ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Οι Les Au Revoir μας υποδέχονται στον… ρετρό κόσμο τους!

"Au revoir σημαίνει εις το επανιδείν. Είναι ένας χαιρετισμός που προδίδει φυγή, αλλά υπόσχεται επιστροφή…"

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη

 

Κυκλοφόρησαν μία απο τις πιο ωραίες διασκευές της χρονιάς και κέρδισαν την προσοχή μας… Οι Les Au Revoir δημιουργήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και κουβαλάνε αρκετή απο την μαγεία της πόλης τους και τον ρομαντισμό μιας εποχής που θέλουν να ζωντανέψουν μέσα απο τα τραγούδια τους… Η Αλεξάνδρα, τραγουδίστρια τους, μας εξηγεί όσα θέλουμε να μάθουμε γι'αυτό το καινούριο μουσικό σχήμα, αλλά μας μεταφέρει και στον κόσμο των Les Au Revoir, που φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον…
 
————————————————————————————————————————
 
Τα μόνα που ξέρουμε για εσάς είναι ότι είστε από Θεσσαλονίκη και κυκλοφορήσατε το πρώτο σας τραγούδι. Δώστε μας παραπάνω στοιχεία για την μπάντα…
-Οι Les au revoir αποτελούνται από τον Κώστα Καραμήτσο στα πλήκτρα, τον Λεωνίδα Αναγνώστου στην ακουστική κιθάρα και την Αλεξάνδρα Μπουνάτσα στο τραγούδι.  Το group είναι παιδί της Plus Rec. Η δημιουργία μας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν τυχαία. Είμαστε ίσως από τη γενιά καλλιτεχνών που ανακαλύφθηκαν μέσω ίντερνετ. Έτσι γνωριστήκαμε και με τον παραγωγό μας Χάρη Πρώιο. Το ύφος του group δημιουργήθηκε μέσα από  την ταύτιση και συνύπαρξη μουσικών ιδεών και επιρροών. Με την καθοδήγηση του Χάρη στα μονοπάτια των ήχων που μου αρέσουν όπου αυτός τα εμπλούτισε με τις δικές του ιδέες. Ο Κώστας και ο Λεωνίδας, δύο εξαίρετοι μουσικοί, έρχονται σαν ο συνδετικός κρίκος όλων αυτών. Οι les au revoir επομένως είναι μια ομάδα που ο καθένας συνεισφέρει με συστατικό τον χαρακτήρα, τις γνώσεις και τις ιδέες του! 
 
Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα; συμβολίζει κάτι;
-Au revoir σημαίνει εις το επανιδείν. Είναι ένας χαιρετισμός που προδίδει φυγή, αλλά υπόσχεται επιστροφή. Η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά είναι μια διασκευή σε bossa nova ρυθμό, στο κλασσικό τραγούδι “Θα Ξανάρθεις”. Επομένως το όνομα μας περιέχει αυτό που είμαστε, τον ρομαντισμό της γαλλικής γλώσσας, το εύηχο του ρεπερτορίου μας και το στυλ της δισκογραφίας μας!
 
To “Θα Ξανάρθεις» είναι ένα τραγούδι της δεκαετίας του ’30. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να το διασκευάσετε και να είναι το πρώτο σας single;
-Δεκαετία 30’ ε; Λίγο μετά την οικονομική κρίση λίγο πριν τον πόλεμο. Τότε που ο βουβός κινηματογράφος αποκτά δική του φωνή. Που ο κόσμος ακούει τζαζ και χορεύει lindy hop στους δρόμους φορώντας μοδάτα ρούχα. Πολύ δημιουργική εποχή!
Όταν βγήκαμε στην αναζήτηση τραγουδιού γνωρίζαμε ήδη την εποχή που θέλαμε ν’ αναβιώσουμε. Ψάχνοντας, πέσαμε πάνω στο «Θα ξανάρθεις» και η αντίδραση μας ήταν να σιγοτραγουδήσουμε τα λόγια του «Θα ξανάρθεις όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα ξανάρθεις». Και ποιος δε τα ξέρει;  Αυτό ήταν! το πρώτο μας τραγούδι!

