Το “MUTE” είναι από τις παραστάσεις που πρέπει να δεις! (γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης)

Στο πλαίσιο των 53ων Δημητρίων, ήρθε στη Θεσσαλονίκη, για δύο παραστάσεις, το θεατρικό αριστούργημα «MUTE» του Γιώργου Αδαμαντιάδη σε σκηνοθεσία του Στέλιου Πατσιά. Αριστούργημα, επειδή δεν έχεις την ευκαιρία να δεις συχνά ένα καινούριο ελληνικό έργο, τόσο καλά δομημένο, με τόσο καλό χειρισμό της ελληνικής γλώσσας αλλά και της ελληνικής ιστορίας, αλλά αριστούργημα και επειδή οι ερμηνείες του, η σκηνοθεσία του, η παρουσία ενός μουσικού που παίζει ντραμς πάνω στη σκηνή και η σκοτεινή και ρεαλιστική σκηνοθετική ματιά του, το τοποθετεί στις παραστάσεις που δε πρέπει να χάσει κανείς.

 

 

Γράφει ο Γιώργος Σταυρακίδης ([email protected]) | Φωτογραφίες : Δημήτρης Λογοθέτης

 

Το κείμενο του ηθοποιού (παίζει και στη παράσταση) Γιώργου Αδαμαντιάδη, είναι ένας σπουδαίος λόγος για συζήτηση, έρευνα και αναφορά στην ιστορία της Ελλάδας. Μέσα από την αγριότητα, την ευαισθησία, τις αδυναμίες και την ακραία συμπεριφορά των ηρώων του, ο Αδαμαντιάδης βάζει τη βάση για να εξετάσουμε καλύτερα τις ιστορικές και κοινωνικές προεκτάσεις της συμπεριφοράς μας.  Με ένα λιτό σκηνικό και παιχνίδι με τα φώτα και την σωματική διάπλαση των ηθοποιών, ο Πατσιάς έστησε ένα ταξίδι, απαραίτητο για τη γνώση και τη μνήμη.
Οι αλληγορίες και οι συνειρμοί που βγαίνουν στο φως της, κατά τα’ άλλα, σκοτεινής σκηνής του θεάτρου, μπλέκονται με εξαιρετικές στιγμές και ερμηνείες. Με έξυπνα σκηνοθετικά τεχνάσματα και επιβλητικούς ήχους από τα ντραμς του Γιώργου Καρανικολάου την κατάλληλη στιγμή, το θέαμα του «MUTE» κάνει ακριβώς τον θόρυβο που χρειάζεται κάθε θεατής.

 

 

Θέματα όπως η ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο, η «εκπαίδευση» μας να μισούμε τον εχθρό και η εξουσία μας στο αδύναμο έρχονται και προβάλλονται μέσα από αυτή την παράσταση που κρατάει 100 λεπτά αλλά μένει μέσα μας για καιρό.  

 

Το «MUTE» κάθε άλλο παρά χωρίς ήχο είναι. Σε μια χώρα που ίσως, κλείνουμε τα αυτιά και τα μάτια συχνά, αυτή η παράσταση δίνει φωνή. Και ένταση.

 

Μαθαίνω πως η παράσταση, συνεχίζει για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα, για 12 ακόμα παραστάσεις στο Θέατρο Σημείο (Χαρ.Τρικούπη 4, Καλλιθέα), κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00 (από Δευτέρα 08 Οκτωβρίου)

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σκηνοθεσία: Στέλιος Πατσιάς
Σχεδιασμός φωτισμού – φωτογραφίες – trailer: Δημήτρης Λογοθέτης
Μουσική: Γιώργος Καρανικολάου
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παλάντζα
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Κόκου
Σχεδιασμός αφίσας: Ιωάννης Οικονομάκης
Παραγωγή: Memento Mori
Επικοινωνία – προβολή: Ανδρονίκη Τσατσαρώνη

 

 

