Το “Φορεμένο Αλλιώς” και άλλες ιστορίες… Συνέντευξη από τον Γιάννη Σουλάκη!

"Καταθέτω την ψυχή μου στις ψυχές άλλων ανθρώπων, αυτή είναι η επαφή μας…"

Συνέντευξη στον Γιώργο Σταυρακίδη
 
 

Τον Γιάννη Σουλάκη τον γνωρίζω απο τα πρώτα του μουσικά βήματα, όταν παρουσίαζε την "Πρώτη Παράσταση" του, με τραγούδια απο την jazz μουσική… ο καιρός πέρασε, αλλάξαμε κι εγώ κι αυτός, όμως κάποιες κοινές αγάπες μας παραμένουν δυνατές… όπως η jazz μουσική και η αγάπη για την καλή μουσική και τις τέχνες… ένας άνθρωπος που έχει αφιερωθεί στις καλλιτεχνικές του ανησυχίες και στην επαφή του με το κοινό, δε θα μπορούσε παρά να είναι ένας καλλιτέχνης που ξέρει να παρουσιάζει σπουδαίες δουλειές… τον συνάντησα και μιλήσαμε για την νέα του παράσταση στο Χυτήριο, αλλά και για πολλά άλλα που δεν είχαμε συζητήσει άλλη φορά… κυρίες και κύριοι, ο Γιάννης Σουλάκης…

 
————————————————————————————————————————
 
Μετά από ένα χρόνο, επιστρέφεις με καινούρια παράσταση στο Χυτήριο, ένιωσες πως σου έλειψε η επαφή με τον κόσμο;
Φυσικα και μου έλειψε η επαφή με το κοινό. Έχω επιλέξει να εκφράζομαι μέσω της τέχνης του τραγουδιού, η οποία εξαρτάται απο αυτήν την επαφή. Δεν είμαι ζωγράφος ώστε να αποτυπώνω την δημιουργία μου πάνω σε ενα καμβά. Καταθέτω την ψυχή μου στις ψυχές άλλων ανθρώπων, αυτή είναι η επαφή μας.

 
Μπορεί να επηρεάσει τον καλλιτέχνη ένα κοινό χλιαρό, ή ένα ένθερμο κοινό που δείχνει πως περνάει καλά;
Η τέχνη του τραγουδιού όπως και η τέχνη της υποκριτικής είναι ζωντανές. Κατά την γνώμη μου υπάρχει ανταλλαγή ενέργειας με το κοινό, οπότε δεν μπορείς να μην γίνεσαι αποδέκτης αυτής της όποιας ενέργειας. Γι'αυτό και η κάθε εμφάνιση ειναι μοναδική.

 
Όταν είχαμε μιλήσει πρίν ένα χρόνο, μου είχες πεί πως από τότε ήδη σκεφτόσουν την επόμενη δουλειά… το «Φορεμένο Αλλιώς» είναι ακριβώς αυτό που φανταζόσουν να παρουσιάσεις;
Το "Φορεμένο Αλλιώς" είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φανταζόμουν. Αυτό το οφείλω σε όλους τους συνεργατες μου που ο καθένας ξεχωριστά κατέθεσε κομμάτι της ψυχής του σε αυτή την δημιουργία.

 
Τελικά, τι είναι το «Φορεμένο Αλλιώς» και πώς βγήκε ο τίτλος;
Το "Φορεμένο Αλλιώς" είναι γνωστά τραγούδια, κυρίως ελλήνων συνθετών, τα οποία παντρεύουμε με ήχους απο την rock, την soul, την Jazz και την funk. Ο τίτλος της παράστασης προκύπτει απο αυτη μας την παρέμβαση στα τραγουδια.

