Το “Χελιδόνι” πετάει ακόμα (ευτυχώς) και έρχεται πάλι στη Θεσσαλονίκη!

Η παράσταση που συγκίνησε το θεατρικό κοινό της Θεσσαλονίκης την περασμένη σεζόν, όταν ήρθε και «άνοιξε» το Θέατρο Αμαλία, μαθαίνω πως επιστρέφει στον ίδιο χώρο για λίγες ακόμα παραστάσεις, για εκείνους που άκουσαν και ενημερώθηκαν πως χάσανε μία από τις πιο τρυφερές, θεατρικές δουλειές των τελευταίων χρόνων…

 

Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected])

Στις 20, 21 και 22 του Σεπτέμβρη, η παράσταση, σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα και μετάφραση από τα Ισπανικά της Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, το «Χελιδόνι», επιστρέφει στο ομώνυμο θέατρο της Οδού Αμαλίας.
Για εμάς που το είδαμε ήδη, πρόκειται για μια από τις βαθιά κοινωνικές, πολιτικές και κυρίως, ανθρώπινες ιστορίες που γράφτηκε από τον Καταλανό Γκιλιέμ Κλούα το 2016, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση της 12ης Ιουνίου της ίδιας χρονιάς στο gaybar του Ορλάντο. Ένα θέμα που όσο κι αν μοιάζει να αφορά ένα συγκεκριμένο, ίσως, κομμάτι της κοινωνίας, τελικά η «μαγεία» του είναι πως καταφέρνει να κρατήσει όλους τους θεατές του μέχρι την τελευταία στιγμή και να τους πείσει πως το θέμα του αφορά ολόκληρη την κοινωνία μας. Τον καθένα μας ξεχωριστά.

 

Η Αμέλια και ο Ραμόν. Μια ηλικιωμένη γυναίκα και ένας νεαρός άντρας. Ένα μάθημα μουσικής. Ένα ψέμα. Ένα γράμμα. Μια αγάπη. Χωρισμένη στα δύο. Οι ενοχές για όσα μπορούσαν να γίνουν και δεν έγιναν. Οι ενοχές για όσα έγιναν και δεν έπρεπε. Η Αμέλια και ο Ραμόν. Η αλήθεια τους. Οι ζωές τους. Για πάντα μάλλον μπλεγμένες μεταξύ τους. Κι ας μη γνώριζε ο ένας τον άλλον μέχρι εκείνη τη μέρα…

 

Από την περσινή συνέντευξη τύπου στο Θέατρο Αμαλία | Φωτο : Γιώργος Σταυρακίδης

 

Η Σοφία Σεϊρλή είναι η Αμέλια και ο Βασίλης Μαυρογεωργίου είναι ο Ραμόν σε αυτή τη παράσταση που συγκλόνισε στο «Μικρό Γκλόρια» στην Αθήνα, υπό τη φροντίδα του εξαιρετικού, καλλιτεχνικού διευθυντή του, Άγγελου Μπούρα. Δύο ερμηνείες που μεταφέρουν επιτυχώς τα συναισθήματα που ήθελε να δημιουργήσει ο συγγραφέας στο κείμενο του.

 

Ο Γκιλιέμ Κλούα ανήκει στη νέα γενιά Ισπανών συγγραφέων, μιας σχολής που καταπιάνεται κυρίως με σημερινά θέματα που δύσκολα θίγονται από άλλους συγγραφείς και τα μεταφέρουν στο χαρτί με τέτοιο τρόπο που μπορούν εύκολα να αναδείξουν τα συναισθήματα που προκαλούνται μέσα από τις ανθρώπινες συμπεριφορές. Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει πει το 2017 στον Παναγιώτη Μήλα του catisart.gr  : “Το κοινό συνδέεται άμεσα με ένα κείμενο που δεν μιλάει μόνο για τους γκέι και την τρομοκρατία αλλά και για το πόσο σημαντικό είναι να πούμε όσο ακόμα είναι καιρός «σ’ αγαπώ» στους ανθρώπους που αγαπάμε”.

