“Τη ζωή μετράω σε… ανάσες” | Ο Γιώργος Βαγγελάκης γράφει για το νέο του βιβλίο

Εισαγωγή : Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])
Η κυκλοφορία ενός καινούριου βιβλίου ποίησης, είναι πάντα η αρχή μίας νέας διαδρομής. Με αφετηρία την πένα του ποιητή και με τέρμα το μυαλό του αναγνώστη, οι λέξεις ενός ποιήματος έχουν πάντα ως στόχο τους το “ανακάτεμα” των συναισθημάτων. Ο Γιώργος Βαγγελάκης μας απασχολεί τα τελευταία χρόνια με τις ποιητικές του εκδόσεις. Γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Πρέβεζα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία καθώς και Εκπαιδευτική Θεωρία, Ιστορία και Πολιτική στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης και μετά Ειδική Αγωγή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως εκπαιδευτικός – παιδαγωγός, ενώ έχει κυκλοφορήσει μέχρι τώρα τρεις ποιητικές συλλογές.
Μετά το “Ημερολόγιο Σκέψεων” και το “Μια Ματιά”, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό το βιβλίο “Τη ζωή μετράω σε… ανάσες” (Εκδόσεις Πηγή). Ο Γιώργος Βαγγελάκης γράφει για τις εσωτερικές στιγμές του ανθρώπου. Για το κοντά και το μακριά ενός έρωτα. Για τις αποστάσεις που κρατάμε από τους άλλους. Για τα χιλιόμετρα που διανύουμε για όσα επιθυμούμε στη ζωή.
Η γραφή του Βαγγελάκη έχει πάντα ένα κρυφό φως. Ένα παράθυρο που δειλά ανοίγει στον έξω κόσμο και τον κάνει συνένοχο στις πιο ωραίες λέξεις του. Οι “Ανάσες” του, αποτελούν το πιο ολοκληρωμένο έργο του μέχρι τώρα, με την ωριμότητα του ανθρώπου που, πλέον, δείχνει να γράφει “έξω” από τις δικές του άγκυρες. Με ποιήματα που αφορούν ένα μεγάλο κοινό πλέον και αυτό είναι που κάνει σημαντικές τις “Ανάσες”. Κανείς δε λέει πως η ποίηση είναι εύκολη. Κανείς όμως δε μπορεί να πει πως η ποίηση δε μπορεί να αγγίξει ένα μεγάλο κοινό. Και οι “Ανάσες” του Βαγγελάκη είναι μία τέτοια συλλογή. Χωρίς να ζητιανεύει το συναίσθημα, καταφέρνει με έναν σοβαρό και τίμιο τρόπο να το κερδίσει.
Η Γιώργος Βαγγελάκης, γράφει παρακάτω – αποκλειστικά για το MUSEEKart – λίγες σκέψεις του για τη νέα του συλλογή :

 

 


Ανάσα και βήμα∙ αυτό θα πει ζωή.
Μέτρημα∙ σταθερό, αέναο, οδηγός και αρωγός. Μέτρημα στιγμών, αληθειών, εμπειριών, ονείρων, ανθρώπων, συναισθημάτων. Και τελικά τι μένει; Η ίδια η ζωή, χωρίς πολλά περιτυλίγματα και φτιασίδια να καθρεφτίζουν και να θαμπώνουν το βλέμμα και τη ματιά.
Τι είναι όμως οι ανάσες; Οι ανάσες είναι συνείδηση, είναι αντίληψη, είναι συναίσθημα. Τα πνευμόνια εμπεριέχουν την πνοή της ανάσας καθώς αυτή έρχεται και φεύγει∙ είναι το αποθετήριο των αισθητηριακών εντυπώσεων και όχημα για κάθε μια από τις πέντε μας  αισθήσεις.  Οι «ανάσες», εν προκειμένω, είναι μια βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία με τον εσωτερικό μας κόσμο, τον άλλον μας εαυτό, αυτόν που ενίοτε κρύβουμε καλά, όχι μόνο από τους άλλους αλλά κι από εμάς τους ίδιους. Στις σελίδες της συλλογής αυτής, η ανθρώπινη υπόσταση λαμβάνει ιδιαίτερη σημασία και γίνεται μια προσπάθεια επαναπροσέγγισης του εαυτού μέσα από μία ενδοσκόπηση. Ένα κράμα 43 ποιημάτων με έντονο υπαρξισμό και ανθρωποκεντρισμό, σε μια εποχή που ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο αλλά με τον λάθος τρόπο. Τα πάθη καθοδηγούν κι ερμηνεύουν το καθημερινό συγκείμενο.
Οι σκιές μας περιφέρονται και φωτίζονται από το ισχνό φως του φεγγαριού, που άλλοτε ολόγιομο κι άλλοτε ως άλλο μειλίχιο χαμόγελο του Πλούτωνα στέκει στον ουρανό, παρατηρητής όσων λαμβάνουν χώρα αλλά και συνομιλητής∙ συνομιλητής που αφουγκράζεται και δέχεται ικεσίες.
Έρως∙ ανίκητος, απροσπέλαστος, διαχρονικός. Πηγή έμπνευσης ανά τους αιώνες. Από τους πρώτους λυρικούς ποιητές, που μας μύησαν στο γλυκόπικρό του δέος, μέχρι τους σύγχρονούς μας, ο έρωτας υπήρξε σταθερή μνεία στο ποιητικό γίγνεσθαι. Έτσι κι εδώ. Έρωτες του θέρους, σκεπασμένοι στα αρώματα των βουκαμβιλιών, στο αφράλατο λίκνισμα των  κυμάτων του πελάγους, έρωτες μονόπλευροι αλλά και έρωτες ολοκληρωμένοι.
Οι «ανάσες» είναι μία μύηση στην λατρεία των στιγμών, των απλών καθημερινών, των μεμονωμένων περιστάσεων που χρωματίζονται από έναν ποιητικό μανδύα. Είναι μια συλλογή που θέλει να μιλήσει στην καρδιά κάθε αναγνώστη και να τον οδηγήσει σε νέα μονοπάτια.
Αφεθείτε και δώστε πνοή σε κάθε βήμα.
Β.Γ.

"Τη ζωή μετράω σε... ανάσες" | Ο Γιώργος Βαγγελάκης γράφει για το νέο του βιβλίο

Βρείτε τη συλλογή “Τη ζωή μετράω σε… ανάσες” σε όλα τα βιβλιοπωλεία και στο https://www.pigi.gr/product/ti-zoi-metrao-se-anases/

 

 

 

About the author /


Αγαπώ τις μουσικές που έχουν συναισθήματα και τις ταινίες που με ταξιδεύουν... γράφω για όσα νομίζω πως το αξίζουν και για όσα κάνουν λίγο πιο όμορφη την ζωή γύρω μας... στο MUSEEKart.com ξεκινάνε για εμάς όλα από την αρχή... μουσικές + άνθρωποι...

Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x