 
Νιώθεις πως τα πράγματα σου έρχονται εύκολα έτσι όπως θές ή θέλει πολύ δουλειά για να κατακτήσεις κορυφές;
Θέλει πολύ δουλειά για να κατακτήσεις το οτιδήποτε, πόσο μάλλον για να κατακτήσεις κορυφές, όπου κατα την γνώμη μου κορυφές δεν υπάρχουν στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα ή αν υπάρξουν, αυτόματα πεθαίνει και η δημιουργία του καλλιτέχνη.

 
Πές μου πώς αισθάνεσαι όταν ανεβαίνεις πάνω στη σκηνή…
Δεν μπορω να σου περιγράψω με λέξεις αυτο που αισθάνομαι, το μονο που μπορω να πώ με βεβαιότητα ειναι πως αισθάνομαι περισσότερο οικεία πανω στην σκηνη απ'οτι εκτός σκηνής, στην καθημερινότητα μου.

 


 
Υπάρχουν καλλιτέχνες στην Ελλάδα που νομίζεις πως μπορείς να πλησιάσεις καλλιτεχνικά και , κυρίως, μουσικά;
Ναι υπάρχουν!!! Είναι πάνω κάτω βέβαια της δικής μου γενιάς γιατι τα τελευταία χρόνια οι έλληνες καλλιτέχνες έχουν εκπαιδευτεί πάνω στον δυτικό τρόπο ερμηνείας και τοποθέτησης τις φωνής. Κάτι που συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια μόνο στους λυρικούς καλλιτέχνες… πλέον και στο σύγχρονο τραγούδι ακολουθούν την δυτική σχολή. Ακούμε πιο συχνά σε μουσικές παραστάσεις τραγούδια απο το musical, απο την Jazz, την soul κ.τ.λ.

 
Συνεχίζονται οι παραστάσεις του «Φορεμένο Αλλιώς» στο Χυτήριο, ποιοι είναι μαζί σου σε αυτή την εξαιρετική μουσική παράσταση και μέχρι πότε μπορούμε να σας ακούσουμε;
Συμμετέχει στο τραγούδι η Παρασκευή Λεβεντάκου, στις ενορχηστρώσεις, στο πιάνο και στη σύνθεση είναι ο Αδαμάντιος Αναστασιαδης, στην επιμέλεια προγράμματος ο Ντειβιντ Νεγριν, στην σκηνοθετική επιμέλεια η Αννα Μιχελη, στον σχεδιασμό φωτισμών ο Αλέξανδρος Προδρόμου, στο σαξόφωνο ο Παντελής Αβραμόπουλος, στην ηλεκτρική κιθάρα ο Ξενοφων Καρακωνσταντής, στα τύμπανα η Γεωργία Βακάλη και στο μπάσο ο Χρήστος Σεβαστόπουλος. Συνεχιζουμε στον Πολυχώρο Χυτήριο όλες τις Τετάρτες του Μαΐου.

 
Υπάρχουν σχέδια για να το μεταφέρετε και αλλού, ίσως σε άλλες πόλεις;
Ναι, είναι κάτι που ψάχνουμε αυτή τη περίοδο, για να μεταφέρουμε το "Φορεμένο Αλλιώς" σε ανοιχτούς χώρους στην Αθήνα αλλα και εκτός Αθηνών.

 
Σου προσφέρει σιγουριά να δουλεύεις σε χώρους που έχεις ξαναβρεθεί;
Μου προσφέρει σιγουριά και ασφάλεια να συνεργάζομαι με τους ίδιους ανθρώπους. Όλες οι σχέσεις προσωπικές αλλα και επαγγελματικές θέλουν τον χρόνο τους για να αρχίζουν να αποδίδουν.

 
Πώς θέλεις να είναι ιδανικά η σχέση σου με το κοινό;
Θελω να ειναι δημιουργική, να μπορούμε να ταξιδεύουμε με τις μουσικές και να αγγίζουν τις ψυχές μας. Πάνω απ'ολα θέλω να έχει αλήθεια, στα καλλιτεχνικά επαγγέλματα το ψέμα φαίνεται πολύ πιο γρήγορα και εύκολα απ'οτι σε άλλα επαγγέλματα. Φυσικά θα ήμουν πανευτυχής αν αυτή η σχέση είχε διάρκεια στον χρόνο.