[ “Όταν φέρεσαι με σεβασμό στη δημιουργία άλλου καλλιτέχνη, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανάλογο της 1ης εκτέλεσης” ]

 

  
 
Είναι μια «ασφαλής» επιλογή ένα τραγούδι που έχει ήδη κάνει επιτυχία στο παρελθόν;
-Η επιλογή μας είναι να κινηθούμε δισκογραφικά σε διασκευές ρετρό ελληνικών τραγουδιών και να δώσουμε μέσα από νέες ενορχηστρώσεις και ρυθμούς «Ζωή» σε παλιές ξεχασμένες, αλλά πολύ σημαντικές μελωδίες, που σήμερα η νεολαία δεν γνωρίζει. Όταν φέρεσαι με σεβασμό στη δημιουργία άλλου καλλιτέχνη πιστεύω πως το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ανάλογο της 1ης εκτέλεσης. Φυσικά γι’ αυτό θα δείξει ο χρόνος και η αποδοχή του κόσμο.

 [ “μουσική επανάσταση δύσκολα θα ξαναζήσουμε” ]

 
Eπιστρέφουμε, όπως φαίνεται, μουσικά σε προηγούμενες δεκαετίες με τάσεις jazz, swing, bossa nova. Είναι μία θετική στροφή αυτή για τη μουσική;
-Νομίζω πως στην μουσική πλέον έχουν παιχτεί τα πάντα! Η τελευταία μουσική επανάσταση ήταν της ηλεκτρονικής μουσικής στις αρχές της δεκαετίας του 90 και από εκείνη την στιγμή μέχρι και σήμερα έχουμε ακούσει όλες τις κλασσικές μελωδίες σε διασκευές πάνω σε ηλεκτρονικές φόρμες. Κάθε μουσική στροφή στο παρελθόν κρύβει πολλά θετικά, γιατί οι νέοι ακούν μουσικές περασμένων δεκαετιών και γνωρίζουν κουλτούρες που πέρασαν, αναζητώντας κάτι διαφορετικό από την καθημερινότητα τους! Φυσικά μουσική επανάσταση δύσκολα θα ξαναζήσουμε και αυτό λίγο μας στεναχωρεί, αλλά κάθε μουσική στροφή στο παρελθόν, που γίνεται με σεβασμό μόνο θετικά έχει να δώσει.
 
Η Θεσσαλονίκη είναι η βάση σας… αποτελεί και έμπνευση;
Ακούγονται τόσα πολλά για την πόλη μας. Είναι ερωτική, γεμάτη ζωή και ωραίους ανθρώπους. Είναι όλα αλήθεια (χαχαχαχα!).
Στιχουργός να μην είσαι, περπατάς στην παραλία με φόντο τον Λευκό Πύργο στις 8.30 το βραδάκι, την ώρα που πέφτει ο ήλιος και γίνεσαι! Προχωράς στο κέντρο της και ακούγονται από παντού μουσικές. Από υπαίθριους μουσικούς, αλλά και από μαγαζιά. Εντάξει ακούς και θορύβους από την κίνηση και τον εκνευρισμό, αλλά αυτό της δίνει ζωντάνια. Νιώθεις τον κόσμο γύρω σου να ζει ακόμα και στις τέσσερις το βραδύ μεσοβδόμαδα. Μπορώ να γράψω τόσα πολλά για την πόλη μου που θα σας ζαλίσω. Ας αρκεστούμε σ’ αυτή τη βόλτα. ‘Όποιος την κάνει θα καταλάβει τη σημαίνει έμπνευση!