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιώργος Αδαμαντιάδης, Νικόλας Αλεξίου,
Παύλος Ιορδανόπουλος, Αλέξανδρος Σιάτρας, Χρόνης Barbarian
Συνοδεία drums επί σκηνής: Γιώργος Καρανικολάου

 

 

Λίγα λόγια για το έργο
Όλυμπος, 1925. Δύο αδελφοί, αγανακτισμένοι από κάθε μορφή εξουσίας, ανεβαίνουν στο βουνό, όπου βρίσκουν καταφύγιο στη ληστρική ζωή. Αποκομμένοι από τον δυτικό πολιτισμό, συγκροτούν ομάδες, επιστρέφοντας σε άλλες μορφές κοινωνικής συνύπαρξης. Συγκρούονται με όλες τις κρατικές και παρακρατικές δομές, καθώς, το ανάλγητο νεοελληνικό κράτος κάνει κατάχρηση εξουσίας, αγνοεί το περί δικαίου αίσθημα και υπερασπίζεται μόνο τους απογόνους των κοτζαμπάσηδων. Η δράση απέναντι στην κρατική διαφθορά οδηγεί, όχι μόνο, στη μυθοποίηση των δύο αδελφών ληστών, από τους τοπικούς πληθυσμούς, αλλά και στη μετατροπή τους σε λογοτεχνικούς ήρωες στα αστικά κέντρα. Από τη μία, εκτελούν φιλανθρωπικό έργο. Χτίζουν εκκλησίες, συντηρούν χήρες και ορφανά. Από την άλλη, λειτουργούν ως τοπικές μαφίες, ζητούν αντίτιμο για τις υπηρεσίες τους και απειλούν την ανυπακοή με μαζικές ανθρωποκτονίες.

 

Η παράσταση στοχεύει να επαναδιαπραγματευθεί μύθους της νεοελληνικής ιστορίας και να προσεγγίσει, απουσία στερεοτύπων, τη ληστρική ζωή, διερευνώντας, πώς, αυτό το θησαυροφυλάκιο ιστορικών γεγονότων αποτελεί μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους του ελληνικού κράτους. Μέλημά μας είναι να ανακαλύψουμε με ποιο τρόπο, μεγέθη και θρύλοι από το παρελθόν, δύνανται να μιλήσουν στο σήμερα και να επανακαθορίσουν τη σχέση μας με τον πολιτισμό.

 

«Εμείς, μάγκα μου, δε σκοτώνουμε ανυπεράσπιστους. Κλέφτες είμαστε. Εχθροί μάς τριγυρίζουν. Οχιές που πρέπει να τις πατήσουμε. Είναι καθήκον μας να
τις λιώσουμε και γρήγορα. Καταραμένοι είμαστε. Όπως κι εσύ. Μας καταράστηκε η κοινωνία. Και το ‘καμε πριν κοιτάξει τα ίδια της τα μούτρα. Μέσα της υπάρχουν ληστές – τοκογλύφοι, ληστές – τσιφλικάδες, ληστές – έμποροι, ληστές – δουλέμποροι που τρέφονται από το αίμα των φτωχών. Αν όλοι αυτοί είναι οι ενάρετοι, τότε ας είμαστε εμείς οι κακούργοι σε μια κοινωνία νεκρών ψυχών. Γράφε τα, λοιπόν, αυτά που κάνουμε. Μετά θα τα στέλνεις στις εφημερίδες να μάθουν εκεί κάτω αυτά τα ενάρετα ερπετά, τί θα τους βρίσκει όταν θα πατούν τους δυστυχείς. Γράφε λοιπόν. Ξεκίνα. Τώρα.»

 

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Θέατρο Σημείο
Χαρ. Τρικούπη 4, Καλλιθέα (πίσω από το Πάντειο)
Τηλέφωνο: 210 92 29 579
Πρεμιέρα Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018
Για 12 παραστάσεις, από 8/10 έως και 13/11
Ημέρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη
Ώρα: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ κανονικό,
                                5 ευρώ μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι)
Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά
 
  • Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

 

 

 

About the author /


Related Articles

Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
VIDEO CLIP
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x