Ζοέλ Λοπινό… “Πάλεψα, αλλά η ζωή μου χάρισε απίστευτα δώρα” | Συνέντευξη

Ζοέλ Λοπινό. Συγγραφέας. Γυναίκα. Μητέρα τεσσάρων παιδιών (μεταξύ αυτών και ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Περρής). Γαλλίδα με ελληνικές ρίζες που πριν χρόνια, ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει μόνιμα και να γράψει τις ιστορίες της σε χαρτί… βιβλία που διαβάζουμε και αγαπάμε, εικόνες που γίνονται λέξεις και συναισθήματα που «τετραγωνίζει» και προσπαθεί να εξηγήσει μέσα από τα βιβλία της. Η Κρήτη, τόπος μόνιμης πλέον κατοικίας της, γίνεται το ιδανικό σκηνικό για το βιβλίο της… Μια επανέκδοση με τίτλο «Πιάσε τ’άστρα της ζωής» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ωραία αφορμή να βρεθούμε και να μιλήσουμε για το βιβλίο της! Ωραία αφορμή για να μιλήσω με μια σπουδαία γυναίκα…
 

 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Γιώργος Σταυρακίδης

 

Ένα καινούριο βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε, έστω και ως επανέκδοση. Ποια τα δικά σας συναισθήματα γι’ αυτό;
Με την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου, δύο συναισθήματα αγκαλιάζονται πάντα. Μια απέραντη χαρά και μια τεράστια αγωνία. Θα μιλήσει στην ψυχή των αναγνωστών; Θα τους φωτίσει μια πλευρά της ζωής τους; Ή δεν θα μπορέσουν να ταυτιστούν μαζί του; Στην προκειμένη περίπτωση, επειδή πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που επανεκδίδεται (από τις εκδόσεις Καστανιώτη) νιώθω ότι απέχω πλέον σαν συγγραφέας από αυτό το βιβλίο. Έχω εξελιχθεί πολύ, στον τρόπο γραφής και στην σκέψη κυρίως. Ωστόσο ήταν η ευκαιρία για μένα να διαπιστώσω το πόσο δρόμο έχω διανύσει μέσα μου όλα αυτά τα χρόνια.
 
Το «Πιάσε τ’ άστρα της ζωής» είναι η ιστορία μιας γυναίκας που ανακαλύπτει τις αξίες της ζωής. Νομίζετε πως το βιβλίο μπορεί να παρακινήσει τους αναγνώστες του να αναζητήσουν εκείνα που θέλανε αλλά δεν τολμούσαν να ψάξουν;
Δεν τις ανακαλύπτει ακριβώς, τις έχει μέσα της, ωστόσο δεν τόλμησε ποτέ να τις επιβάλλει. Είναι πρώτη φορά που βρίσκει το θάρρος να ξεχωρίσει από το κοπάδι μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας για να ζήσει όπως το λέει η καρδιά της: απλά, αλλά αυθεντικά!
 
Είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται στο γυναικείο κοινό;
Ναι. Νομίζω πως μπορεί να αγγίξει μονάχα τις γυναίκες καθώς αφορά το πρόβλημα του γάμου καθαρά από την θέση της γυναίκας, την καταπίεση που βιώνουν πολλές και την απελευθέρωση από την χειραγώγηση. Είναι ένα βιβλίο που τις ωθεί να βρουν τη δύναμη μέσα τους ώστε να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους και να τον σέβονται αντί να μετατραπούν σε θύματα.
 
Για ποιο λόγο επιλέξατε την Κρήτη ως τόπο που διαδραματίζεται η ιστορία της Τζόι;
Χα! Χα! Στην ουσία, το βλέπω τώρα, έζησα νοερά πριν από αρκετά χρόνια αυτό που ήθελα πάντα βαθιά μέσα μου: να αφήσω την πρωτεύουσα που δεν μου ταίριαζε καθόλου σαν χαρακτήρας και να επιστρέψω στις ρίζες των παππούδων μου. Άσχετα εάν είναι μια μυθοπλασία, μέσα στο “ΠΙΑΣΕ Τ’ΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ” υπάρχουν πολλά στοιχεία από τις παλιές σκέψεις μου και τον πόνο που με τριβέλιζε τότε, από τα όνειρά μου επίσης. Όλα έγιναν πραγματικότητα πριν από τέσσερα χρόνια, είμαι πολύ ευλογημένη! Φυσικά πάλεψα γι’ αυτά, αλλά η ζωή μού χάρισε απίστευτα δώρα!!!
 
Να πάω αρκετά χρόνια πίσω και θα ήθελα να μου πείτε τους λόγους που επιλέξατε να μείνετε σε μια χώρα που δεν ήταν ο τόπος που γεννηθήκατε, που δε μιλάει τη γλώσσα που ξέρατε καλύτερα, που στη τελική δεν διαβάζει βιβλία όσο σε άλλες χώρες.
Ήθελα πάντα να γνωρίσω την Ελλάδα. Η Κρητικιά γιαγιά μου με μεγάλωσε με πλούσιες εικόνες της πατρίδας της. Είχε προβλέψει ότι θα παντρευτώ Έλληνα. Ωστόσο με έσπρωξε η ζωή προς την Ελλάδα μ’ έναν άγριο τρόπο: βρέθηκα ξαφνικά για οικογενειακούς λόγους στο δρόμο στα 18 μου και έφυγα χωρίς να γνωρίζω ούτε μια λέξη στα ελληνικά, ούτε καν τη νοοτροπία. Νόμισα με αυτή την φυγή πως θα ξεφύγω από τις πληγές μου, αλλά με ακολούθησαν με μια μαύρη βαλίτσα!!!
 