 


 
Είναι μια πόλη που μπορεί εύκολα να δεχτεί νέους καλλιτέχνες και νέες τάσεις, είτε στη μουσική, είτε σε άλλες τέχνες;
Είναι μια πόλη που έχει ένα σπίτι για όλους. Σε κάθε γωνιά της θα βρεις και μια διαφορετική κουλτούρα. Η Ναβαρίνου είναι ροκ, το λιμάνι λαϊκό, η Ικτίνου ρετρό, η Βαλαωρίτου house και τα λαδάδικα συνδυάζουν τα πάντα. Υπάρχουν εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας (που είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια), boutiques για νέους δημιουργούς σε ρούχα, κοσμήματα, κατασκευές και τόσα πολλά άλλα. Οι άνθρωποι της ψάχνονται. Είναι δημιουργικοί. Οπότε ναι, αυτός ο κόσμος δέχεται το καινούριο, το διαφορετικό.
 
Είναι εύκολη για εσάς αυτή η κοινή δημιουργική συνύπαρξη;
Είναι σα μια παρέα που το κάθε μέλος της έχει μια διαφορετική ιδιότητα. Φανταστείτε μόνο μια συζήτηση αυτών των ανθρώπων. Πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να είναι! Σ’ ένα θέμα ο καθένας να βάζει τις γνώσεις και την εμπειρία του. Έτσι είμαστε κι εμείς. Το αποτέλεσμα είναι επηρεασμένο απ’ όλ’ αυτά. Από την επιλογή του ονόματος μέχρι το clip του τραγουδιού.
 
Πώς είναι για τους Les Au Revoir το απόλυτα επιτυχημένο live;
Ξεκινάει σίγουρα με τρέμουλο στα πόδια. Πρώτο τραγούδι, το δικό μας και ο κόσμος το σιγοτραγουδάει. Κάπως έτσι και το υπόλοιπο πρόγραμμα. Φαντάζομαι να βλέπω κάποιον από το κοινό ν’ απευθύνεται σε φίλο του τραγουδώντας μαζί μας, χαμογελώντας. Να χορεύει ο κόσμος στα εύθυμα τραγούδια και να ταξιδεύει μαζί μας στα πιο ήρεμα. Τελειώνει με τρέμουλο στα πόδια. Από συγκίνηση κι ενθουσιασμό αυτή τη φορά!

 

Ποιο θα είναι το επόμενο κομμάτι που θα ακούσουμε από εσάς;
Βρισκόμαστε πάνω στην αναζήτηση αυτή τη περίοδο. Έχουμε ετοιμάσει κάτι που θα βγει μεσ’ απ’ τις πρόβες, σε λίγο καιρό. Το ύφος θα είναι πάντως το ίδιο. Διασκευή-ρετρό τραγούδι-Ταξιδιάρικος ήχος!
 
Είναι στα σχέδια σας ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ;
Το έχουμε συζητήσει, αλλά είναι νωρίς ακόμα. Αυτή την περίοδο θα δώσουμε έμφαση στα lives και όταν νιώσουμε έτοιμοι ίσως ηχογραφήσουμε κάτι ολοκληρωμένο.
 
Το καλοκαίρι θα σας βρούμε κάπου;
Σε λίγες μέρες θα ανακοινώσουμε στην σελίδα μας στο facebook (https://www.facebook.com/LesAuRevoir)  για τα επικείμενα lives μας. Μέχρι τότε μπορείτε ν’ απολαύσετε το τραγούδι μας «Θα ξανάρθεις» στο youtube και το ραδιόφωνο!
 
 
Το "Θα Ξανάρθεις" είναι σε μουσική του Κώστα Γιαννίδη και στίχους του Αλέκου Σακελλάριου. Κυκλοφορεί σε digital μορφή ( iTunes link: https://itunes.apple.com/gr/album/tha-ksanartheis-single/id882791067 ) απο την Plus records και την Cobalt

 

  • Ημερομηνία δημοσίευσης
    Δευτέρα, 14 Ιουλίου 2014
 
 
Συνέντευξη / Παρουσίαση : Γιώργος Σταυρακίδης
([email protected])

 

 

 

Tagged with:     ,

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x