τον ερώτα, την χαρά, την λύπη,  το ξεσάλωμα, με τραγούδια αγαπημένα ελληνικά αλλά και ξένα. Μπουζούκι, κιθάρες , πιάνο, ακορντεόν, κρουστά και οχτώ εργάτες επί σκηνής με έναν “εργολάβο”.
Γ. Στιβανάκης – Μια μουσική παράσταση που δίνει φως στην χαμένη ταυτότητα της ομαδικής διασκέδασης. Ένα λαϊκό γλέντι θα έλεγα εγώ…

 

 

Ποια είναι για τον καθένα σας η πιο αγαπημένη στιγμή της παράστασης;

Γ. Στιβανάκης – Όταν η μέθεξη της βραδιάς ενώνει σκηνή και πλατεία, την ομάδα και το κοινό και πλέον όλοι μαζί έτοιμοι καλωσορίζουμε την είσοδο του Σταμάτη.
Κ. Μπουγιώτης – Εγώ νομίζω όταν ανεβαίνει ο Σταμάτης στη σκηνή. Έχει δημιουργηθεί ήδη μια ατμόσφαιρα και όταν έρχεται και ο ίδιος η κατάσταση πια απογειώνεται.
Σ. Καραθανάσης – Ναι, στο «Πανεπιστήμιο», την ώρα που μπαίνει ο Σταμάτης να πάρει την σκυτάλη…
Χρ. Γεροντίδης – Εγώ θα σας πω μια άλλη αγαπημένη μου στιγμή στη παράσταση… Το ντουέτο μου με τον Κώστα στο «Canzone del mal di luna” του Piovani!

 

Περιγράψτε μου με μια λέξη ο καθένας τη σχέση σας με τον Σταμάτη Κραουνάκη και με μία λέξη την συνεργασία μεταξύ σας…

Χρ. Γεροντίδης – Ανεπανάληπτη
Σ. Καραθανάσης – Εθισμός | Σχολή
Κ. Μπουγιώτης – Οικογενειακή | δώρο
Γ. Στιβανάκης – Μοιραία (x 2)

 

Τα προσωπικά όνειρα σας, μένουν εκ των πραγμάτων λίγο πίσω όταν πρέπει να είστε μέλη μιας τόσο δημιουργικής ομάδας ή δεν εμποδίζει το ένα το άλλο;

Χρ. Γεροντίδης – Αν το όνειρο είναι γραφτό του να γίνει πραγματικότητα, θα γίνει! Δεν νομίζω ότι το «μπλοκάρει» μια ομάδα… Μπορεί καμιά φορά να το καθυστερεί, αλλά αν είναι να βρει τον δρόμο του, θα τον βρει!
Γ. Στιβανάκης – Ως ηθοποιός τα όνειρα μου γεννιόντουσαν πάντα μέσα από ομάδες και στόχος μου ήταν πάντα οι συνεργασίες. Άλλωστε πάντα το άτομο ισχύει μέσα στο σύνολο και πότε δεν ένιωσα ότι το ένα εμποδίζει ή αναιρεί το άλλο.
Κ. Μπουγιώτης – Κανένας  και τίποτα δεν εμποδίζει κανέναν και τίποτε. Όλοι μας έχουμε  τα προσωπικά μας όνειρα και τα κυνηγάμε όσο και όπως μπορούμε και αυτό είναι που κάνει και την ομάδα μας τόσο δυνατή.
Σ. Καραθανάσης – Σίγουρα το να είσαι σε μια ομάδα και πόσο μάλλον στη συγκεκριμένη, απαιτεί χρόνο και προσήλωση, όμως πάντα ο Σταμάτης και τα υπόλοιπα μέλη δείχνουν κατανόηση και πίστη στον προσωπική πορεία του καθενός ξεχωριστά.

 

 

Για τέλος, επιστρέφω σε εκείνη τη συνέντευξη με τον Κραουνάκη, τον περασμένο Νοέμβριο. Του είχα ζητήσει θυμάμαι να μου πει με ποιο συναίσθημα θα επιθυμούσε να φεύγουν αυτοί που έρχονται σε αυτές τις συναυλίες τους…

Α, θέλω να μη υπάρχει κανένας χωρίς ζευγάρι όταν τελειώσει η βραδιά… να μην υπάρχει κανένας μοναχός. Γίνεται;

Γίνεται κύριε Κραουνάκη, γίνεται! Ραντεβού την Τετάρτη στη Μονή Λαζαριστών…

 

 

*Φωτογραφίες : Σταύρος Χαμπάκης | Αγγελική Παπαϊωάννου | Μάρκος Χιωτάκης

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Κυριακή, 08 Ιουλίου 2018
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης
[email protected]

 

 

 

 

About the author /


Related Articles

Απάντηση

1 Comment
Νεότερα
Παλιότερα most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Σταμάτης Κραουνάκης, η Σπείρα και φίλοι μουσικοί έρχονται  σπίτι και παίζουνε για […]

Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x