 
Είστε μητέρα τεσσάρων παιδιών. Ήταν δύσκολο για εσάς να μεγαλώσουν με τις αξίες που θέλατε;
Καθόλου! Ο ρόλος του γονέα είναι ακριβώς αυτός. Να δώσει αξίες στα παιδιά του ώστε να τα έχουν εφόδια στη ζωή τους. Και μπορώ να πω πως και οι τέσσερεις, παρότι διαφέρουν παντελώς μεταξύ τους, διαθέτουν αυτούς τους κρίκους των αξιών που τους συνδέει.
 
Είναι γιος σας ο Γιώργος Περρής. Ποιες είναι οι συμβουλές που του δίνετε κάθε φορά που αφήνει την Ελλάδα;
Εδώ και πολλά χρόνια, ο γιος μου δεν χρειάζεται πια συμβουλές από μένα! Θα ήμουν μια αποτυχημένη μητέρα εάν έπρεπε ακόμη να τον κατευθύνω! Μία συμβουλή τού έδωσα κάποτε στην αρχή της καριέρας του: να μην συμβιβαστεί ποτέ με την μετριότητα! Όσο για το εξωτερικό, από μικρό παιδί, πάντα του επισήμανα ότι είμαστε ο καθρέφτης της πατρίδας μας όπου κι εάν ταξιδεύουμε.
 

 
Επιστρέφω στο βιβλίο… τι είναι αυτό που θα θέλατε να κρατήσει ο αναγνώστης από την ανάγνωση αυτού του βιβλίου σας;
Να ζήσει όπως το επιθυμεί η καρδιά του. Αυτή ξέρει! Να μην φοβάται τίποτα, να μην κάνει εκπτώσεις για κανέναν! Να έχει πίστη στη ζωή. Είναι γενναιόδωρη, όλο εκπλήξεις και τόσο όμορφη!
 
Γνωρίζω πως υπάρχουν αναγνώστες που περιμένουν κάθε φορά το επόμενο βιβλίο σας. Πως είναι να ξέρετε πως κάποιοι άνθρωποι αγαπούν και κάποιες φορές ταυτίζονται με τις ιστορίες σας;
Πάντα με συγκινεί η αγάπη του κόσμου. Απ’ αυτή τρέφομαι και είμαι απέραντα ευγνώμων για την πίστη του σε μένα. Έχω ακούσει άπειρες φορές ότι τα βιβλία μου τούς έδωσαν δύναμη να κάνουν κάποιο βήμα στη ζωή τους ή τους στήριξαν στο να πάρουν σοβαρές αποφάσεις. Αυτό μου δίνει ένα έναυσμα να συνεχίσω το έργο μου.
Από την άλλη πλευρά, έχω βαθιά επίγνωση της ευθύνης που έχω απέναντι στο κοινό μου…

 

 

Ημερομηνία δημοσίευσης
Παρασκευή, 03 Νοεμβρίου 2017
Συνέντευξη / επιμέλεια : Γιώργος Σταυρακίδης

[email protected]

 

 

 

About the author /


Απάντηση

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Όλοι οι λόγοι που το “Από Θέση Ισχύος” του Φεζολλάρι είναι μία μοναδική παράσταση!
Posted in: ΕΙΔΑΜΕ, ΘΕΑΤΡΟ

Η καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες με το έργο “Από Θέση Ισχύος / Η δύναμη του Δημόσιου Λόγου” σε σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, μουσική του Γιώργου Ανδρέου και ηθοποιούς την Φιλαρέτη Κομνηνού, τον Αλέκο Συσσοβίτη, την Άννα Μάσχα και την Καλλιόπη Ευαγγελίδου. Την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε η παράσταση στη Θεσσαλονίκη, […]

Read More
Ο Μάρτιος έχει τα δικά του (δέκα) τραγούδια
Posted in: TOP10, ΜΟΥΣΙΚΗ

Κι ενώ ο Μάρτης φέρνει δειλά την άνοιξη, τα τραγούδια που ακούν οι αναγνώστες μας γίνονται λίστα, σύμφωνα με αυτά που ψήφισαν όλο τον προηγούμενο μήνα. Δέκα τραγούδια που αγαπάμε κι εμείς – τα περισσότερα τουλάχιστον- γίνονται το soundtrack αυτού του μήνα. Τώρα που τα τραπεζάκια στα μπαλκόνια καθαρίζονται και βγαίνουμε για τον πρώτο καφέ… […]

Read More
Ο Νικόλας Σαββίδης τραγουδάει “Ποιον έρωτα σταυρώνεις”
Posted in: VIDEO CLIP, ΜΟΥΣΙΚΗ, ΝΕΑ, ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Ο Κύπριος συνθέτης και ερμηνευτής Νικόλας Σαββίδης κυκλοφορεί το νέο του single με τον τίτλο «Ποιον Έρωτα Σταυρώνεις» σε στίχους Λάζαρου Αντωνιάδη και πάλι, μετά τη συνεργασία τους στη “Στεριά”, το πρώτο τραγούδι που γράψανε μαζί.  Το τραγούδι είναι προπομπός του ντεμπούτου του άλμπουμ, το οποίο έχει μουσικές επιρροές από τη δεκαετία του ’80 με το σύγχρονο […]

Read More
MUSEEKart.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x