 

Σοφία Σεϊρλή, στη περσινή συνέντευξη τύπου στο Θέατρο Αμαλία | Φωτο : Γιώργος Σταυρακίδης

 

Η Ελένη Γκασούκα, σημαντική σκηνοθέτης με εξαιρετικές δουλειές στο ενεργητικό της αλλά και με μία ευαισθησία που καθρεφτίζεται σε όσα παρουσιάζει, μοιάζει η ιδανική που θα μπορούσε να «χτίσει» την ιστορία του «Χελιδονιού» στη σκηνή του θεάτρου. Στο λίγο που μίλησα μαζί της, αλλά και στην συνέντευξη τύπου του Θεάτρου Αμαλία που συναντηθήκαμε, κατάλαβα γρήγορα την αγωνία και την αγάπη της για αυτή την παράσταση που απέδωσε εξαιρετικά μέσα από τις ερμηνείες των σπουδαίων ηθοποιών της. Από τις σιωπές τους, τις κινήσεις τους και τον τρόπο που πλησιάζει ο ένας τον άλλον, τόσο μέσα από τα λόγια τους όσο και με το σώμα τους, μέχρι το υπέροχο τραγούδι που έγραψαν ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος και ο Θέμης Καραμουρατίδης, το «Χελιδόνι» ακροβατεί ανάμεσα στο γέλιο και στο κλάμα με τέτοιο τρόπο που στο τέλος ο θεατής στέκεται ανάμεσα στα δύο και κρατάει την γλύκα των λέξεων. Ίσως αυτή η γλύκα να είναι η αφορμή για πολλούς από τους θεατές να προβληματιστούν και να αναθεωρήσουν απόψεις και πράξεις που «στοιχειώνουν» την κοινωνίας μας. Άλλωστε οι συμπεριφορές και οι κοινωνίες διαμορφώνονται από εμένα, από εσένα, από τον δίπλα μας. Δεν είναι κάτι ξένο για κανέναν. Οι κοινωνίες είναι οι άνθρωποι τους και η στάση που κρατάνε απέναντι σε ζητήματα που προκύπτουν ώστε να τις διαμορφώσουν.

 

Το «Χελιδόνι» λοιπόν, είναι μια από τις πιο σπουδαίες παραστάσεις του σύγχρονου θεάτρου. Σπουδαία την κάνει κυρίως, η διαχείριση του κειμένου και τα νοήματα της. Οι ερμηνείες και οι άνθρωποι της. Δε θα δείτε κάτι φαντασμαγορικό. Δε θα δείτε κάτι μεγαλοπρεπές. Άλλωστε ποτέ δεν διαφημίστηκε ως κάτι τέτοιο. Θα δείτε όμως μια παράσταση που συνδέεται άμεσα με τον θεατή της. Με το συναίσθημα χωρίς να γίνεται γραφική. Με το γέλιο χωρίς να γίνεται γελοία. Με το κλάμα χωρίς να γίνεται μελό.

 

Ήρθε ο χειμώνας
Ο ουρανός ψηλά βουρκώνει
Να μη φοβάσαι
Σου στέλνω ένα χελιδόνι
Για να σου φέρει
Ένα ανοιξιάτικο τραγούδι
Να σε ζεστάνει
Όπως ο ήλιος το λουλούδι
Χελιδόνι που γυρίζει στη φωλιά του
Κουβαλά ένα μυστικό μες στα φτερά του
Χελιδόνι που για λίγο σε έχει αφήσει
Μες στον ύπνο σου θα ‘ρθει να σε φιλήσει
Μια ηλιαχτίδα
Κι όλος ο κόσμος θα γλυκάνει
Διώχνει τον πόνο
Σαν καλοκαίρι που όλα φτάνει
Κάθε σου φόβος
Μέσα στη νύχτα θα σκορπίσει
Και το χειμώνα
Θα ‘ρθει η άνοιξη να σβήσει
Χελιδόνι που γυρίζει στη φωλιά του
Κουβαλά ένα μυστικό μες στα φτερά του
Χελιδόνι που για λίγο σε έχει αφήσει
Μες στον ύπνο σου θα ‘ρθει να σε φιλήσει.

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x