 
Όσοι σε άκουσαν σε προηγούμενες παραστάσεις σου και τώρα στο «Φορεμένο Αλλιώς», μιλάνε πλέον για «σίγουρες» ερμηνείες και για έναν Γιάννη ώριμο και σίγουρο για τον εαυτό του, ισχύει; αισθάνεσαι φέτος πως πατάς πιο δυνατά στα πόδια σου λόγω της εμπειρίας;
Χρόνο με το χρόνο κατακτάς κάποια πράγματα, αλλά και ανακαλύπτεις άλλα τόσα. Στην τέχνη δεν τερματίζεις ποτέ, πάντα θέτεις υψηλότερους στόχους και έτσι πρέπει να γίνεται. Το "Φορεμένο Αλλιώς" οφείλω να ομολογήσω οτι είναι πιο κοντά σε μένα απ'οτι έχω κάνει μέχρι τώρα, νομίζω μου έδειξε τον δρόμο για την δική μου προσωπική σφραγίδα.

 
Πρωταγωνιστής μιας μουσικής παράστασης, μέλος της θεατρικής ομάδας «Τεχνικό» και τι άλλο; σε ρωτάμε τόσα κι έχω την αίσθηση πως ξέρουμε για εσένα λίγα… πές μας λίγα λόγια για την καθημερινότητα σου…
Η καθημερινότητα δεν ειναι σταθερή, εναλλάσσεται κάθε φορά ανάλογα με την ενασχόληση μου. Πρίν το "Φορεμένο Αλλιώς" είχα δουλέψει σε κάτι εκτός της τέχνης για να μαζέψω χρήματα και να στηρίξω το δημιούργημα μου. Σταθερά στην καθημερινότητα μου παραμένουν τα μαθήματα τραγουδιού και η γυμναστική μου. Μου αρέσει να βλέπω ταινίες με φίλους στο σπίτι, να παρακολουθώ τις τέχνες και τρελαίνομαι να βλέπω εκπομπές για διακόσμηση, αλλά και να φτιάχνω διάφορα πράγματα στο σπίτι μου, απο έπιπλα μεχρι και ολική ανακαίνιση του σπιτιού μου. Τα φτιάχνω όλα μόνος μου!!!

 


Τι άλλα σχέδια έχεις για το επόμενο διάστημα;
Το επόμενο σχέδιο ειναι, όπως είπα και πρίν, το "Φορεμένο Αλλιώς" να κάνει κάποιες συναυλίες το καλοκαίρι, να ξεκινήσει ενα δεύτερο κύκλο παραστάσεων απο τη νέα χειμερινή σεζόν και το πιο μεγαλο βήμα είναι να ηχογραφήσουμε τα τραγουδια μας. Ο Αδαμάντιος Αναστασιαδης εμπιστεύτηκε στη φωνή μου τα υπέροχα τραγουδια που γράφει κι εγώ έχω μεγάλη χαρα και ανυπομονησία να μπω στο στούντιο να τα ερμηνεύσω.
 
Γιάννη, σε ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια στο «Φορεμένο Αλλιώς»!
Ευχαριστω για την στήριξη ολα αυτα τα χρόνια, απο την "Πρωτη Παρασταση" μεχρι τωρα με το "Φορεμενο Αλλιως"…
 
 
Ο Γιάννης Σουλάκης παρουσιάζει την μουσική παράσταση "Φορεμένο Αλλιώς" κάθε Τετάρτη του Μαΐου στον Πολυχώρο Χυτήριο

 

 

 

  • Ημερομηνία δημοσίευσης
    Τρίτη, 19 Μαΐου 2015
 
Φωτογραφίες : Chris AK
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x